Άρχισαν στην Αθήνα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

Όπως έγινε γνωστό απο την εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν, κλιμάκια των θεσμών βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και η δουλειά έχει ξεκινήσει, γεγονός που σημαίνει ότι οι θεσμοί συζητούν με τις ελληνικές αρχές, δήλωσε η εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως οι επικεφαλής διαπραγματευτές θα βρίσκονται στην ελληνική πρωτεύουσα το αργότερο μέχρι την Πέμπτη. 

Επί τάπητος, πάντως, θα τεθεί η διαπραγμάτευση στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής το απόγευμα.

ΥΠΟΙΚ: Δεν υπάρχει θέμα για τρίτη δέσμη προαπαιτούμενων- Αρχίζει η δουλειά

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων ξεκινούν αύριο Τρίτη, ενώ εντός των επόμενων ημερών αναμένονται στην Αθήνα και οι επικεφαλής των θεσμών.

Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΟΙΚ, θα λειτουργούν παράλληλα αρκετές ομάδες εργασίας που θα αφορούν τα δημοσιονομικά, το συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά και τις αγορές προϊόντων.

Όσον αφορά τα δημοσιεύματα περί προαπαιτούμενων, οι ίδιοι κύκλοι διευκρίνισαν ότι ούτε στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής  ούτε στις δύο επιστολές προς τον ESM του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου υπάρχει η παραμικρή νύξη για τρίτη δέσμη προαπαιτούμενων.

Κομισιόν: Ικανοποιητική η μέχρι στιγμής συνεργασία

Η Κομισιόν περιμένει νέες μεταρρυθμίσεις από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να υπάρξει γρήγορη αποδέσμευση της δόσης από τον ESM δήλωσε στην καθιερωμένη ενημέρωση η εκπρόσωπος του προέδρου Γιούνκερ Μίνα Αντρέεβα.

«Περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Ελλάδας θα χρειαστούν προκειμένου γίνει δυνατή η πρώτη εκταμίευση»

Όπως εξήγησε η Μίνα Αντρέεβα οι μεταρρυθμίσεις που ήταν αναγκαίες για την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών για το νέο πρόγραμμα στήριξης ολοκληρώθηκαν εγκαίρως και με συνολικά ικανοποιητικό τρόπο, βάσει της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου.

«Τα τεχνικά κλιμάκια από τους θεσμούς είναι ήδη στην Αθήνα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ οι επικεφαλής διαπραγματευτές θα βρίσκονται επί τόπου το αργότερο έως την Πέμπτη».

Το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα

Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία θα χρειαστούν τέσσερις εβδομάδες, αν και αναγνώρισε ότι μπορεί κάποιοι να τον πουν «αισιόδοξο». Η χρηματοδότηση - γέφυρα ύψους 7,16 δισ. ευρώ, που έλαβε η Ελλάδα για να καλύψει τις υποχρεώσεις της έως ότου υπάρξει συμφωνία για το νέο πρόγραμμα, αρκούν για τον Ιούλιο, αλλά δεν καλύπτουν τις λήξεις χρέους τον Αύγουστο, ιδίως τα 3,4 δισ. ευρώ που πρέπει να πληρωθούν στις 20 Αυγούστου στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με το Reuters πάντως εάν η συμφωνία για το νέο πρόγραμμα επικυρωθεί τον Σεπτέμβριο, η πρώτη τριμηνιαία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα γίνει τον Δεκέμβριο. Οι χώρες της Ευρωζώνης συμφώνησαν να εξετάσουν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με τη μορφή «πιθανών μεγαλύτερων περιόδων αποπληρωμής και χάριτος», μόλις έχει ολοκληρωθεί θετικά η πρώτη αξιολόγηση.

Η εποπτική τραπεζική Αρχή της ΕΚΤ θα κάνει μία συνολική αξιολόγηση της κατάστασης των ελληνικών τραπεζών μετά το καλοκαίρι για να καθορίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες τους. Ποσό ύψους 25 δισ. ευρώ από το νέο πρόγραμμα προορίζεται για την ανακεφαλαιοποίηση και ενδεχόμενη εξυγίανση των τραπεζών.