Εν μέσω του σάλου που έχει προκληθεί μετά το Plan B του Γιάνη Βαρουφάκη, δημοσίευμα της Bild αναφέρει ότι η Ελλάδα γλίτωσε από ένα οικονομικό πραξικόπημα στα μέσα του Ιουλίου, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και μέλη της Αριστερής Πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο τότε υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης και τουλάχιστον πέντε μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ήθελαν δυνατά ένα σχέδιο πραξικοπήματος.  

Ποιες ήταν οι κεντρικές γραμμές του σχεδίου: 

  • Η σύλληψη του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος
  • Η κατάληψη της διαδικασίας εκτύπωσης χρήματος
  • Η κατάσχεση των ρευστών διαθέσιμων του κράτους από το Νομισματικοπείο και την κεντρική τράπεζα. 

Οι αρχηγοί του πραξικοπήματος ήλπιζαν να υπάρχουν περίπου 20 δισ. ευρώ για να πληρώσουν τους μισθούς και τα ημερομίσθια κατά την διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου. 

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, πρωτεργάτης του σχεδίου ήταν ο πρώην υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα:

Το σχέδιο ανακοίνωσε ο ίδιος στις 14 Ιουλίου στην Αθήνα σε μεσαίας κατηγορίας ξενοδοχείο του κέντρου, όπου συναντήθηκε η αριστερή πτέρυγα. 

Το δημοσίευμα καταλήγει : «Μετά από συζητήσεις με διάφορους πιο μυημένους, η Bild ανακάλυψε ότι υπήρχαν τουλάχιστον δύο κατάσκοποι στην ομάδα από τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ ουλάχιστον δυο από τα μέλη του σχεδίου είχαν επαφή με τη Μόσχα και όταν ρώτησαν αν θα πρέπει να περιμένουν βοήθεια και η απάντηση ήταν όχι.