ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολή Κωνσταντοπούλου σε Παυλόπουλο - Τσίπρα: Εκτροπή του Συντάγματος με το νομοσχέδιο

Δημοσίευση 22 Ιουλίου 2015, 17:47 / Ανανεώθηκε 22 Ιουλίου 2015, 17:20
Επιστολή Κωνσταντοπούλου σε Παυλόπουλο - Τσίπρα: Εκτροπή του Συντάγματος με το νομοσχέδιο
Facebook Twitter Whatsapp

Για εκτροπή του Συντάγματος από το εισαγόμενο στη Βουλή νομοσχέδιο κάνει λόγο η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία απέστειλε σχετική επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και στον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για εκτροπή του Συντάγματος, από το εισαγόμενο στη Βουλή νομοσχέδιο -σχετικά με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας- κάνει λόγο η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία απέστειλε σχετική επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και στον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Απέστειλα προ ολίγου επιστική προς τον κ. Παυλόπουλο και τον κ. Τσίπρα επισημαίνοντας ότι αποτελεί θεσμική ευθύνη να τονίσω και να υπογραμμίσω ότι υπό τις συνθήκες που εισάγεται δεν παραμένει καμία εγγύηση εκτέλεσης του Συντάγματος» ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής και τόνισε:

Υπό καθεστώς εξώφθαλμου εκβιασμού από τις κυβερνήσεις προς αυτή την κυβερνηση εισάγεται με έλλειψη οιασδήποτε τροποποίησης ένα νομοθέτημα που επιχειρήται μείωση παρέμβασης της δικαιοσύνης και δικαιωμάτων των πολιτών. 

Εξαναγκάζονται να ψηφίζουν βουλευτές που αντιστρατεύονται το περιεχόμενό της. Ολα αυτά συμβαίνουν υπό την ευθεία απειλή. 

Η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε ακόμη «θεωρώ θεσμική υποχρέωση να αντιδράσω και να ζητήσω από τους ομολόγους μου των κρατών μελών να αντιδράσουν και να πάρουν θέση απέναντι σε αυτή την εντολή. Να ενημερώσουν για τις συνθήκες που εισάγεται καταναγκαστικά αυτό το νομοσχέδιο».

Η ΠτΒ τόνισε ότι«κανείς στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν προσυπογράφει τις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου. Με ειρωνικό τρόπο εισάγεται πανομοιότυπο όπως είχε κατατεθεί από τους προκατοχούς του».

Και σημείωσε ότι «το μήνυμα που επιδιώκεται από πλευράς δανειστών να εκπεμφθεί είναι ότι είναι ανώφελες οι διαδικασίες των πολιτών και των δικηγόρων. Μήνυμα δηλητηριώδες για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Το μήνυμα αυτό των δανειστών ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά δεν πρέπει να διαχυθεί. Αμφισβητείται ευθέως η Δημοκρατία στη χώρα μας.».

Επιχειρείται να ισοπεδωθεί και η κυβέρνηση και οι κοινοβουλευτικές ομάδες. 

Η Πρόεδρος της Βουλής είπε χαρακτηριστικά:

Να εκδώσουμε μια σφραγίδα που θα λέει «Βουλή των Ελλήνων» και να τη δώσουμε στους θεσμούς για να επικυρώνουν τα φιρμάνια που θέλουν. Είναι απολύτως συμβολικές οι κινήσεις απαξίωσης της λαϊκής έκφρασης από τους δανειστές.  Οι δανειστές επισπεύδουν τις διαδικασίες για να βάλουν ταφόπλακα στη χώρα. 

 

Η κυρία Κωνσταντοπούλου τόνισε επίσης : «Να μην ξεχνιούνται και μιλούν για συμφωνία. Δεν είναι συμφωνία ο καταναγκασμός και ο εκβιασμός. Δεν πρέπει να ξεχνιόμαστε γιατί κάποια στιγμή θα ξεχαστούμε συνολικά. Δεν είναι δικά μας, δεν είναι επιθυμία της κυβέρνησης αυτό το νομοσχέδιο».

Η Πρόεδρος της Βουλής κατέληξε: 

Δεν είναι βούληση των βουλευτών που θα ψηφίσουν θετικά. Επικεφαλής της επιτροπής που συνέταξε αυτόν τον κώδικα είναι ο κ. Χαμηλοθώρης, υπευθυνος για τον 40 /55 του 2012, άκρως μνημονιακό νόμο, αλλά και άλλα άτομα που είναι νομικοί σύμβουλοι των τραπεζών και η επιδίωξη που υπηρετείται για μια ακόμα φορά η παράδοση της περιουσίας των πολιτών στις τράπεζες. Η νομοθέτηση δεν είναι αστείο πράγμα, δεν είναι προσωρινό και δεν είναι πλάκα. Γίνεται νόμος του κράτους με κωδικα ότι το ελληνικό δημόσιο υποχωρεί έναντι των τραπεζών.Ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσα να ψηφίσω ποτε αυτό το νομοσχέδιο. Ως δικηγόρος δεν θα μπορούσα ποτέ να ψηφίσω αυτό το νομοσχέδιο. Ως πρόεδρος της Βουλής δεν θα μπορούσα να ψηφίσω διαδικασίες που καθιστούν την βουλή διακοσμητική και θέτουν εκ ποδών την Δημοκρατία. 

