Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Στα εσωκομματικά στρέφεται σήμερα το ενδιαφέρον στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς η διαπραγμάτευση φαίνεται πως θα περιμένει μερικές ημέρες ακόμη και θα ξεκινήσει σε επίπεδο επικεφαλής την ερχόμενη Πέμπτη.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα πάει κατά πάσα πιθανότητα στην απογευματινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ όπου αναμένεται να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά ευθέως τις αντιδράσεις της κομματικής μειοψηφίας για την συμφωνία της κυβέρνησης σε ένα νέο πρόγραμμα. Ο πρωθυπουργός φαίνεται πως δεν αποκλείει την πιθανότητα συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, αυτό είναι όμως κάτι που δεν έχει αποφασίσει ακόμη καθώς υπάρχουν και οι φωνές εκείνες που του εισηγούνται να αποφύγει τις συνεδριάσεις οργάνων που μπορεί εκ των πραγμάτων να δημιουργήσουν εντυπώσεις σε επικοινωνιακό πρωτίστως επίπεδο.

Πάντως, αν δεν καταφέρει να αποφύγει υπό το βάρος των πιέσεων για σύγκληση του οργάνου, την Κεντρική Επιτροπή, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει η θεματολογία της να είναι τέτοια που να μην επιτρέψει πολλά «αντάρτικα» με καταθέσεις κειμένων και μονοπώληση του ενδιαφέροντος στις διαφωνίες Λαφαζάνη. Κάτι που μοιάζει δύσκολο να μπορεί να αποφευχθεί στην παρούσα φάση.

Η ομάδα των 53 αναμένεται να καταθέσει σήμερα στην Πολιτική Γραμματεία κείμενο με τις προτάσεις της για το τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση και πώς πρέπει να κινηθεί το κόμμα. Ως γνωστόν οι εκφραστές της συγκεκριμένης ομάδας στέκονται κριτικά απέναντι στην συμφωνία κάτι που αποτυπώνεται και στις ψηφοφορίες για τα προαπαιτούμενα όπου οι βουλευτές που ανήκουν στους 53 ψηφίζουν κυρίως παρών.

Από την άλλη σήμερα είναι προγραμματισμένη η κεντρική εκδήλωση του iskra.gr στον Πανελλήνιο όπου ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αναμένεται να παρουσιάσει την πλατφόρμα του ρεύματός του για το πώς θα αντισταθεί στα μνημόνια που ψηφίζει η κυβέρνηση. Αναπόφευκτα η σύγκρουση που έως τώρα δεν είναι προσωπική θα προσλάβει και πιο προσωπικά χαρακτηριστικά αφού οι διάφορες πλευρές θα βρεθούν ενώπιος ενωπίω χωρίς να κάνουν παράλληλους μονολόγους.