Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών το Φθινόπωρο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης ο οποίος έκανε λόγο για τρικομματική κυβέρνηση.

Μιλώντας το πρωί στο Mega ο υπουργός Προστασίας του πολίτη ανέφερε πως «έχουμε τρικομματική κυβέρνηση. Διότι είναι άλλο πράγμα να διαφωνείς σε ένα νομοσχέδιο και άλλο πράγμα να έχεις ένα συντονισμένο, συγκροτημένο άλλο κέντρο εξουσίας».

Όπως είπε ο κ. Πανούσης «όταν ψηφίζουν οι ίδιοι διαφορετικά στα νομοσχέδια, πάει να πει πως έχεις ένα συγκροτημένο πυρήνα» και πρόσθεσε ότι «ή πρέπει να αλλάξει ο κ. Τσίπρας ή πρέπει να αλλάξουν αυτοί, διότι αυτό θα έρχεται κάθε μέρα μπροστά μας», κάνοντας λόγο για «πολιτική γάγγραινα». 

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο εκλογών ο κ. Πανούσης είπε ότι το θεωρεί βέβαιο:

«Έξι μήνες ένα πολύ μεγάλο μέρος της κυβέρνησης διαπραγματευόταν ενώ δεν όφειλε να διαπραγματεύεται, όφειλε να δουλεύει, να κυβερνάει. Διαπραγματεύονταν και άνθρωποι, οι οποίοι ήταν αναρμόδιοι σε αυτόν τον τομέα. Τώρα αν τρεις μήνες έχουμε αυτό το μετέωρο βήμα, πάμε σε εκλογές τον Σεπτέμβρη, στην ουσία έχεις εννιά μήνες που μια κυβέρνηση δεν έχει δείξει τι είναι αριστερό».

Πρόσθεσε, πάντως, ότι ο ίδιος στο υπουργείο δεν έχει λάβει κάποια ειδοποίηση για πρόωρες εκλογές, ενώ είπε ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μην είναι στην κυβέρνηση.

«Εγώ του ζήτησα να μην είμαι. Δεν θέλω να δημιουργώ προβλήματα στον πρωθυπουργό τη στιγμή που υπάρχουν διάφορες τάσεις - ομάδες που θεωρούν ότι είμαι αρνητικός για τον ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε. 

Σε ότι αφορά στη συνεργασία με τους εκπροσώπους της τρόικας ο κ. Πανούσης ανέφερε ότι: 

«Εάν θεωρούμε ότι είναι πραξικόπημα η υπογραφή από τον πρωθυπουργό και είναι και εκχώρηση κυριαρχίας, μπήκαν οι οχτροί στην πόλη, άρα να τους πυροβολήσουμε. Αν θεωρούμε ότι μπαίνουμε σε μια διαδικασία συνεργασίας, όπου τίποτε δεν έχουμε να κρύψουμε, όπου όλα πρέπει να γίνουν όμως στην διαφάνεια, με λογοδοσία, να ξέρει ο λαός τι γίνεται. Αυτό το κρυφτούλι να πηγαίνουν σε ξενοδοχεία δεν το καταλαβαίνω. Ούτε κανένας υπουργός πρέπει να θίγεται που συνεργάζεται, γιατί συνεργάζεται έτσι κι αλλιώς. Σε πολλά πράγματα συνεργαζόμαστε με τις φίλιες ή λιγότερο φίλιες χώρες, ευρωπαϊκές και μη... Δεν αντιλαμβάνομαι ακριβώς αυτή τη βαβούρα που γίνεται γύρω από τη συνάντηση αυτών των ανθρώπων... Προτιμώ να είναι στο υπουργείο, σε μια αίθουσα, να ξέρει ο κόσμος τι γίνεται». 

Σχετικά με το κλείσιμο των τραπεζών ο κ. Πανούσης απάντησε πως η κυβέρνηση γνώριζε ότι οι τράπεζες θα είναι κλειστές την ημέρα που ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα. Εκείνη την ημέρα «ειπώθηκαν όλα» και πρόσθεσε ότι του ζητήθηκε να είναι έτοιμος σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. «Ήμουν έτοιμος ήδη εγώ», ανέφερε.

Τέλος, αναφερόμενος στους μετανάστες ο κ. Πανούσης είπε ότι τους τελευταίους μήνες έχουν μπει στη χώρα 102.00 μετανάστες, ενώ 2 εκατομμύρια περιμένουν στα παράλια της Τουρκίας. 

«Η Ευρώπη στέλνει μεν λεφτά αλλά σηκώνει τα χέρια ψηλά, δε απορροφά, δεν βοηθά στη μετεγκατάσταση. Ψάχνουν οι άνθρωποι αυτοί έναν τρόπο να φύγουν. Αυτός ο τρόπος δεν είναι πάντα και ο πιο νόμιμος και δεν εμπλέκεται η ελληνική πολιτεία σε αυτά»  είπε και πρόσθεσε ότι «κάνουμε τα πάντα να μην γίνει η κατάσταση εκτός ελέγχου. Να μην βγουν στα νησιά ξενοφοβικά ανακλαστικά», ενώ υπογράμμισε ότι δεν έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα. 

«Εγώ νομίζω είναι ένα πρόβλημα του ΟΗΕ, ένα πρόβλημα οικουμενικής διάστασης» υπογράμμισε ο κ. Πανούσης, όταν διαλύονται κράτη όπως η Λιβύη. Αναφέρθηκε και σε συζήτηση που είχε με τον κ. Στυλιανίδη, επίτροπο ανθρωπιστικής βοήθειας, ο οποίος του είπε ότι αν διαλυθεί ο Λίβανος θα υπάρχει έντονη μεταναστευτική ροή και στην Κύπρο.