Έντονη είναι η κινητικότητα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο της δεύτερης ψηφοφορίας για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας στη Βουλή, που επιβεβαίωσε το ρήγμα στην Κ.Ο. και τις έντονες ζυμώσεις εν μέσω θέρους.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, κάνοντας λόγο για «θεσμική δυσαρμονία» που προκαλεί η διαφοροποίησή της.

Ο κ. Τσίπρας θα συνεχίσει τις επαφές με τους διαφωνούντες, με πληροφορίες να μιλούν για επικέιμενη συνάντηση -ακόμη και αύριο- με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ο Πρωθυπουργός θα θέσει όλα τα στελέχη των προ των ευθυνών τους, πόσο μάλλον τον πρώην υπουργό, επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, ο οποίος μπορεί να δηλώνει ότι στηρίζει την κυβέρνηση, αλλά καταψηφίζει στρατηγικής σημασίας αποφάσεις του Μαξίμου.

Το απόγευμα η Πολιτική Γραμματεία πραγματοποίησε μία συνεδρίαση-εξπρές, ανανεώνοντας το ραντεβού των μελών της για την ερχόμενη Δευτέρα ώστε να υπάρξει χρόνος για τις απαραίτητες συνεννόησεις, και να αποφασιστεί τότε το χρονοδιάγραμμα των κομματικών διαδικασιών και συνεδριάσεων για το επόμενο διάστημα.

«Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης δεν έχει σταματήσει καμία στιγμή, ούτε αυτή τη στιγμή, ούτε τώρα. Μάλιστα τώρα, μετά από την ψήφιση αυτών των προαπαιτούμενων, νομίζω ότι είμαστε σε μια τελική ευθεία πλην καθοριστική» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1» τονίζοντας:

Δεν έχουν τελειώσει όλα τα πιθανά σενάρια, όπως διαμήνυσε ο Πρωθυπουργός. Επομένως, οι συζητήσεις μας αυτές τις μέρες με όλους όσοι είναι δυνατόν να επηρεάσουν ένα τέτοιο αποτέλεσμα στην Ελλάδα και εκτός Ελλάδας, είναι κομμάτι της πολιτικής που πρέπει να ακολουθηθεί. Είναι πολύ σημαντικές οι επόμενες μέρες. Η πορεία στη συνέχεια, μετά την συμφωνία είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί τότε.

Ο Πρωθυπουργός, στο σκληρό μήνυμα που έστειλε προ ημερών στους διαφωνούντες, προσδιόρισε τις εσωκομματικές εξελίξεις σε συνέδριο τον Σεπτέμβριο.

Όμως μέχρι τότε το τοπίο ενδέχεται να είναι πιο ξεκάθαρο.