Λόγω φόβου και όχι λόγω περισσής σοφίας αποφεύχθηκαν τα χειρότερα δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. 

Σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα Le Soir είπε πως "είναι ο φόβος που επέτρεψε τη συμφωνία. Μετά το φόβο έρχεται η ανακούφιση", ενώ επισήμανε ταυτόχρονα οτι η Ελλάδα "έχει άδικο να αισθάνεται ταπεινωμένη" και τούτο διότι η Επιτροπή έκανε τα πάντα "για να στρογγυλέψει τις γωνίες".

Στην ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος της Επιτροπής δηλώνει ανήσυχος για το μέλλον γενικότερα, όχι συγκεκριμένα για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη, διότι διαπιστώνει, όπως στην περίπτωση του μεταναστευτικού, μια πραγματική ρήξη των δεσμών αλληλεγγύης.

Αναφέρεται στους "παλιούς δαίμονες" της γηραιάς ηπείρου, τις εθνικιστικές έχθρες, που είναι πάντα ζωντανές. Αναφερει ακόμη ότι οι Ευρωπαίοι δεν αγαπούν την Ευρώπη, ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, που γεννήθηκε από τη θέληση των λαών, έχει καταστεί ένα ελιτίστικο σχέδιο, πράγμα που, όπως αναφέρει, εξηγεί το χάσμα ανάμεσα στην κοινή γνώμη των κρατών-μελών και τη δράση των ευρωπαϊκών οργάνων.