Την απροθυμία της γερμανικής κυβέρνησης να σκεφτεί έναν άλλο δρόμο για την αντιμετώπιση του προβλήματος τονίζει ως κύρια αιτία για την αποτυχία διαπραγμάτευσης μιας αποδεκτής συμφωνίας με την Ελλάδα ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς Γκρεγκόρ Γκίζι στην γερμανική εφημερίδα die Welt.

Όπως σημειώνει ο Γκίζι:

Η ελληνική κυβέρνηση μάλλον απέτυχε να διαπραγματευτεί μια αποδεκτή συμφωνία για όλες τις πλευρές με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα.Όμως δεν φταίει η Αθήνα, τουλάχιστον όχι πρωτίστως, προσθέτει. Η κύρια αιτία βρίσκεται στην απροθυμία της γερμανικής κυβέρνησης να σκεφτεί έναν άλλο δρόμο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο πολιτικός εξηγεί ότι ο άλλος δρόμος θα μπορούσε να ήταν ο διαχωρισμός από το πρόβλημα του χρέους του απολύτως αναγκαίου εκσυγχρονισμού των ελληνικών δομών, περιλαμβανομένης της επίσης αναγκαίας οικονομικής ανάκαμψης της χώρας.

«Για το πρόβλημα του χρέους», σημειώνει ο Γκίζι, «θα έπρεπε να υπάρξει μια κοινή, ευρωπαϊκή λύση».

Αντ’ αυτού, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρέθηκε σε μια κατάσταση στην οποία τα μεμονωμένα κράτη μέλη ανταγωνίζονταν το ένα το άλλο. Η εναλλακτική, εξηγεί ο Γκίζι, θα ήταν μια αλληλέγγυα κοινότητα, η οποία θα επωφελούνταν από τα κοινά κέρδη που θα προέρχονταν από την ανάπτυξη της οικονομίας, την επέκταση των δημόσιων δομών και των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας.

Προφανώς στη Γερμανία επικρατεί η σχεδόν παρανοϊκή ιδέα ότι όλες οι χώρες της ΕΕ θέλουν να περνούν καλά εις βάρος του Βερολίνου, χωρίς να κουνούν το δαχτυλάκι τους, επισημαίνει.

Προσθέτει επίσης ο γερμανός πολιτικός: 

Ο φόβος αυτός προβλήθηκε στην Ελλάδα. Όμως δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά εξίσου την Ιταλία και τη Γαλλία. Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι η πολιτική της Μέρκελ και του Σόιμπλε ενίσχυσε τις ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις τόσο στο εσωτερικό της Γερμανίας όσο και στο εξωτερικό. Η γερμανική κυριαρχία οδήγησε στη δημιουργία της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) ενίσχυσε το Εθνικό Μέτωπο (FN) στη Γαλλία.

Οι άλλες χώρες της ΕΕ, οι άλλοι λαοί, δεν επιθυμούν μια γερμανική Ευρώπη, υπογραμμίζει ο Γκίζι. Ίσως να επιθυμούν μια πραγματική ευρωπαϊκή ενσωμάτωση, αντί για το κουφάρι ενός κοινού νομίσματος, το οποίο περισσότερο διχάζει παρά ενώνει, συνεχίζει. Η Γερμανία αυτή τη στιγμή υποφέρει από μια ισχυρή απώλεια του κύρους της, την οποία πρέπει να πληρώσει ο λαός της.

Αυτή τη στιγμή η Γερμανία εμφανίζεται ως νικήτρια, καταλήγει ο Γκίζι. Όμως οι νικητές που δεν μπορούν να σταματήσουν να κερδίζουν, αργότερα σίγουρα χάνουν.