Η τρόικα προτίθεται να χαλαρώσει σημαντικά τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα, αναφέρει δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel.

Σύμφωνα με κύκλους της τρόικας, που επικαλείται το περιοδικό, οι στόχοι για τον προϋπολογισμό που τέθηκαν πρόσφατα βρίσκονται μονάχα στη σφαίρα της φαντασίας, καθώς η οικονομία έχει καταρρεύσει. 

«Δεν πρέπει να περιμένει κανείς ότι η Ελλάδα θα επιτύχει αυτό το έτος πρωτογενές πλεόνασμα. Τα περιθώρια για αυτό έχουν ήδη εξαντληθεί λόγω της πρόσφατης οικονομικής αναταραχής», προσθέτει το δημοσίευμα.

Σε άλλο σημείο, σημειώνεται ότι για τα επόμενα χρόνια, η τρόικα θα είναι ικανοποιημένη και με χαμηλότερα πλεονάσματα απ' ό,τι στις προηγούμενες προβλέψεις, κι αυτό γιατί δεν θέλει να επιδεινώσει την ύφεση.

Έτσι, το 2016 ο στόχος θα είναι 1% αντί του προγραμματισμένου 2%. Το 2017, το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι επίσης μικρότερο από το προκαθορισμένο 3%. Και παραμένει ανοιχτό εάν το 2018 το επιδιωκόμενο ποσοστό του πλεονάσματος 3,5% μπορεί να επιτευχθεί.

Οι «εκπτώσεις» στην εξυγίανση θέτουν σε αμφισβήτηση τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, η οποία είναι προϋπόθεση για περαιτέρω βοήθεια από το ΔΝΤ. Οι χαμηλότερες απαιτήσεις είναι πιθανό να τροφοδοτήσουν τη συζήτηση για το αν η χώρα τελικά χρειάζεται κούρεμα στα χρέη της, σύμφωνα με το Spiegel.