Έντονες είναι οι αντιδράσεις από την αποκάλυψη της Καθημερινής της Κυριακής για το plan b που φέρεται να σχεδίαζε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, επί υπουργίας του, με το χακάρισμα των ΑΦΜ των πολιτών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο κ. Βαρουφάκης σχεδίαζε ως plan B, ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, καταρχήν μέσα στο πλαίσιο του ευρώ αλλά με την δυνατότητα «εν μία νυκτί να μετατραπεί σε μία νέα δραχμή». 

Οπως τονίζει το δημοσίευμα, ο βασικός κορμός του σχεδίου αυτού περιελάμβανε υποκλοπές ΑΦΜ, τις οποίες θα έκανε ο «ειδικός» σε αυτές, παιδικός του φίλος, τον οποίο είχε διορίσει ο ίδιος στο υπουργείο οικονομικών. 

Αυτός θα παρέκαμπτε στην ουσία την γενική γραμματέα Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου και θα «χάκαρε» την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, από την οποία θα γίνονταν οι υποκλοπές.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο Γιάνης Βαρουφάκης θα δημιουργούσε με τους συνεργάτες του μυστικούς λογαριασμούς, συνδεδεμένους με το ΑΦΜ κάθε φορολογούμενου, «χωρίς να το πούμε σε κανέναν» όπως ο ίδιος ανέφερε, έτοιμους να ενεργοποιηθούν ανά πάσα στιγμή, υπό άκρα μυστικότητα. 

Αυτό σήμαινε ότι με το πάτημα ενός κουμπιού το σύστημα θα ήταν σε θέση να αποστείλει ένα ειδικό pin σε κάθε φορολογούμενο που θα αντιστοιχούσε σε αυτόν τον μυστικό, παράλληλο λογαριασμό μέσω του οποίου θα μπορούσε ο πολίτης ή η επιχείρηση να πραγματοποιήσει πληρωμές, δημιουργώντας έτσι ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, ενόσω οι τράπεζες θα παρέμεναν κλειστές. 

Ο ίδιος, μάλιστα, είχε προετοιμάσει και την απάντησή του σε περίπτωση που το σχέδιο αυτό αποκαλύπτονταν από κάποιον από τους συνομιλητές του στο forum, λέγοντας ότι «Αν το κάνουν θα το διαψεύσω». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το Μαξίμου, τονίζουν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για το συγκεκριμένο σχέδιο. 

Εντονες αντιδράσεις

Οι... μετασεισμοί φυσικά ήταν αναμενόμενοι. Στην εκπομπή του ΣΚΑΪ, Ακραίως, με τον Τάκη Χατζή, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Αυλωνίτου, ήταν ιδιαίτερα αιχμηρή, χαρακτηρίζοντας τον πρώην υπουργό Οικονομικών, "Βουγιουκλάκη της πολιτικής".

Συγκεκριμένα, είπε: Ο κ. Βαρουφάκης είναι η Βουγιουκλάκη της πολιτικής. Μιλάει πέντε φορές τη μέρα. Όταν μιλάς τόσο πολύ, τι θα είναι επίλογος και τι πρόλογος, δε θυμάσαι ούτε εσύ. Και θέλω να πω όσον αφορά την αξιοπιστία του: ψήφισε στην πρώτη ψηφοφορία «όχι», στη δεύτερη «ναι», αλλά ενδιάμεσα στην επιτροπή οικονομικών, «παρών». Καταλαβαίνετε τι αξιοπιστία έχει. Είναι κακουργηματική πράξη για τα ΑΦΜ και πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας».

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος είπε: «Αυτές είναι αξιόποινες πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα. Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει παρέμβαση της ποινικής δικαιοσύνης. Από την αρχή υπήρχε στον ΣΥΡΙΖΑ ένα plan b για τη δραχμή. Γι’ αυτό ο κ. Βαρουφάκης δούλευε πάνω σε αυτό και τσακώθηκε με όλους τους ξένους».

"Αγγίζει τα όρια του ποινικού διακίου"

"Όταν μιλάμε για χακάρισμα των ΑΦΜ των πολιτών, αγγίζει τα όρια του ποινικού δικαίου".

Αυτό επισημάνθηκε από τον νομικό Γ. Γραμματίδη, αναφερόμενος στο περιβόητο plan B του Γιάνη Βαρουφάκη, που αποκάλυψε η Καθημερινή της Κυριακής.

Σύμφωνα με τον κ. Γραμματίδη "ο κ. Βαρουφάκης υπήρξε επίσημος διαπραγματευτής της χώρας με τους πιστωτές. Όταν μιλάμε για χακάρισμα των ΑΦΜ των πολιτών, αγγίζει τα όρια του ποινικού δικαίου. Αυτό ισχύει και για την πρόθεση".