Ολόκληρη η επιστολή της Ζωής Κωνσταντοπούλου: 

 

Προς τον Αξιότιμο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο

 Προς τον Αξιότιμο Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα

 Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

 Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

 Από θεσμική υποχρέωση σας επισημαίνω ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες εισάγεται προς συζήτηση το νομοσχέδιο «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Ν. 4334/2015», συνιστάμενο στο κατατεθέν τα μεσάνυχτα της 20ής προς 21ή Ιουνίου 2015, συνολικό κείμενο 977 σελίδων, συμπεριλαμβανομένων όλων των κειμένων που πρέπει να μελετήσουν και να λάβουν υπ’ όψιν τους οι βουλευτές προκειμένου να διαμορφώσουν άποψη και να ψηφίσουν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εντός της σήμερον, και το οποίο περιέχει:

 1) σε 1 άρθρο (Άρθρο 1) τα 1.008 άρθρα του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και εκείνα του Εισαγωγικού Νόμου του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και

 2) σε 1 επίσης άρθρο (Άρθρο 2) τα 130 άρθρα περί ενσωμάτωσης οδηγίας της Ε.Ε.

 δεν εγγυώνται την τήρηση του Συντάγματος, τη θωράκιση της δημοκρατικής λειτουργίας, την άσκηση της νομοθετικής εξουσίας του Κοινοβουλίου ούτε την κατά συνείδηση ψήφο του βουλευτή.

 Υπό καθεστώς εξόφθαλμου εκβιασμού ο οποίος απευθύνεται από ξένες Κυβερνήσεις- μέλη της Ε.Ε. προς την Κυβέρνηση και τους βουλευτές, εισάγεται και, μάλιστα, με «έλλειψη δυνατότητας οποιασδήποτε τροποποίησης» ένα νομοθέτημα με το οποίο επιχειρείται μείζων παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και στην άσκηση των δικαιωμάτων των πολιτών, κατά τρόπο που καταλύει τόσο την λειτουργία της Ελληνικής Δημοκρατίας ως κοινωνικού κράτους δικαίου, στο οποίο λειτουργεί η διάκριση των εξουσιών, σύμφωνα με τα Συνταγματικώς οριζόμενα, όσο και την διαφύλαξη της αρχής της δίκαιης δίκης.

 Το νομοθέτημα εξαναγκάζονται να εισαγάγουν Υπουργοί οι οποίοι δεν συμμερίζονται το περιεχόμενό του, αλλά αντιτάσσονται ευθέως σε αυτό, και εξαναγκάζονται να υπερψηφίσουν βουλευτές οι οποίοι επίσης αντιστρατεύονται το περιεχόμενό του.

Όλα αυτά υπό την ευθεία απειλή άτακτης χρεοκοπίας.

 Πρόκειται για νομοθέτημα αναγόμενο στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, κατατεθέν από τον προηγούμενο Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου, για το οποίο διενεργήθηκε, το Δεκέμβριο 2014, πανελλαδικό δημοψήφισμα των δικηγόρων υπό την αιγίδα της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την απόρριψη του νομοσχεδίου με ποσοστό μεγαλύτερο του 93%.

 Εξάλλου, εναντίον του Νομοσχεδίου έχουν ταχθεί οι εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης, οι Διοικητικές Ολομέλειες των Δικαστηρίων, συνολικά οι ενδιαφερόμενοι κοινωνικοί φορείς. Αμφότερα τα συγκυβερνώντα κόμματα διέλαβαν ως προγραμματική τους δέσμευση την μη εισαγωγή του συγκεκριμένου νομοθετήματος και κανένα εκ των δύο δεν έχει μεταβάλει άποψη και θέση επί της ουσίας.

 Το γεγονός ότι αυτό το νομοθέτημα επελέγη από ξένες κυβερνήσεις, συμμετέχουσες στο EuroSummit, ως «προαπαιτούμενο», δηλαδή ως προϋπόθεση για την έναρξη συνομιλιών προς εξεύρεση λύσης αποτυπώνει το μέγεθος της περιφρόνησης που επιδεικνύεται από τις ανωτέρω ξένες Κυβερνήσεις στις αρχές της κοινοβουλευτικής λειτουργίας, της λαϊκής κυριαρχίας και, τέλος, της δημοκρατίας.

 Η θεσμική ευθύνη όλων είναι τεράστια. Αναλαμβάνοντας τη θεσμική μου ευθύνη ως Προέδρου της Βουλής, σας ζητώ να ενημερώσετε τους ομολόγους σας για την παρούσα επιστολή μου, την οποία θα κοινοποιήσω στη συνέχεια στους ομολόγους μου σε όλη την Ευρώπη, σε συνέχεια των προηγούμενων παρεμβάσεών μου, εισηγήσεών μου και της πρόσφατης επιστολής μου προς τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς, η οποία κοινοποιήθηκε και στα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου.

 Αυτή η βίαιη επίθεση στη Δημοκρατία δεν μπορεί να συντελείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και σίγουρα δεν μπορεί να συντελείται εν σιωπή.

 Αθήνα, 22/7/2015

 Με τιμή,

 Η Πρόεδρος της Βουλής

 

Ζωή Ν. Κωνσταντοπούλου