current views are: 5

22 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση07:13

Τι ζήτησε ο Τσίπρας από τους τραπεζίτες για τους πλειστηριασμούς (Βίντεο)

Με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Δημοσίευση 07:13’
αρθρο-newpost

Με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, συναντήθηκε  στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης στην οποία συμμετέχει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης

«Αυτό που προέχει τούτη την ώρα είναι να επανέλθει στην κανονικότητα το σύστημα, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε και τη δυνατότητα να μην υπάρξουν κινήσεις που θα πλήττουν τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

«Ήταν νομίζω απαραίτητο να κάνουμε αυτή τη συνάντηση, έχουμε πολλά θέματα στην ημερήσια διάταξη», είπε ο κ. Τσίπρας, για να σημειώσει ότι «αυτό που προέχει τούτη την ώρα είναι να επανέλθει στην κανονικότητα το σύστημα, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε και τη δυνατότητα να μην υπάρξουν κινήσεις που θα πλήττουν τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας».

Όπως είπε «δεδομένου ότι υπάρχει ένα θεσμικό κενό μέχρι ότου έρθει στη Βουλή για να νομοθετηθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας, η αναστολή των πλειστηριασμών και δεδομένου ότι -όπως φαντάζομαι και έτσι θα είναι άλλωστε- δεν υπάρχει πρόθεση από τα ιδρύματα για τέτοιου είδους παρεμβάσεις, νομίζω ότι θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα προστασίας των πιο αδύναμων συμπολιτών μας».

Η πρόεδρος της ΕΕΤ, Λούκα Κατσέλη, ευχαρίστησε για τη συνάντηση, προσθέτοντας ότι η τραπεζική αργία έληξε, «κοιτάζουμε μπροστά». Εκφράζοντας όλους, όπως είπε, η κ. Κατσέλη σημείωσε ότι “θέλουμε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα να μπει σε μια φάση κανονικότητας και ομαλότητας και το γρηγορότερο δυνατό να είμαστε σε θέση να άρουμε και τους περιορισμούς στην ανάληψη καταθέσεων και στην κίνηση κεφαλαίων”.

Χαρακτήρισε αυτό ως ένα μεγάλο πλήγμα για την οικονομία, για την πραγματική οικονομία, για να προσθέσει πως “όσο πιο γρήγορα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο τόσο καλύτερα θα είναι για τις δυνατότητες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας”.

“Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπατε, χτες είχαμε μια δήλωση της ΕΕΤ ότι εμείς μέχρι το τέλος του χρόνου θα συνεχίσουμε με βάση το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο, τον νόμο που υπήρχε μέχρι το τέλος του 2013, προσβλέποντας ότι θα υπάρξει μια καινούρια νομοθετική ρύθμιση η οποία θα καλύπτει και τη δράση τη δική μας μετά”, τόνισε.

Η κ. Κατσέλη ανέφερε ότι “αυτές τις 3 εβδομάδες που ήταν δύσκολες για όλους, το τραπεζικό σύστημα και όλες οι τράπεζες προσπάθησαν και ανταπεξήλθαν με μεγάλη επιτυχία στη διαχείριση αυτής της πρωτόγνωρης εμπειρίας της επιβολής των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων”.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε πάρα πολύ σημαντική τη στάση του προσωπικού και υπογράμμισε ότι και η στάση των πολιτών ήταν εξαιρετικά ψύχραιμη. “Πολύ σημαντικό”, πρόσθεσε η κ. Κατσέλη.

Η πρόεδρος της Ένωσης κ. Λούκα Κατσελη δήλωσε εξερχόμενη πως στόχος είναι να επανέλθει ένα καθεστώς κανονικότητας και ομαλότητας στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

«Είναι στόχος όλων αυτή η δύσκολη περίοδος να λήξει και να αρθούν όλοι οι περιορισμοί και στην κίνηση κεφαλαίων και στο όριο αναλήψεων», είπε η κ. Κατσέλη. 

 


σχετικα αρθρα