current views are: 1

22 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση18:29

Θυελλώδης συζήτηση στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα

Λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε μία θυελλώδης συζήτηση στη Βουλή σχετικά με τα προαπαιτούμενα, στο πλαι΄σιο της συμφωνίας.

Δημοσίευση 18:29’
αρθρο-newpost

Λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε μία θυελλώδης συζήτηση στη Βουλή σχετικά με τα προαπαιτούμενα, στο πλαι΄σιο της συμφωνίας.

Λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε μία θυελλώδης συζήτηση στη Βουλή σχετικά με τα προαπαιτούμενα, στο πλαι΄σιο της συμφωνίας.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η Αριστερά είναι οχυρό μάχης για τα συμφέροντα του λαού μας και για την προστασία των αδικημένων, δεν θα εγκαταλείψω αυτό το οχυρό μάχης». Και τόνισε πως «σε αυτούς τους έξι μήνες κάναμε λάθη. Θέλω να σας πω ότι όχι μόνο δεν μετανιώνω, αλλά νιώθω περήφανος που δώσαμε αυτή τη μάχη, που σηκώσαμε ανάστημα διεκδίκησης».

Απο την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης τόνισε ότι «ψηφίζουμε ναι για την πατρίδα και όχι για την κυβέρνηση», προειδοποιώντας ότι «δεν έφυγαν οι κίνδυνοι Grexit».

Η διαδικασία, όπως αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής θα ολοκληρωθεί τα ξημερώματα, με ονομαστική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου το οποίο εισάγεται με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος.

Η συζήτηση άρχισε με καθυστέρηση μίας ώρας έπειτα από μια έντονη συζήτηση επί του διαδικαστικού και ψηφοφορία που ζήτησε η Πρόεδρος της Βουλής.  Στη συνέχεια η κυρία Κωνσταντοπούλου παραχώρησε την έδρα στον αντιπρόεδρο Αλέξη Μητρόπουλο.

Στοίχημα της κυβέρνησης είναι να διατηρήσει το «ψυχολογικό όριο» των 120 βουλευτών, όπως και αν τελικά θα ευοδοθούν οι προσπάθειες να μεταπειστούν βουλευτές της συμπολίτευσης, που είχαν καταψηφισει το πρώτο πακέτο προαπαιτουμένων.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με κυβερνητικό στοίχημα να αποτελεί ο αριθμός των διαρροών. Θανάσης Πετράκος, Δημήτρης Κοδέλας, Δημήτρης Στρατούλης, Ραχήλ Μακρή, Θανάσης Σκούμας και Θωμάς Κώτσιας, μεταξύ άλλων, δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων του νομοσχεδίου στις Επιτροπές της Βουλής, αίσθηση έκανε η τοποθέτηση της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία ανακοίνωσε ότι απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό καταγγέλοντας ότι με το νομοσχέδιο και πιο συγκεκριμένα με τις διατάξεις για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, επιχειρείται εκτροπή του Συντάγματος.

Υπενθυμίζεται ότι προς ψήφιση τίθεται σήμερα το δεύτερο κύμα των εφαρμοστικών μέτρων, του νομοσχεδίου που κατατέθηκε την Τρίτη τα ξημερώματα στη Βουλή, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για το τρίτο μνημόνιο των 84 δισ. ευρώ. Στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων η κυβέρνηση επανέφερε τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που είχε κατατεθεί στη Βουλή τον Νοέμβριο του 2014 ενώ παράλληλα κατέθεσε και τις διατάξεις που αφορούν την υιοθέτηση της οδηγίας για την υιοθέτηση του Κώδικα BBRD για τις τράπεζες..

Όπως είχε γνωστοποιήσει το Μέγαρο Μαξίμου, η συζήτηση και ψηφοφορία αφορά  τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που «αποτελεί μείζονα αναμόρφωση των διαδικασιών και ρυθμίσεων για το σύστημα πολιτικής δικαιοσύνης και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και να μειώσει τα κόστη» αλλά και την ενσωμάτωση της οδηγίας BRRD, που αφορά την ασφάλεια των καταθέσεων, καθώς και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων επενδύσεων.


σχετικα αρθρα