Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιβεβαίωσε ότι έλαβε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για νέο δάνειο.

«Επιβεβαιώνουμε ότι λάβαμε μία επιστολή από τις ελληνικές που δείχνουν ότι επιθυμούν μία νέα δανειακή διευκόλυνση» από το ΔΝΤ» ανέφερε εκπρόσωπος του Ταμείου.

«Θα συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές και τους ευρωπαίους εταίρους το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες για τις διαβουλεύσεις» σημειώνεται.

Mε την εξέλιξη αυτή, ανοίγει ο δρόμος για την έλευση των εκπροσώπων των δανειστών στην Ελλάδα, με στόχο να υπάρξουν διαπραγματεύσεις και συμφωνία για το τρίτο ελληνικό πακέτο διάσωσης.

Το ελληνικό αίτημα

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Παρασκευής, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος απέστειλε επιστολή προς τη γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ ζητώντας επίσημα το νέο δάνειο. Σε αυτήν αναφερόταν:

Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να εφαρμόσουν μία σειρά από πολιτικές, οι οποίες θα ενδυναμώσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, θα ενισχύσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και, κυρίως, θα κατανείμουν το κόστος της οικονομικής προσαρμογής με τρόπο δίκαιο,    διορθώνοντας έτσι τις αδικίες του παρελθόντος. 
 
Βεβαίως, κάποια από αυτά τα μέτρα έχουν ήδη νομοθετηθεί. Εκτιμούμε, όμως, ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος πριν η ελληνική οικονομία μπορέσει να ανταποκριθεί και να επιστρέψει σε  ένα δυναμικό και βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης με δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή.
 
Με βάση τα παραπάνω και με στόχο να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις, έχουμε αιτηθεί    μίας νέας τριετούς δανειακής σύμβασης,    η οποία έχει ήδη γίνει κατ’ αρχήν δεκτή, και οι όροι της οποίας είναι  σήμερα υπό διαπραγμάτευση.
 
Ως εκ τούτου, και κατ’ εφαρμογή της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 12ης  Ιουλίου 2015, σας ενημερώνουμε ότι αιτούμεθα μίας νέας δανειακής διευκόλυνσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Προσδοκούμε τη συνέχιση της συνεργασίας μας με το Ταμείο.