Για μια ακόμα φορά αναμένονται στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών. Eίναι τόσο μισητοί που χρειάζονται προσωπικό ασφαλείας, γράφει το Spiegel, το οποίο δημοσιεύει σήμερα και μια συνέντευξη με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

«Οι σχολαστικοί τέσσερεις» επιγράφει το Der Spiegel άρθρο για τους εκπροσώπους των θεσμών που αναμένονται στην Αθήνα. Το γερμανικό περιοδικό περιγράφει έναν έναν τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών (ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ, ESM) ξεκινώντας από έναν παλιό γνώριμο: τον Ντέκλαν Κοστέλο, τον οποίο χαρακτηρίζει «έμπειρο». Η αποστολή του Iρλανδού εκ μέρους της Κομισιόν ίσως να είναι μήνυμα προς την Αθήνα ότι η Κομισιόν θέλει την τήρηση των συμφωνιών και αδιαφορεί για τις όποιες ευαισθησίες της ελληνικής κυβέρνησης. .

Η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντέλια Βελκουλέσκου χαρακτηρίζεται ως outsider, που γνωρίζει την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και τις χώρες της κρίσης, μια και απεστάλη το 2012 στην Κύπρο μετά την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Ακολουθεί ο γερμανός Ράσμους Ρίφερ για λογαρισμό της ΕΚΤ, ο οποίος χαρακτηρίζεται από το Spiegel «διακριτικός». Ο Ρίφερ εκπροσώπησε την Φραγκφούρτη στην Ομάδα των Βρυξελλών και προετοίμασε το πρόγραμμα μαζικής αγοράς ομολόγων από την EKT. Τέλος «ο καινούργιος»: Πρόκειται για τον Ιταλό Νίκολα Τζιαμαριόλι εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, ο οποίος θα είναι αρμόδιος για τους όρους του νέου δανείου, δηλαδή την αποπληρωμή, τη διάρκειά του και τα επιτόκια.

Ίδρυση «Ευρωπαϊκής Συμμαχίας» από τον Βαρουφάκη

O Γιάνης Βαρουφάκης εξετάζει το ενδεχόμενο ίδρυσης μιας «Ευρωπαϊκής Συμμαχίας». Όπως εξηγεί στη συνέντευξη του στο περιοδικό Der Spiegel δεν πρόκειται για κόμμα, αλλά για μια υπερκομματική κίνηση πολιτών, μια δεξαμενή όλων όσων σκέπτονται πραγματικά ευρωπαϊκά και θέλουν να αναζωογονηθεί η δημοκρατία στην Ευρώπη. Η πρόσκληση που απευθύνει ισχύει ακόμα και για πολιτικούς του συντηρητικού χώρου, ακόμα και για τους Xριστιανοδημοκράτες της Άγκελα Μέρκελ.

Αφορμή για την ενδεχόμενη ίδρυση Ευρωπαϊκής Συμμαχίας είναι, όπως υποστηρίζει ο πρώην υπ. Οικονομικών, η ανησυχία να μην πέσει η Ευρώπη στα χέρια αντιευρωπαϊκών δυνάμεων, όπως η πρόεδρος του «Πατριωτικού Μετώπου» στη Γαλλία Μαρίν Λεπέν. Ο κ. Βαρουφάκης προτίθεται να συναντηθεί μάλιστα και με το κορυφαίο στέλεχος της γερμανικής Αριστεράς και πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Όσκαρ Λαφοντέν, με τον οποίο όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης, έχουν να πουν πολλά. Ωστόσο δεν προσδιόρισε αν επιθυμεί μια από κοινού ίδρυση της «Ευρωπαϊκής Συμμαχίας» με τον Όσκαρ Λαφοντέν.