Με τη σύσταση «να αναλογιστούν όλοι το κόστος τη μη επίλυσης του Κυπριακού», ολοκλήρωσε τη μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στη Λευκωσία η Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η λύση του Κυπριακού, επεσήμανε σε δηλώσεις της η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και 'Αμυνας, μετά τις συνομιλίες της με τον κύπριο υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, θα συμβάλει στην επίτευξη σταθερότητας στην γύρω περιοχή και σημείωσε πως η περιοχή αυτή της Αν. Μεσογείου «αποτελεί προτεραιότητα για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ».

Σε ερώτηση αν οικονομικά η ΕΕ μπορεί να στηρίξει την επανένωση της Κύπρου, η κυρία Μογκερίνι απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας πως «το πραγματικό κόστος θα έρθει εάν αποτύχει αυτή η διαδικασία. Νομίζω ότι αυτό θα είναι το πραγματικό κόστος, το οποίο κανένας δεν θα μπορεί να αντέξει».

Η κυρία Μογκερίνι επεσήμανε ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι, επίσης, «μια επένδυση» για την Ευρωπαϊκή Ένωση την ίδια. «Γι' αυτό και πραγματικά ελπίζω ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε αποτέλεσμα. Αν δεν γίνει τώρα, θα είναι πολύ δύσκολο να γίνει στο μέλλον. Προσωπικά θα κάνω ό,τι μπορώ για να υποστηρίξω αυτή τη διαδικασία, προκειμένου να έχει ένα θετικό αποτέλεσμα», είπε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, εκφράζοντας τη στήριξη της Ένωσης και της Κομισιόν στην εν εξελίξει διαδικασία για τη διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος.

Για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, είπε ότι αποτελεί θέμα ασφάλειας και για την Κύπρο, αλλά και για όλη την ΕΕ, ενώ για την κρίση στη Συρία τόνισε τις συνέπειες που έχει στην ασφάλεια και τα ανθρωπιστικά προβλήματα που δημιουργούνται λόγω της μεγάλης ροής προσφύγων.

Σε ό,τι αφορά το Παλαιστινιακό, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι προσπάθειες της ΕΕ θα αποφέρουν καρπούς και θα έχουν θετικά αποτελέσματα και ευχαρίστησε τον Υπουργό Εξωτερικών για τη συνεισφορά της Κύπρου στην αναβίωση του στόχου της ΕΕ για δημιουργία προοπτικών για την ειρηνευτική διαδικασία.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «η Κύπρος είναι υπέρμαχος μιας ισχυρής και ενιαίας ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι σημερινές διαβουλεύσεις αποδεικνύουν τη δέσμευση της Κύπρου στα θέματα εξωτερικών υποθέσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αναφερόμενος στη συζήτηση για τις εξελίξεις στην περιοχή, ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι η Κύπρος αποτελεί το σύνορο της ΕΕ σε αυτήν την ασταθή περιοχή και πρόσθεσε ότι εξετάστηκαν τρόποι με τους οποίους Κύπρος και ΕΕ μπορούν να συμβάλουν στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας.

Σε σχέση με την επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο κ. Κασουλίδης συνεχάρη την ΕΕ και την Ύπατη Εκπρόσωπο, ειδικά, για την προσπάθεια που κατέβαλαν και επανέλαβε τη θέση ότι το Ιράν πρέπει να αναλάβει εποικοδομητικό και υπεύθυνο περιφερειακό ρόλο, ώστε να καθησυχάσει τις ανησυχίες των φίλων κρατών της περιοχής.

Καταλήγοντας, όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, ο κ.Κασουλίδης επεσήμανε ότι η δέσμευση στο διάλογο είναι καλύτερη από τη σύγκρουση και τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης από την ΕΕ ενός στρατηγικού οράματος για τις σχέσεις της με τη Ρωσία.

Η κα Μογκερίνι πήγε και στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, όπου συναντήθηκε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.