Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Θα παραμείνω πρωθυπουργός διαμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας σε αντιπολίτευση και εσωκομματικούς αντιπάλους ξεκαθαρίζοντας από το βήμα της Βουλής ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το οχυρό μάχης της διακυβέρνησης οικειοθελώς.

«Δεν είμαστε δειλοί, ούτε ριψάσπιδες» είπε  τονίζοντας ότι η παρουσία της αριστεράς στην κυβέρνηση αποτελεί οχυρό για τα συμφέροντα του λαού, για να απαντήσει επί της ουσίας σε όσους δηλώνουν –όπως είπε-  ότι δεν έχει σημασία ποιο κόμμα θα είναι στην κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) ή κάποια άλλα κόμματα. 

Μ’ αυτήν την τοποθέτηση επί της ουσίας ο πρωθυπουργός απέρριψε όλα τα σενάρια περί σχηματισμού κυβέρνησης ειδικού σκοπού ή εθνικής ενότητας και άφησε να εννοηθεί ότι στόχος του είναι να παραμείνει στο τιμόνι της χώρας, προφανώς προκηρύσσοντας εκλογές μετά την υπογραφή της συμφωνίας. 

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αποφασισμένος στη Βουλή να φέρει εις πέρας την συμφωνία με τους πιστωτές και συγχρόνως να την υλοποιήσει αυτός και η κυβέρνηση της αριστεράς. Είναι σαφές ότι τα σχέδια του πρωθυπουργού δεν αλλάζουν. Συνέδριο το Φθινόπωρο για εσωκομματικό ξεκαθάρισμα και προκήρυξη εκλογών με στόχο την αυτοδυναμία, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη που πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκμεταλλευθεί την συγκυρία ακόμη και μέσα από την πιθανότητα διάσπασής του. 

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το σημερινό ραντεβού Τσίπρα-Κωνσταντοπούλου, κατόπιν αιτήματος της Προέδρου της Βουλής μετά και τις χθεσινές εμπλοκές που προκάλεσε επί της διαδικασίας η δεύτερη. Μάλιστα ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε στην αρχή της παρέμβασής του να καταγγείλει τα διαδικαστικά τεχνάσματα, κάτι που υποδηλώνει ότι η σημερινή συνάντηση με την κ. Κωνσταντοπούλου δεν θα είναι και ιδιαίτερα φιλική. Και χθες διακινήθηκαν σενάρια περί υποβολής πρότασης μομφής προς το πρόσωπο της Προέδρου από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν επιβεβαιώθηκαν.

Το Μαξίμου απέφυγε να απαντήσει στην επίθεση που δέχτηκε από την Αριστερή Πλατφόρμα και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος σχολίασε ότι αδικούμε τους εαυτούς μας όταν ισχυριζόμαστε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση απέναντι στα μνημόνια και την λιτότητα» απαντώντας στον πρωθυπουργό που είχε προκαλέσει μία ημέρα πριν όσους διακινούν τέτοιες εναλλακτικές να τις παρουσιάσουν.