Όλο και περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνουν δημοσίως ότι το ρήγμα που έχει επέλθει είναι βαθύ και τείνει να οριστικοποιηθεί. Ότι εκδηλώθηκε στα υψηλά κλιμάκια, αλλά διαπερνά το σύνολο του κομματικού οικοδομήματος. Ήδη η πλειοψηφία της ΚΕ έχει πάρει θέση κατά των όρων της συμφωνίας, ενώ στο χορό μπήκαν και οι οργανώσεις που τάσσονται- στην πλειονότητά τους, υπέρ των επιλογών του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.  

Οι δύο πλευρές άρχισαν να ζυγίσουν όλα τα ενδεχόμενα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και το απευκταίο για όλους ενδεχόμενο της διάσπασης. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, μεσολαβεί σχεδόν ένας μήνας. Χρόνος που πολιτικά κρίνεται αρκετός για να διερευνηθεί η δυνατότητα κάποιας σύγκλισης. Δεν είναι τυχαίο πως ήδη κυκλοφορούν πληροφορίες για συνάντηση Τσίπρα- Λαφαζάνη- ίσως και σήμερα, χωρίς όμως να επιβεβαιώνονταν ως χθες αργά το βράδυ. 

Η Αριστερά, ξέρει από διασπάσεις. Στις αρχές του 1991, όταν ο Τσίπρας πρωτοστατούσε ως μέλος της ΚΝΕ στις μαθητικές κινητοποιήσεις, ο Δραγασάκης διεκδικούσε την ηγεσία του ΚΚΕ. Έχασε από την Αλέκα Παπαρήγα, οριακά, με 57 ψήφους έναντι 53. Λίγους μήνες αργότερα, ο Δραγασάκης και ο Λαφαζάνης καθαιρέθηκαν από το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ και στη συνέχεια διαγράφηκαν για να βρεθούν στον Συνασπισμό της Αριστεράς. Στις εκλογές του 1993, το ΚΚΕ κέρδισε το 4,54%, ενώ ο Συνασπισμός έμεινε εκτός Βουλής με ποσοστό 2,94%.

Η διάσπαση επηρέασε και εκείνους οι οποίοι κέρδισαν την εσωκομματική μάχη. Το ΚΚΕ, άρχισε να βολοδέρνει στις εκλογές, για να δει άσπρη μέρα το 2007 με 8,15% και να ανεβεί στο 8,48% τον Μάιο του 2012, για να ξαναπέσει στο απελπιστικά  χαμηλό 4,50% λίγους μήνες αργότερα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζει το 26,89%. Τον Ιανουάριο, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε 36,34% και το ΚΚΕ 5,47%. 

Δεν μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι η ιστορία θα επαναληφθεί αν υπάρξει μια νέα διάσπαση. Δεν διαφαίνεται ότι η Αριστερά ενδέχεται να πιάσει πάτο, έτσι στα ξαφνικά.  

Και δεν μπορεί, γιατί αυτή τη φορά υπάρχει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αποτελεί το ισχυρό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ. Οι επιλογές του, στο κόμμα του αμφισβητούνται. Αλλά στην κοινωνία φαίνεται ότι κερδίζει πόντους. Θέλετε προσώρας; Προσώρας. Αλλά αυτό συμβαίνει. Έστω και αν πολλοί σύντροφοί του πιστεύουν στη συλλογικότητα και απορρίπτουν τα αρχηγικά κόμματα.  

Ουδείς δύναται να προβλέψει τι μέλλει γενέσθαι αν τα νέα μέτρα οδηγήσουν σε αντίδραση τους ήδη δοκιμαζόμενους πολίτες. Αν τους οδηγήσουν στα όριά τους. 

Αντιθέτως, είναι ασφαλής η πρόβλεψη ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγηθεί σε διάσπαση, δεν θα χάσει ένας. Χαμένοι θα είναι όλοι. Νικητές και ηττημένοι. Έστω και αν η Αριστερά δεν πιάσει πάτο- όπως προείπαμε, ο νικητής, που λογικά θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας θα καταγάγει πύρρειο νίκη, μιας και θα αναγκαστεί να στηριχθεί στην… αγάπη των ξένων.