Για μεταμόρφωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κάνουν λόγο οι New York Times. 

Εάν ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν πριν από έξι μήνες ένας ιδεαλιστής νεαρός ριζοσπάστης, αφοσιωμένος στο να ανατρέψει το κατεστημένο στη χώρα και τις πολιτικές λιτότητας, τώρα αναδύεται από την αναμέτρηση με τους πιστωτές ως κάτι εντελώς διαφορετικό: ένας δημοφιλής, προσεκτικός και ρεαλιστής πολιτικός με μερίδιο στην επιτυχία των ίδιων των μέτρων που υποσχέθηκε να εξαλείψει ερχόμενος στην εξουσία, αναφέρει η εφημερίδα. 

Μπορεί ο 40χρονος Τσίπρας να εξακολουθεί να αρνείται να φορέσει γραβάτα, κατά τ’ άλλα όμως έχει μετακινηθεί σε μεγάλο βαθμό προς την επικρατούσα τάση, επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα σε άρθρο της Σούζαν Ντέιλι με τίτλο "Ο Αλέξης Τσίπρας μεταμορφώνεται καθώς προωθεί τους όρους της ελληνικής διάσωσης". Κατά τη διαδικασία αυτή, αψήφησε αυτό που φάνηκε σαν ευρωπαϊκή προσπάθεια εκδίωξής του, ακόμη και αν ο ίδιος έχει αποδεχθεί ένα μεγάλο κομμάτι της ατζέντας που του επέβαλαν οι πιστωτές, συνεχίζει το άρθρο.

Και τώρα το ερώτημα είναι αν μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο κέντρο βάρους στην ελληνική πολιτική, που να μην εστιάζει στον τερματισμό της λιτότητας αλλά στην εφαρμογή της με προοδευτικό τρόπο και την αποκατάσταση κάποιας αίσθησης της δικαιοσύνης και της ελπίδας σε μια χώρα που της λείπουν και τα δύο.

Αν το καταφέρει αυτό, θα είναι μια αξιοσημείωτη πολιτική μεταμόρφωση για τον ίδιο και για την Ελλάδα, επισημαίνεται στο άρθρο.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ακόμα και σήμερα, μετά την επιστροφή από τις Βρυξέλλες με μια συμφωνία που παραβιάζει σχεδόν κάθε προεκλογική του εξαγγελία, ο Τσίπρας παραμένει στα μάτια πολλών Ελλήνων ένας ήρωας, που έδωσε μια τόσο μεγάλη μάχη και ανέλαβε τώρα την ευθύνη για να κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να μην βγει η χώρα από την ευρωζώνη.