current views are: 3

26 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση06:05

Κυβέρνηση: Καθαρή λύση με συμφωνία και κυβερνητική πλειοψηφία ή κάλπες

«Αυτό που προέχει τώρα είναι η θετική διαπραγμάτευση. Όλα τα άλλα στην ώρα τους»… Ήταν η φράση του Αλέξη Τσίπρα μετά τη θυελλώδη πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή με τα προαπαιτούμενα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την τελική συμφωνία.

 

Δημοσίευση 06:05’
αρθρο-newpost

«Αυτό που προέχει τώρα είναι η θετική διαπραγμάτευση. Όλα τα άλλα στην ώρα τους»… Ήταν η φράση του Αλέξη Τσίπρα μετά τη θυελλώδη πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή με τα προαπαιτούμενα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την τελική συμφωνία.

 

«Αυτό που προέχει τώρα είναι η θετική διαπραγμάτευση. Όλα τα άλλα στην ώρα τους»… Ήταν η φράση του Αλέξη Τσίπρα μετά τη θυελλώδη πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή με τα προαπαιτούμενα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την τελική συμφωνία.

Το ρήγμα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώθηκε και στην επόμενη ψηφοφορία και απομένει η τελική συμφωνία η οποία και θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο πρωθυπουργός θέλει καθαρές λύσεις και αν δεν είναι παραπάνω από ισχυρή, αν όχι «κλειδωμένη», η απόφαση της προσφυγής σε εκλογές το φθινόπωρο.

Η επιλογή αυτή εδράζεται στην απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε συμφωνία, ακόμη και ερήμην του κόμματος. Όπως έχει εξηγήσει και ο ίδιος αλλά και οι κοντινοί του συνεργάτες, «Κάθε άλλη λύση ή απόφαση θα ήταν καταστροφή για τη χώρα και για τον ΣΥΡΙΖΑ και κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν κάτι διαφορετικό. Άλλωστε τους ζητήθηκαν οι άλλες λύσεις…». Ο Αλέξης Τσίπρας εξέτασε όλες τις πιθανές περιπτώσεις, τις εναλλακτικές επιλογές, ανέφερε ένας από τους παλιότερους συνεργάτες του αλλά καμία δεν μπορούσε να αποτρέψει την οικονομική καταστροφή της χώρας αλλά και με επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια. Είναι δεδομένο για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με συνομιλητή του, ότι, «μόνο με συμφωνία θα αποτραπούν οι δραματικές επιπτώσεις».

Ο Πρωθυπουργός έχει στο συρτάρι του τολμηρές και σχεδιασμένες κινήσεις με στόχο την υπέρβαση της κομματικής παθογένειας αλλά και της δυσαρμονίας που εντοπίζεται στις αντιδράσεις κομματικών αντιλήψεων και ιδεοληπτικών θυλάκων που δεν έχουν πρόταση κυβερνητικής δράσης που να μπορεί να ακολουθήσει η πλειοψηφία της κοινωνίας.

Η επιλογή είναι ξεκάθαρη, ή η εσωκομματική παθογένεια του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει την κυβερνητική υπέρβαση ή θα ενεργοποιηθεί το εκλογικό σενάριο.

Στην κυβέρνηση αποκλείουν τη λύση κυβέρνησης ειδικού σκοπού, όσο και αν «κάποιοι» το επιθυμούν, κυρίως για δύο λόγους. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να γίνει «Παπαδήμος» ή να στηρίξει «Παπαδήμο» αλλά ακόμα και αν εκβιαστεί, όπως επιθυμούν κάποια ακραία συντηρητικά κέντρα, από τους δανειστές δεν θα υπάρχει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία να το πράξει.

«Δεν πιστεύω σε μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Δεν θα δραπετεύσω από τις ευθύνες μου αλλά δεν θα πάω μόνος μου να βγάλω ένα τριετές μνημόνιο» είχε τονίσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ μετά την δραματική σύνοδο κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης.

Παράλληλα, είναι απολύτως, λογική η προσφυγή σε εκλογές μετά ψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή, και την περίπτωση που οι διαρροές από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούν θέμα κυβερνητικής πλειοψηφίας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να μην λάβει υπόψη του ότι η κοινωνική πλειοψηφία τον στηρίζει και αναμένουν από αυτόν να λάβει τολμηρές αποφάσεις που θα σταθεροποιήσουν τη χώρα αλλά και θα πυροδοτήσουν αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό. Μάλιστα, πλέον, πολλοί είναι αυτοί στο περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα που θεωρούν ότι με τις αποφάσεις του διεμβολίζει το υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκό μέτωπο, θέτοντας όσους αντιδρούν στην ευρωπαϊκή πορεία προ των ευθυνών τους και των επιλογών τους. Μάλιστα στις επερχόμενες εκλογές αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ τότε το δίλημμα θα είναι ευρώ ή δραχμή με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει μια συμφωνία σε …ευρώ που δεν θα μπορεί αμφισβητηθεί από τα κόμματα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού αλλά και θα είναι ο μόνος που θα μπορεί να ορθώσει πολιτικό ανάστημα με σχέδιο στους «δραχμιστές».  

Η απόφαση του κ. Τσίπρα να προχωρήσει σε ευρωπαϊκό δρόμο παρά τα αγκάθια που του έστρωσαν, έστω και με ανάληψη πολιτικού κόστους, σηματοδοτεί και αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού που θα φανεί πολύ σύντομα και σίγουρα μετά από μια εκλογική αναμέτρηση.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας δεν πέφτει στην παγίδα των διαφωνούντων να χρεωθεί τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς όπως λέει στους συνεργάτες του, «θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να κρατήσω τον ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο», ενώ παράλληλα τους αφήνει εκτεθειμένους στην επιλογή να ρίξουν την «πρώτη φορά αριστερή» κυβέρνηση και να επιβεβαιώσουν τα σενάρια της «παρένθεσης» που οι ίδιοι κατήγγελλαν προεκλογικά από τα τηλεοπτικά παράθυρα.

Η αντίστροφη μέτρηση για τις αποφάσεις έχει αρχίσει και όπως δήλωσε ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στην εφημερίδα Επένδυση: « Όπως αντιλαμβάνεστε η ψήφιση ή μη της συμφωνίας είναι μια οριακή στιγμή. Η καταψήφιση σημαίνει και άρση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η χώρα δε θα μπορεί να πορεύεται με κυβέρνηση μειοψηφίας για πολύ. Χρειάζονται καθαρές συμπαγείς και σταθερές λύσεις».

Οι κυβερνητικές απώλειες από αυτήν την κρίσιμη συμφωνία θα καθορίσουν τις εξελίξεις και το αν θα οδηγηθούμε σε προσφυγή στις κάλπες.

Το κυρίαρχο για το Μαξίμου είναι να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση στα τέλη Αυγούστου ώστε στη συνέχεια να υπάρξει η  διευθέτηση του χρέους.

Αν μετά τη ψηφοφορία στη βουλή παραμείνουν τα αριθμητικά δεδομένα με μια κυβέρνηση μειοψηφίας, αυτή δεν μπορεί να συνεχίσει για πολύ, λένε από το Μαξίμου.


σχετικα αρθρα