Την ίδρυση νέου πολιτικού σχηματισμού, με την επωνυμία «Νέα Πορεία Νέα Ελλάδα» ανήγγειλε ο Γιάννος Γραμματίδης, σε κλειστή συγκέντρωση που έγινε στο κέντρο της Αθήνας.

Έχει ως στίγμα «την Κοινωνική Οικονομία, που συνδυάζει τον φιλελευθερισμό με τη δίκαιη κοινωνική διανομή».

«Αντιλαμβανόμαστε την κοινωνική δικαιοσύνη», είπε ο πρώην πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, «ως αποτέλεσμα ίσων ευκαιριών για όλους, στα πλαίσια μιας ελεύθερης οικονομικής δραστηριότητας και όχι ως αποτέλεσμα του κρατισμού που καταβύθισε τελικά την κοινωνία μας».

Ο κ. Γραμματίδης, ο οποίος έχει διατελέσει  αναφέρθηκε στην ομιλία του στην ανάγκη δημιουργίας ενός νέου οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου, που θα στηρίζεται σε νέους και ικανούς ανθρώπους, όχι σε επώνυμους, ούτε «στους πολιτικούς συντελεστές της σύγχρονης ελληνικής δυστυχίας» και τόνισε ότι θα χρησιμοποιήσει τις «κλασικές αξίες» αλλά και «σύγχρονα εργαλεία», δίνοντας έμφαση στην «παιδεία και τον πολιτισμό», στην «τεράστια δεξαμενή του γυναικείου ταλέντου» και στην «ανάπτυξη των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών».

Ανέφερε κατ' επανάληψιν τη φράση «κλασικές αξίες», λέγοντας μάλιστα ότι έχουν απαξιωθεί η ελληνική σημαία και ο εθνικός ύμνος.

Έκανε μνεία της συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους, λέγοντας ότι μπορεί να γίνει,«συστηματική βελτίωση των όρων της τρίτης δανειακής σύμβασης και από αντιαναπτυξιακή να μετατραπεί σε αναπτυξιακή», μπαίνοντας σε θαρραλέα διαπραγμάτευση «με τεκμηριωμένες θέσεις, σεβασμό στις θέσεις των δανειστών μας και χτίζοντας συνθήκες εμπιστοσύνης».

Κλείνοντας, ο κ. Γραμματίδης τόνισε πως έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών και απευθύνθηκε στους ανέργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους μισθωτούς, τους σύγχρονους έλληνες μετανάστες, στους επιχειρηματίες, τους άστεγους.

Στην κατάμεστη αίθουσα που έγινε η παρουσίαση ήταν έντονη η παρουσία εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου.