ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα ζήτησε επίσημα νέο δάνειο από το ΔΝΤ - Όλη η επιστολή (Έγγραφο)

Δημοσίευση 24 Ιουλίου 2015, 20:43 / Ανανεώθηκε 24 Ιουλίου 2015, 21:40
Η Ελλάδα ζήτησε επίσημα νέο δάνειο από το ΔΝΤ - Όλη η επιστολή (Έγγραφο)
Facebook Twitter Whatsapp

Το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε επιστολή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με την οποία ζητά επίσημα την παροχή νέου δανείου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε επιστολή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με την οποία ζητά επίσημα την παροχή νέου δανείου.

Το ΥΠΟΙΚ έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή που φέρει την υπογραφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος ζητεί από την Κριστίν Λαγκάρντ  «μια νέα δανειακή σύμβαση από το ΔΝΤ», στο πλαίσιο της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής, αλλά και του αιτήματος προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για την έλευση των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα, αφού το ΔΝΤ είχε αφήσει την Πέμπτη στον «αέρα» την μετάβαση της επικεφαλής της αποστολής του, Ντέλια Βελκουλέσκου στην Αθήνα, αφού «δεν είχε λάβει αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση».

Πλέον, αναμένεται η επίσημη απάντηση του Ταμείου.

Μεταφρασμένη η επιστολή προς το Ταμείο:

Αγαπητή Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,

 Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να εφαρμόσουν μία σειρά από πολιτικές, οι οποίες θα ενδυναμώσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, θα ενισχύσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και, κυρίως, θα κατανείμουν το κόστος της οικονομικής προσαρμογής με τρόπο δίκαιο,    διορθώνοντας έτσι τις αδικίες του παρελθόντος. 
 
Βεβαίως, κάποια από αυτά τα μέτρα έχουν ήδη νομοθετηθεί. Εκτιμούμε, όμως, ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος πριν η ελληνική οικονομία μπορέσει να ανταποκριθεί και να επιστρέψει σε  ένα δυναμικό και βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης με δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή.
 
Με βάση τα παραπάνω και με στόχο να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις, έχουμε αιτηθεί    μίας νέας τριετούς δανειακής σύμβασης,    η οποία έχει ήδη γίνει κατ’ αρχήν δεκτή, και οι όροι της οποίας είναι  σήμερα υπό διαπραγμάτευση.
 
Ως εκ τούτου, και κατ’ εφαρμογή της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 12ης  Ιουλίου 2015, σας ενημερώνουμε ότι αιτούμεθα μίας νέας δανειακής διευκόλυνσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
 
Προσδοκούμε τη συνέχιση της συνεργασίας μας με το Ταμείο.

 

Ευκλείδης Τσακαλώτος