Δεν λένε να κοπάσουν οι αντιδράσεις για το plan B του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, την ύπαρξη του οποίου αποκάλυψε σε χθεσινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Καθημερινή και που επιβεβαιώνεται μέσω ηχητικού που έδωσε στη δημοσιότητα το φόρουμ OMFIF με την έγκριση του ίδιου. 

Στο ηχητικό το οποίο είναι από τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουλίου, ο κ. Βαρουφάκης εξηγεί πως επειδή ήθελε να εισαγάγει ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, όταν οι τράπεζες θα ήταν κλειστές, και προκειμένου να το πετύχει χρειαζόταν τα ΑΦΜ. Το software του συστήματος το διαχειριζόταν όπως λέει η Γενική Γραμματέας Εσόδων η οποία ελέγχεται «άμεσα από την τρόικα και όχι από το υπουργείο» είπε, προσθέτοντας «φανταστείτε η εφορία του Ηνωμένου Βασιλείου να ελέγχεται από τις Βρυξέλλες. Όμως, η γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ελέγχεται από εμένα».

Για αυτό τον λόγο είχε σχεδιαστεί να χακαριστούν το software του κώδικα του φορολογικού συστήματος

Όπως προκύπτει και από την επίσημη ανακοίνωση του Γιάνη Βαρουφάκη, στον απόηχο των αντιδράσεων, το εν λόγω σχέδιο εκπόνησε ομάδα εργασίας, της οποίας συντονιστής ήταν ο καθηγητής James K. Galbraith.

Στην ανακοίνωση του κ. Βαρουφάκη τονίζεται ότι το «πλάνο του υπουργείου του οποίου η εφαρμογή θα πρέπει να προχωρήσει, ανεξαρτήτως της έκβασης των διαπραγματεύσεων, καθώς βελτιώνει σημαντικά την ρευστότητα τόσο του κράτους όσο και του ιδιωτικού τομέα, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημόσιου στο ιδιωτικό τομέα και αντιστρόφως».

Ο τέως ΥΠΟΙΚ αφήνει αιχμές κατά αναφορών ΜΜΕ, σημειώνοντας ότι «η ομάδα εργασίας του υπουργείου Οικονομικών λειτουργούσε πάντα στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής και οι εισηγήσεις της είχαν ως μόνιμη αναφορά το δημόσιο συμφέρον, την τήρηση της νομιμότητας και την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη».

Αποστάσεις από το Μέγαρο Μαξίμου

Κυβερνητικοί κύκλοι, τόνιζαν πως «εκείνο που καθίσταται ξεκάθαρο από την ανακοίνωση του κ. Βαρουφάκη είναι ότι δεν υπήρξε κανένα σχέδιο ή στρατηγική για επιστροφή στη δραχμή». 

Σύμφωνα με τις πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, «εκείνο που υπήρξε ήταν μια έκθεση για τις επιπτώσεις σε ένα ενδεχόμενο Grexit», ενώ υπενθυμίζουν ότι αυτό προκύπτει και από τις δηλώσεις του καθηγητή Γκάλμπρεϊθ για τη μελέτη επιπτώσεων στην περίπτωση που εκδηλώνονταν εκβιαστικές κινήσεις σε βάρος της χώρας για έξοδο από την ευρωζώνη.

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Η συνέχεια των αποκαλύψεων προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις της Νέας Δημοκρατίας, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καλεί τους κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο «να δώσουν πειστικές και υπεύθυνες εξηγήσεις, να απομακρύνουν άμεσα τα “σταγονίδια της δραχμής” και να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

«Προκειμένου να διαλευκανθεί αυτή η σκοτεινή υπόθεση και να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός αν τελικά υπήρχε Plan B για Grexit, ποιος έδωσε την εντολή και πότε, ποιος ανέλαβε να το εκπονήσει, ποιος το παρακολουθούσε και ποιος είχε χρεωθεί την τεχνική υποστήριξη του σχεδίου αυτού, η Νέα Δημοκρατία θα αξιοποιήσει άμεσα όλα τα πρόσφορα κοινοβουλευτικά μέσα», τονίζεται στην ανακοίνωση. 

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η ερώτηση 24 βουλευτών της ΝΔ

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι οι ενέργειες που αποδίδονται στον πρώην υπουργό Οικονομικών σε σχετικό δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής  συνιστούν εκτροπή που επισείουν την απόδοση όχι μόνο πολιτικών αλλά τυχόν και ποινικών ευθυνών. Για το λόγο αυτό καλούν τον πρωθυπουργό να δώσει  θεσμική απάντηση για το κατά πόσο γνώριζε τις λεπτομέρειες του εν λόγω σχεδίου, αν τελούσε υπό την έγκριση του, καθώς και ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει προκειμένου η υπόθεση να διερευνηθεί πολιτικά και δικαστικά.  

Αντίστοιχα και το Ποτάμι, σε ανακοίνωσή του τονίζει πως «οι τυχοδιωκτισμοί που οδηγούν σε εγκλήματα δεν μπορούν να καλύπτονται».

«Καλούμε ξανά τον κ. Τσίπρα να απαντήσει καθαρά στον ελληνικό λαό:– Ήταν σε γνώση του οι συγκεκριμένες πραξικοπηματικές ενέργειες που προετοίμαζαν την επιστροφή στη δραχμή;» αναφέρει το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη.

Η ανακοίνωση σημειώνει ότι απαντήσεις πρέπει να δώσουν και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής της διαπραγμάτευσης κ. Δραγασάκης αλλά και ο υπουργός Επικρατείας κ. Παππάς.