Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Ακόμη και μία συνάντηση με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη θα μπορούσε να προκαλέσει ο Αλέξης Τσίπρας στέλνοντας το μήνυμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ πως δεν είναι εκείνος που εξωθεί την κατάσταση στα άκρα, αλλά  η άρνηση των διαφωνούντων να στηρίξουν την κυβέρνηση.

Ωστόσο, ένα πιθανό ραντεβού με τον επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας και πρώην υπουργό εξυπηρετεί και την ανάγκη του πρωθυπουργού να κερδίσει χρόνο και  να αποφύγει κομματικές συνεδριάσεις, όπως αυτές της Κεντρικής Επιτροπής, που οπωσδήποτε θα είχαν επικοινωνιακό και πολιτικό κόστος τόσο για τον ίδιο όσο και για την πλειοψηφία της Κουμουνδούρου. 

Μία συνεδρίαση του οργάνου κατά την οποία η Πλατφόρμα θα κατέβαζε ένα προσεκτικό κείμενο κατά της κακής συμφωνίας χωρίς να θέτει ζητήματα εναλλακτικών και δραχμής θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική για τον Αλέξη Τσίπρα  όταν εκ των πραγμάτων γνωρίζει ότι ήδη 109 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής έχουν αποφανθεί επ’ αυτού. 

Ο Τσίπρας αποφάσισε λοιπόν να μην γίνει Κεντρική Επιτροπή μέσα στο Σαββατοκύριακο και θα προσπαθήσει να την αποφύγει παρά τις πιέσεις που δέχεται για σύγκλησή της. Πιθανότατα θα επιδιώξει να δώσει απαντήσεις στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την ερχόμενη Δευτέρα και να μεταθέσει όλα τα ζητήματα για τον Σεπτέμβριο. Στο μεταξύ θα αρχίσει να οργανώνεται κομματικά, να σχεδιάζει το συνέδριο και τον χαρακτήρα του και να καταρτίζει εκλογικές λίστες. Χωρίς φυσικά σ’ αυτές να περιλαμβάνει τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας. 

Ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι η ρήξη που σημειώθηκε με αφορμή την καταψήφιση των προαπαιτούμενων και της συμφωνίας γενικότερα από τους «δραχμιστές» δεν έχει επιστροφή. Τίποτε στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι το ίδιο όπως πριν. Και οπωσδήποτε,  όπως έχει πει και ο ίδιος στους συνεργάτες του δεν επιθυμεί να είναι ένας πρωθυπουργός όμηρος μέσα στο ίδιο του το κόμμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να προχωρήσει και θα καλέσει όλους να αποφασίσουν εάν θα τον ακολουθήσουν ή εάν θα επιλέξουν άλλες διαδρομές. Πάντως τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τον παραδώσει, όπως έχει πει, στον Λαφαζάνη και σε όσους του αμφισβήτησαν την αριστερή συνείδηση.