Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

«Καθαρές λύσεις» είναι η φράση που χρησιμοποιεί τις τελευταίες ώρες ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, όταν ερωτάται απο συνομιλητές του για τη στάση που θα κρατήσει την Παρασκευή, κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μεϊμαράκης, θα εισηγηθεί να διεξαχθεί η ψηφοφορία για την εκλογή νέου Προέδρου της ΝΔ, απο τη βάση - όπως ορίζει το καταστατικό, στις 30 Αυγούστου.

Αν και ο ίδιος εχει εκφράσει δημόσια την αντίθεσή του με τη διαδικασία αυτή («να μην αποφασίζουν οι περαστικοί που δίνουν δυο ευρώ», όπως είπε στην ΕΡΤ), καθως είχε διαφωνήσει και το 2009 οταν άλλαξε το καταστατικό, οι δηλώσεις και οι συνεντεύξεις στελεχών, που κινούνταν πέριξ του περιβάλλοντος του Αντώνη Σαμαρά, φαίνεται ότι τον οδήγησαν να κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή.

Με βάση τα δεδομένα αυτά αν την Παρασκευή, δεν «νομιμοποιηθεί» ο κ. Μεϊμαράκης στην ηγεσία  της κεντροδεξιάς μέχρι το τέλος της άνοιξης, όποτε και θα διεξαχθεί το τακτικό Συνέδριο, τότε η εκλογή νέου Προέδρου θα προσδιοριστεί για την προαναφερόμενη ημερομηνία, χωρίς τα στελέχη της Συγγρου, να εγγυώνται ότι ειναι εφικτό να οργανωθεί μια τέτοια διαδικασία μέχρι τις 30 Αυγούστου.

Αρκετά στελέχη πάντως σήμερα, προτάσσοντας τη σωτηρία της χώρας, έκαναν ενα βήμα πισω στα εσωκομματικά, αν και κάποια από αυτά είχαν διαφορετική άποψη απο τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.  «Δεν υπάρχει κανένα σημείο τριβής», ανέφερε η Ντόρα Μπακογιαννη στο MEGA, η οποία πρόσθεσε οτι η συζήτηση παραμένει ανοικτή, ενω δηλωσε πως το «σκυλομετάνιωσε» για το 2009, που ζήτησε αλλαγή του τρόπου εκλογής.

Επί της ουσίας, στο εσωτερικό της ΝΔ έχουν σχηματιστεί δύο ομάδες, οι βουλευτές που θεωρούνται «καραμανλικοί» και στηρίζουν την παραμονή του κ. Μεϊμαράκη στην Προεδρία της ΝΔ και όσοι κινούνται πιο «δεξιά» και οι οποίοι ζητούν εκλογή νέου Προέδρου άμεσα. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν ο Νίκος Δένδιας και ο Ευρυπίδης Στυλιανιδης, οι οποίοι βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με τον κ. Στυλιανίδη να δηλώνει στο ΒΗΜΑ FM, πως «έχουμε αυτή τη στιγμή έναν μεταβατικό πρόεδρο, ο οποίος νομιμοποιήθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα. Θα πρέπει να του δώσουμε ένα τράτο αρκετών μηνών».

Με την παραμονή του κ. Μεϊμαράκη στην ηγεσία μέχρι την άνοιξη και τη διεξαγωγή τακτικού Συνεδρίου, συμφωνούν, σύμφωνα με τις πληροφοριες του newpost και οι πρώην πρόεδροι του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ωστόσο, να αναφέρουν τις τελευταίες ώρες ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να ειναι εκ νέου υποψήφιος ο κ. Σαμαράς.

Απέναντι απο τους βουλευτές που κινούνται στον κεντρώο χώρο, κινείται η δεύτερη ομάδα με βασικούς εκπροσώπους τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Μάκη Βορίδη και Άδωνι Γεωργιάδη, οι οποίοι φέρονται να έχουν βρει κοινό τόπο συνεννόησης. Με βάση τα δεδομένα αυτά, η διαφοροποίηση στο εσωτερικό της ΝΔ, φαίνεται ότι έχει χαρακτηριστικά ιδεολογικής σύγκρουσης, καθως ο κ. Μητσοτάκης δεν εχει κρύψει το νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό του, ενω ο κ. Βορίδης και Γεωργιάδης κινούνται πιο δεξιά απο τον «μεσαίο δρόμο», που έθεσε ο κ. Μεϊμαράκης, ως ιδεολογική κατεύθυνση της ΝΔ από εδώ και πέρα.

Χαρακτηριστική είναι πάντως, η φράση του Προέδρου της ΝΔ στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ, όταν ανέφερε ότι ειναι έτοιμος να συνεργαστεί με όποιον εχει λογική. «Ακόμα και με φιλελεύθερους αν είναι παράλογοι δεν μπορώ να συνεννοηθώ», είπε. Ο ίδιος πάντως εχει βάλει ξανά στο παιχνίδι όλα τα στελέχη της ΝΔ, που είτε είχαν παραγκωνιστεί απο την προηγούμενη ηγεσία είτε η γνώμη τους δεν λαμβάνονταν υπόψη. 

Ένα απο αυτά, ειναι και ο πρώην βουλευτής Πέλλας, Δάνης Τζαμτζής, ο οποίος βρέθηκε το περασμένο διήμερο στην Αθήνα, για να καταθέσει στον Πρόεδρο του κόμματος και στα στελέχη της Συγγρού, τις προτάσεις που είχε ετοιμάσει επί κυβέρνησης Σαμαρά, για το αφορολόγητο των αγροτών, τα τεκμήρια και τα υπόλοιπα ζητηματα που αγγίζαν τον αγροτικό κοσμο της χώρας, πριν η κυβέρνηση αποσύρει την ψήφιση του φορολογικού για τους αγρότες.