«Η Κυβέρνηση σέβεται το δημόσιο χρήμα σε όλα τα επίπεδα και περιστέλλει τη δαπάνη», δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς παραθέτοντας στοιχεία για τους υπηρετούντες στη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού και τα γραφεία υπουργών, αναπληρωτών υπουργών, υφυπουργών.

Τα στοιχεία για τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων και ειδικών συμβούλων/ειδικών συνεργατών διαβιβάστηκαν στο γραφείο κοινοβουλευτικού ελέγχου της Βουλής από εννέα υπουργεία. Πρόκειται για στοιχεία που αφορούν τους υπαλλήλους που απασχολούνται στα γραφεία υπουργών, αναπληρωτών υπουργών, υφυπουργών, γενικών και ειδικών γραμματέων.  Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία είχε ζητήσει ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Κατσανιώτης.

«Σας παραθέτουμε τα στοιχεία με τα οποία αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα, σέβεται το δημόσιο χρήμα, περιστέλλει τη δαπάνη του Δημοσίου και προβαίνει σε δημοσιονομικό εξορθολογισμό, μειώνοντας σημαντικά το κόστος των μετακλητών υπαλλήλων, των ειδικών συμβούλων και των ειδικών συνεργατών, σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση», αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, στην έγγραφη απάντησή του.

Βάσει των στοιχείων που διαβιβάζονται στη Βουλή:

-Στη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού υπηρετούν 5 μετακλητοί υπάλληλοι, 22 διορισμένοι και 9 αποσπασμένοι ως ειδικοί σύμβουλοι/συνεργάτες.

-Στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης υπηρετούν 1 μετακλητός υπάλληλος και 7 ειδικοί σύμβουλοι συνεργάτες.

-Στο πολιτικό γραφείο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης υπηρετούν 3 μετακλητοί υπάλληλοι και 7 ειδικοί σύμβουλοι/συνεργάτες.

-Στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, υπηρετούν 6 μετακλητοί, 3 ειδικοί σύμβουλοι και συνεργάτες, 1 με παράλληλη άσκηση και 1 αποσπασμένος.

-Στο πολιτικό γραφείο του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Ελευθέριου Κρέτσου υπηρετεί ως ειδικός σύμβουλος/συνεργάτης 1 αποσπασμένος υπάλληλος. Απασχολούνται επίσης 4 συνεργάτες με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου.

-Στο Γραφείο του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό (σ.σ. η έγγραφη απάντηση είχε διαβιβαστεί ενώ ήταν στη θέση αυτή ο Γαβριήλ Σακελαρίδης): υπηρετούν 2 μετακλητοί και 4 ειδικοί σύμβουλοι/συνεργάτες.

-Στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού υπηρετούν 2 ειδικοί σύμβουλοι/συνεργάτες.

Ο υπουργός Επικρατείας διαβιβάζει και τη μηνιαία δαπάνη (μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές) για τους υπαλλήλους που υπηρετούν σε κάθε ένα από τα παραπάνω γραφεία.

Αντιστοίχως στοιχεία διαβιβάζει και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Από την έγγραφη προκύπτει ότι στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Επικρατείας υπηρετούν 4 μετακλητοί και 2 ειδικοί σύμβουλοι/συνεργάτες. Στο πολιτικό γραφείο του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό Τέρενς Κουϊκ υπηρετεί 1 αποσπασμένος στη θέση του Διευθυντή και 3 ειδικοί σύμβουλοι/συνεργάτες.

Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργού Επικρατείας Παναγιώτη Νικολούδη, στο πολιτικό του γραφείο υπηρετούν 4 μετακλητοί, 1 υπάλληλος (σε θέση διευθυντή) με απόσπαση, 1 ειδικός συνεργάτης με παράλληλη ανάθεση καθηκόντων και 1 αποσπασμένος. Στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα Καταπολέμησης Διαφθοράς υπηρετούν δύο ειδικοί σύμβουλοι/συνεργάτες και κανείς μετακλητός.

Σύμφωνα με στοιχεία που είχε διαβιβάσει πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ως απάντηση στην ίδια ερώτηση, ο συνολικός αριθμός των υπηρετούντων στα πολιτικά γραφεία υπουργών, αναπληρωτών υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων υπουργείων και γενικών γραμματειών ανέρχεται σε 554 ενώ ο αντίστοιχος αριθμός στην προηγούμενη κυβέρνηση ήταν 1.173 υπάλληλοι.