Για «κραυγαλέα κυβερνητική ανεπάρκεια» στο θέμα της ροής προσφύγων κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Αθηναίος, ο οποίος καλεί την κρατική μηχανή «να αφυπνιστεί», προκειμένου να αναλάβει πρωτοβουλίες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να αντιμετωπιστεί η επικείμενη ανθρωπιστική κρίση.

Όπως εξηγεί ο Δήμος, με τη ραγδαία αύξηση των προσφυγικών ροών στη χώρα προβάλλει και πάλι επιτακτικά η ανάγκη να χαραχθεί μία εθνική στρατηγική για την υποδοχή και την φροντίδα των ανθρώπων αυτών, οι οποίοι, με κίνδυνο της ζωής τους, αναζητούν ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον.

«Η Αθήνα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της κατάστασης, αδυνατώντας να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που καθημερινά δημιουργούνται» τονίζει ο Δήμος και προσθέτει ότι, σε συντονισμό με την Περιφέρεια Αττικής, προσπαθεί να κάνει τα απαραίτητα, «αλλά δυστυχώς αυτά δεν είναι πια αρκετά».

Ο Δήμος Αθηναίων εκτιμά ότι είναι επιβεβλημένη η δημιουργία ανοιχτών κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας, σε εγκαταλελειμμένες ή υπολειτουργούσες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες.

«Η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να ξυπνήσει και να απαντήσει εμπράκτως, όχι μόνο στον δήμο Αθηναίων και τους κατοίκους του, αλλά και σε όλους όσοι αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για τα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» καταλήγει ο Δήμος Αθηναίων.