current views are: 8

27 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση10:36

Ακούστε το ηχητικό με τον Βαρουφάκη: Μιλάει για χακάρισμα του Taxis

Στη δημοσιότητα έδωσε το φόρουμ OMFIF το ηχητικό απόσπασμα στο οποίο ο τέως υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρεται στο περιβόητο Plan B.

Δημοσίευση 10:36’
αρθρο-newpost

Στη δημοσιότητα έδωσε το φόρουμ OMFIF το ηχητικό απόσπασμα στο οποίο ο τέως υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρεται στο περιβόητο Plan B.

Το ηχητικό με τον Γιάνη Βαρουφάκη, έδωσε το φόρουμ OMFIF όπου επιβεβαιώνεται ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών σχεδίαζε το χακάρισμα των ΑΦΜ. 

Το φόρουμ αναφέρει ότι το ηχητικό, από τηλεδιάσκεψη την 16η Ιουλίου, δημοσιεύεται με την έγκριση του κ. Βαρουφάκη.

Συγκεκριμένα ο κ. Βαρουφάκης εξηγεί πως επειδή ήθελε να εισαγάγει ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, όταν οι τράπεζες θα ήταν κλειστές, και προκειμένου να το πετύχει χρειαζόταν τα ΑΦΜ. Το software του συστήματος το διαχειριζόταν όπως λέει η Γενική Γραμματέας Εσόδων η οποία ελέγχεται «άμεσα από την τρόικα και όχι από το υπουργείο» είπε, προσθέτοντας «φανταστείτε η εφορία του Ηνωμένου Βασιλείου να ελέγχεται από τις Βρυξέλλες. Όμως, η γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ελέγχεται από εμένα».

 Για αυτό τον λόγο είχε σχεδιαστεί να χακαριστούν το software του κώδικα του φορολογικού συστήματος. 

«Διόρισα έναν καλό παιδικό μου φίλο, που είχε γίνει καθηγητής πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια» συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης «μια εβδομάδα αφού πήγαμε στο υπουργείο, με κάλεσε και μου είπε πως αυτός ελέγχει τα μηχανήματα, αλλά το λογισμικό ελέγχεται» από την τρόικα. Μου είπε πως αν ζητούσε από την Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων θα καταλάβαιναν αμέσως ότι σχεδιάζαμε να φτιάξουμε ένα σύστημα παράλληλων πληρωμών» πρόσθεσε.

«Αποφασίσαμε να χακάρουμε το λογισμικό του υπουργείου Οικονομικών για να αντιγράψουμε τον κώδικα του φορολογικού συστήματος ώστε να μπορέσουμε να επεξεργαστούμε σε έναν μεγάλο υπολογιστή και να υλοποιήσουμε το παράλληλο σύστημα πληρωμών», αναφέρει χαρκατηριστικά.

Ακριβώς τα λόγια του στα Αγγλικά: «We decided to hack into my ministry’s own software program in order to be able to bring law to just copy, just copy the code of the tax systems website on to a large computer in his office  so he can work out on how to work and how to design and implement this parallel payments system».

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει λίγο πιο πριν ότι είχε πάρει από τον Αλέξη Τσίπρα εντολή για να εκπονήσει ένα σχέδιο Β, πριν από την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, και πως άρχισε να το σχεδιάζει περί τα τέλη Σεπτεμβρίου. 

O τέως ΥΠΟΙΚ σημειώνει στο ηχητικό, κατά τις συνομιλίες του με τους εκπροσώπου hedge funds ότι το σχέδιο επεξεργαζόταν μυστικά μία ομάδα πέντε ατόμων, ήδη από το Δεκέμβριο του 2014. Το δύσκολο θα ήταν στη συνέχεια να πείσει ότι, από τα πέντε άτομα που το επεξεργάστηκαν, θα πρέπει να υπάρξουν 1.000 άτομα που να το εφαρμόσουν, πρόσθεσε.

Παράλληλα αναφέρει ότι Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν ήθελαν συμφωνία, εξηγώντας ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ήθελε την Ελλάδα εκτός ευρώ προς παραδειγματισμό των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης, ενώ το Ταμείο δεν θα συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα μιας χώρας της οποίας το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, η Κομισιόν θέλει πραγματικά αυτή η συμφωνία να προχωρήσει, η καγκελάριος Μέρκελ το θέλει επίσης, αλλά «δεν υπάρχει κανένας συντονισμός μεταξύ των δανειστών».

«Πεποίθησή μου είναι ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επιθυμεί να εκδιωχθεί η Ελλάδα από τη νομισματική ένωση, για να εκφοβίσει τους Γάλλους και να τους κάνει να δεχθούν το μοντέλο του, μιας πειθαρχημένης ευρωζώνης»  σημειώνει, λέγοντας ότι το Βερολίνο θέλει να κάνει την Ελλάδα παράδειγμα για να πειθαρχήσει τους Γάλλους, προκειμένου εκείνοι να συναινέσουν στη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Παρίσι στις Βρυξέλλες. Και αυτό ο γερμανός ΥΠΟΙΚ του έχει πει ότι δεν θεωρεί πως η ευρωζώνη είναι βιώσιμη και εκτιμά ότι θα πρέπει να υπάρξει μια περαιτέρω πολιτική ένωση των κρατών-μελών, με εκχώρηση εθνικών αρμοδιοτήτων στην Κομισιόν.

 

Ο κ. Βαρουφάκης, στο ηχητικό εκφράζει τον φόβο πως υπάρχει κίνδυνο οι συνάδελφοί του στη Βουλή (σ.σ «όχι στο δικό μου όνομα», τονίζει) να ψήφισαν στις 15 Ιουλίου υπέρ του πρώτου πακέτου με τα προαπαιτούμενα για την εφαρμογή της συμφωνίας, χωρίς να είναι βέβαιο ότι τελικά θα υπάξει συμφωνία ανάμεσα στον ESM, το ΔΝΤ και τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας για τρίτο δάνειο. Κάνει λόγο για «σκληρά μέτρα» και όχι για μεταρρυθμίσεις, καθώς εκτιμά ότι τα ψηφισθέντα προαπαιτούμενα δεν αποτελούν πραγματικές μεταρρυθμίσεις.

Ερωτηθείς, για τις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Βαρουφάκης λέει ότι διατηρούν φιλικές σχέσεις, αλλά δεν γνωρίζει εάν αυτές θα συνεχιστούν από δω και πέρα. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι, λίγες ημέρες μετά την παραίτησή του, ο Πρωθυπουργός τού πρότεινε να αναλάβει ένα άλλο υπουργείο, ωστόσο ο ίδιος δεν ήθελε να αναλάβει κανένα άλλο χαρτοφυλάκιο, εκτός από αυτό του υπουργείου Οικονομικών.

Σχετικά με την ΕΚΤ, ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι ο Μάριο Ντράγκι προσπάθησε να παραμείνει ουδέτερος, ωστόσο εκ φύσεως η κεντρική τράπεζα είναι έτσι σχεδιασμένη, ώστε να ασκεί και πολιτικό ρόλο. Ως δανειστής της Ελλάδας, θα έπρεπε να κρατάει τις τράπεζες ανοιχτές, αλλά, παράλληλα, να αυξάνει το βαθμό ασφυξίας, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. «Αυτό ούτε ο ίδιος ο Θεός δεν θα μπορούσε να το κάνει» τόνισε χαρακτηριστικά. Ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει με κανένα τρόπο να παραμείνει στην Ευρωζώνη, εάν δεν αποκτήσει σύντομα πρόσβαση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. 


σχετικα αρθρα