Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία περί Plan B του Γιάνη Βαρουφάκη, το οποίο ετοίμαζε κατ' εντολήν του Πρωθυπουργού, καθώς, όπως αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η Καθημερινή της Κυριακής, περιελάμβανε ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα εντός ευρώ με δυνατότητα... μετατροπής σε δραχμή, ενώ περιείχε και την δυνατότητα...υποκλοπών ΑΦΜ

Το σχέδιο αυτό ο πρώην ΥΠΟΙΚ αποκάλυψε σε στελέχη ξένων hedge funds, στα πλαίσια διεθνούς forum που πραγματοιήθηκε στις 16 Ιουλίου. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο κ. Βαρουφάκης σχεδίαζε ως plan B, ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, καταρχήν μέσα στο πλαίσιο του ευρώ αλλά με την δυνατότητα «εν μία νυκτί να μετατραπεί σε μία νέα δραχμή». 

Οπως τονίζει το δημοσίευμα, ο βασικός κορμός του σχεδίου αυτού περιελάμβανε υποκλοπές ΑΦΜ, τις οποίες θα έκανε ο «ειδικός» σε αυτές, παιδικός του φίλος, τον οποίο είχε διορίσει ο ίδιος στο υπουργείο οικονομικών. 

Αυτός θα παρέκαμπτε στην ουσία την γενική γραμματέα Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου και θα «χάκαρε» την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, από την οποία θα γίνονταν οι υποκλοπές.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο Γιάνης Βαρουφάκης θα δημιουργούσε με τους συνεργάτες του μυστικούς λογαριασμούς, συνδεδεμένους με το ΑΦΜ κάθε φορολογούμενου, «χωρίς να το πούμε σε κανέναν» όπως ο ίδιος ανέφερε, έτοιμους να ενεργοποιηθούν ανά πάσα στιγμή, υπό άκρα μυστικότητα. 

Αυτό σήμαινε ότι με το πάτημα ενός κουμπιού το σύστημα θα ήταν σε θέση να αποστείλει ένα ειδικό pin σε κάθε φορολογούμενο που θα αντιστοιχούσε σε αυτόν τον μυστικό, παράλληλο λογαριασμό μέσω του οποίου θα μπορούσε ο πολίτης ή η επιχείρηση να πραγματοποιήσει πληρωμές, δημιουργώντας έτσι ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, ενόσω οι τράπεζες θα παρέμεναν κλειστές. 

Ο ίδιος, μάλιστα, είχε προετοιμάσει και την απάντησή του σε περίπτωση που το σχέδιο αυτό αποκαλύπτονταν από κάποιον από τους συνομιλητές του στο forum, λέγοντας ότι «Αν το κάνουν θα το διαψεύσω». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το Μαξίμου, τονίζουν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για το συγκεκριμένο σχέδιο.