Ευκαιρία για λύση ή άλλη μία ανεκπλήρωτη προσδοκία; Ο νέος γύρος επαφών, που είναι σε εξέλιξη, για το Κυπριακό αυξάνει τις ελπίδες για την πολυπόθητη, ιστορική συμφωνία, που θα αλλάξει για πάντα τον χάρτη της Μεγαλονήσου, έπειτα από 41 χρόνια οδυνηρού διαχωρισμού. Όμως ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης θα έχει νέα συνάντηση, αύριο Δευτέρα, με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο τραπέζι των οποίων θα μπουν τα «αγκάθια» των δύο πλευρών. Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι δύο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί προετοίμασαν στη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή την ημερήσια διάταξη των ηγετών, η οποία θα περιλαμβάνει τα κεφάλαια του εδαφικού και του περιουσιακού, κυρίως, αλλά και της διακυβέρνησης. Στην ατζέντα είναι, φυσικά και το θέμα της οικονομικής βιωσιμότητας του ομοσπονδιακού κράτους.

Ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε δήλωσε στο ΚΥΠΕ «ότι το Κυπριακό είναι απολύτως επιλύσιμο, αλλά χρειάζεται εμπιστοσύνη, βούληση και ηγεσία εκτιμώντας ότι υπήρχε λίγη εμπιστοσύνη και λίγη βούληση, αλλά όταν υπήρχε ηγεσία, ήταν κάθε φορά μόνο στη μία πλευρά. Τώρα, είπε, υπάρχουν όλα ταυτοχρόνως και αυτή τη δυναμική δεν πρέπει να επιτρέψουμε να χαθεί». Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «έχουμε πολλούς μήνες σκληρής δουλειάς μπροστά μας πριν φτάσουμε σε κάποια πρωταρχική πολιτική συμφωνία».

«Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία»

Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet έγραψε την Πέμπτη, επικαλούμενη τούρκους δημοσιογράφους στα Κατεχόμενα, ότι ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι το όνομα «Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία» συζητείται για το νέο κράτος στην Κύπρο, ενώ στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται από το Μάιο συζητούν όλα τα θέματα, εκτός του θέματος των εγγυήσεων και το εδαφικό. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό η ομόσπονδη Κύπρος θα αποτελείται από δυο πολιτείες, την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή και εκτός από την ενιαία κυπριακή ιθαγένεια θα υπάρξουν και εσωτερικές υπηκοότητες για την κάθε πολιτεία. Παράλληλα, θα υπάρχει άνω και κάτω Βουλή της ομοσπονδίας.

Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουκροκύπριοι θα μπορούν να διαμένουν σε όποια περιοχή θέλουν και να ψηφίζουν στις περιοχές αυτές στις τοπικές εκλογές και τις ευρωεκλογές. Στις ομοσπονδιακές εκλογές ωστόσο θα μπορούν να ψηφίζουν μόνο στις αντίστοιχες πολιτείες. Η ομοσπονδιακή αστυνομία θα είναι μοιρασμένη μεταξύ των δύο κοινοτήτων σε ποσοστό είτε 50% με 50%, είτε 40% με 60%, με το ποσοστό δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, συζητείται επίσης εάν θα υπάρχει στρατός ή όχι, ενώ ζητήματα εθνικών επετείων δεν έχουν ακόμη συζητηθεί.

Η Λευκωσία, πάντως, διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, διέψευσε ότι έχει γίνει συζήτηση για το όνομα του νέου κράτους που θα προκύψει με τη λύση του Κυπριακού, σημειώνοντας πως το όνομα, όπως ο ύμνος και η σημαία, είναι ζητήματα που συζητούνται στο τέλος των συνομιλιών.

Πιέζει η Ε.Ε.

Ο γύρος των συνομιλιών που βρίσκεται σε εξέλιξη μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «τελευταία ευκαιρία» για την επίλυση του ζητήματος, τουλάχιστον αυτό βλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία πιέζει για λύση. Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι, κατά την επίσκεψή της στην Κύπρο, κάλεσε όλους να αναλογιστούν το κόστος τη μη επίλυσης του Κυπριακού, σημειώνοντας παράλληλα ότι η λύση θα συμβάλει στην επίτευξη σταθερότητας στην γύρω περιοχή.

«Γι' αυτό και πραγματικά ελπίζω ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε αποτέλεσμα. Αν δεν γίνει τώρα θα είναι πολύ δύσκολο να γίνει στο μέλλον. Προσωπικά θα κάνω ό,τι μπορώ για να υποστηρίξω αυτή τη διαδικασία, προκειμένου να έχει ένα θετικό αποτέλεσμα», τόνισε.

Oι επόμενοι μήνες θα είναι κομβικοί...