Την Δευτέρα, όπως μετέδωσε το Reuters, αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των πιστωτών, την ώρα που στην Αθήνα επικρατεί ακόμα αλαλούμ σχετικά με το που θα μείνει η ανανεωμένη τρόικα 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των πιστωτών ζήτησαν ένα ξενοδοχείο στο κέντρο, προκειμένου να βρίσκονται δίπλα στο υπουργείο Οικονομικών, την ώρα που η κυβέρνηση φέρεται να αναζητεί ξενοδοχείο 45 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας. 

Όπως δήλωσε, εξάλλου, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ «Ε, καλοκαίρι είναι... Δεν θα κάνει μπάνια;». 

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί υπό ποιές προϋποθέσεις θα συναντούν οι εκπρόσωποι της τρόικας τους υπουργούς της κυβέρνησης, ενώ οι ίδιοι έχουν θέσει ως όρο να μπορούν να ελέγχουν όλα τα εμπλεκόμενα στο πρόγραμμα υπουργεία. 

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο μία πηγή του υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας, μετέδωσε ότι οι υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι των πιστωτών (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) αναμένεται να φθάσουν στην Αθήνα «έως αύριο το βράδυ» με στόχο την επανέναρξη την επόμενη εβδομάδα των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές.

Η ίδια πηγή τόνισε ότι ο Ντέκλαν Κοστέλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ράσμους Ρέφερ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Ντέλια Βελκουλέσκου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ο Νικόλα Τζαμαριόλι, υπεύθυνος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, θα μεταβούν στην Αθήνα, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ένας εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν δεν επιβεβαίωσε, ωστόσο, την ακριβή ημερομηνία άφιξης των εκπροσώπων των πιστωτών στην Αθήνα, αναφέροντας μόνο ότι θα μεταβούν στην ελληνική πρωτεύουσα «τις επόμενες ημέρες».

Το πιθανότερο είναι, πάντως, τα στελέχη να έρθουν στην Αθήνα την Δευτέρα, προκειμένου οι συζητήσεις να αρχίσουν την Τρίτη. 

Οι συναντήσεις με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ αναμένονταν να ξεκινήσουν την Παρασκευή, όμως καθυστέρησαν για οργανωτικούς λόγους, όπως το πού θα πραγματοποιηθούν οι συζητήσεις, αλλά και το ζήτημα της ασφάλειας.

Ο αξιωματούχος, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, είπε πως οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν επισήμως τη Δευτέρα αφού λυθούν κάποια ζητήματα logistics τα ζητήματα, ενώ μιλώντας ανώνυμα, αρνήθηκε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει το κλιμάκιο των πιστωτών μακριά από κρατικά τμήματα.

«Δεν έχουν πρόβλημα να επισκεφθούν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους», είπε.