Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει στους εσωκομματικούς επικριτές του με σφοδρότητα, καταδεικνύει την ενόχληση του Πρωθυπουργού, αλλά και την κρισιμότητα των ημερών.  

Περίπου 24 ώρες πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας στη Βουλή για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε σύσκεψη συνεργατών του, είπε χαρακτηριστικά:

«αντιδράσεις βλέπω, ηρωικές δηλώσεις διαβάζω, αλλά καμία πρόταση εναλλακτική στο εκβιαστικό δίλημμα της 12ης Ιούλη δεν άκουσα. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι το εναλλακτικό αριστερό σχέδιο είναι το Σχέδιο Σόιμπλε, η αρπαγή του στοκ των χαρτονομισμάτων της ΕΚΤ ή το να δίνουμε στους συνταξιούχους χαρτάκια "IOU" αντί για συντάξεις, ας βγουν να το εξηγήσουν στον ελληνικό λαό. Και να μη κρύβονται πίσω από την ασφάλεια της δικής μου υπογραφής».  

Αποδέκτες του μηνύματος, ήταν ξεκάθαρα ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Δεν τους ονομάτισε ο πρωθυπουργός, αλλά τους φωτογράφισε ξεκάθαρα- πιο καθαρά δεν γίνεται. Η παραίτηση του Ρούντι Ρινάλντι από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας «κεντροαριστερή» και «μνημονιακή μετάλλαξη» αποτελεί μια άλλη απόδειξη του πόσο έχει σκληρύνει το εσωκομματικό «παιχνίδι».  

Ο Αλέξης Τσίπρας τοποθέτησε τον χρόνο ξεκαθαρίσματος των λογαριασμών τον Σεπτέμβριο, οπότε θα έχει επιτευχθεί η νέα συμφωνία με τους δανειστές. Για να φτάσουμε όμως εκεί, ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να ξεπεράσει τη σημερινή κοινοβουλευτική διαδικασία. Όχι αναίμακτα, αλλά διατηρώντας την κυβερνητική πλειοψηφία πάνω από τους 120 βουλευτές. Άλλως εκτιμάται ότι οι εσωκομματικές διαδικασίες ενδέχεται να επιταχυνθούν.  

Στη μάχη για να διατηρηθεί ή και να ενισχυθεί η κυβερνητική πλειοψηφία, έχει επιστρατευτεί πλειάδα κομματικών στελεχών με στόχο να μην υπάρξουν άλλες διαρροές, αλλά και να υπάρξουν βουλευτές που θα μετακινηθούν στο «ναι» από το «όχι».  

Η προσοχή των συνεργατών του Πρωθυπουργού έχει επικεντρωθεί σε βουλευτές οι οποίοι τήρησαν αποστάσεις αν και δεν ανήκαν στην Αριστερή Πλατφόρμα ή στην ΚΟΕ (Ρινάλντι) και τη ΔΕΑ (Νταβανέλος). Και συγκεκριμένα σε βουλευτές οι οποίοι ανήκουν στην προεδρική κίνηση των «53» όπως οι  Κ. Ζαχαριάς, Χρ. Καραγιαννίδης,  Βασιλική Κατριβάνου και Ηρώ Διώτη και σε όσους στήριζαν τις επιλογές του Πρωθυπουργού χωρίς να εντάσσονται σε κάποια τάση, όπως οι Η. Ιωαννίδης, Β. Διαμαντόπουλος, Στ. Σαμοΐλης, Γ. Ζερδελής, Κ. Δερμιτζάκης, Θ. Κώτσιας, Κ. Δελημήτρος, Ν. Μιχαλάκης, Δ. Μπαξεβανάκης, Βασιλική Λέβα και Αλεξάνδρα Τσανάκα. 

Το αν αποδώσουν οι προσπάθειες, θα το γνωρίζουμε αργά το βράδυ ή τις πρώτες πρωινές ώρες.