Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  

Με βασικό νικητή τον κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη αλλά και με τους υπόλοιπους να μπορούν κάλλιστα να δηλώσουν μη ηττημένοι ολοκληρώθηκε χθες η ευρεία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας και του διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου της Ν.Δ. 

Ο Πρόεδρος του κόμματος από μεταβατικός κατέστη Πρόεδρος πλήρους ευθύνης και αρμοδιοτήτων ενώ η συζήτηση για την ημερομηνία που θα στηθούν οι εσωκομματικές κάλπες έκλεισε μέχρι την άνοιξη του 2016 και υπό την αίρεση των συνθηκών που θα επικρατούν. Επί της ουσίας, ο κ. Μεϊμαράκης έλαβε χθες, και αναμένεται να επιβεβαιωθεί σήμερα στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, λευκή επιταγή για τους χειρισμούς του εφεξής και κατέστει από μεταβατικό, Πρόεδρος πλήρης αρμοδιοτήτων ενόψει διαπραγμάτευσης και, ενδεχομένως, εκλογών. 

Στον αντίποδα, στελέχη που είχαν ξεσηκωθεί από τα σενάρια περί αλλαγής του τρόπου εκλογής του Προέδρου της ΝΔ, διασφάλισαν ότι αυτή θα γίνει με ανοικτές διαδικασίες, δηλαδή με τη δυνατότητα ενός εκάστου να προσέλθει την ημέρα των εκλογών στη γαλάζια κάλπη και να επιλέξει τον υποψήφιο της αρεσκείας του, ακόμη κι αν δεν ήταν νωρίτερα μέλος του κόμματος. Αυτή είναι μία διαδικασία που είχε απορρίψει, ήδη από το 2009, ο κ. Μεϊμαράκης και είναι σαφές ότι θα ήθελε την κατάργησή της. Στελέχη, όπως οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάκης Βορίδης, διασφάλισαν, επίσης, ότι η εκλογή Προέδρου θα γίνει πριν το τακτικό Συνέδριο του κόμματος, που είναι και το μόνον που μπορεί να αλλάξει το καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας. 

Το ποιός έχασε, συνεπώς, και ποιός κέρδισε είναι, μάλλον, δύσκολο να ειπωθεί. Προφανώς τα, λίγα αριθμητικά, στελέχη που αντιτάσσονται στην «περίοδο Μεϊμαράκη» αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν απέναντι στη μαζική στήριξη των γαλάζιων βουλευτών προς τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής αλλά και την εμφανή υποστήριξη των επιλογών του από τους Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, τους δύο δηλαδή που μπορούν να επηρεάσουν τις εσωκομματικές ισορροπίες. Στον αντίποδα, πέτυχαν μία σειρά από παραδοχές από τον κ. Μεϊμαράκη, προκειμένου ο τελευταίος να μην λειτουργήσει ανεξέλεγκτα ως προς τις διαδικασίες διαδοχής. 

Επί της ουσίας, όμως, στη Νέα Δημοκρατία, τόσο χθες όσο και σήμερα στην Πολιτική Επιτροπή, αυτό που επιτεύχθηκε είναι μία ισοπαλία. Ο κ. Μεϊμαράκης ως ενεργός Πρόεδρος του κόμματος έχει, προφανώς, το πάνω χέρι. Ωστόσο, δεν μπορεί να επηρεάσει απόλυτα τις εξελίξεις. Διότι αν κάτι συνομολογήθηκε χθες, έστω και σιωπηρά, είναι ότι τα πάντα ως προς το εσωκομματικό της Ν.Δ. δεν θα κριθούν στις κομματικές κάλπες αλλά στις εθνικές, που μάλλον δεν θα αργήσουν. Αν σε αυτές, ο κ. Μεϊμαράκης επιτύχει (κάτι που δεν περιορίζεται στην επικράτηση έναντι του κ. Τσίπρα αλλά και στη διατήρηση, αν όχι αύξηση, των γαλάζιων ποσοστών), τότε η θέση του ενισχύεται πολύ και ο ίδιος θα μπορεί να διασφαλίσει την ηγεσία αλλά και την αλλαγή του καταστατικού. Αν, πάλι, η Ν.Δ. υπό τον κ. Μεϊμαράκη χάσει, τότε είναι σαφές ότι ο έμπειρος πολιτικός δεν θα περιμένει την Άνοιξη, αλλά θα ανοίξει άμεσα τις διαδικασίες διαδοχής στο κόμμα.