Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Βέβαιος για το ενδεχόμενο εκλογών εμφανίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες του newpost, σε συνομιλητές του ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μετά και τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον Πρωθυπουργό και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς στο Προεδρικό Μέγαρο.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Αλ. Τσίπρας φέρεται να επεσήμανε ότι στόχος του είναι να αποφύγει τις κάλπες και να σημείωσε προς τους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός τους αλλά ό,τι είναι να συμβεί θα γίνει μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. εκτιμά ότι ο δρόμος προς τις κάλπες είναι ανοικτός.

Μόνη εκκρεμότητα αποτελεί εάν ο κ. Τσίπρας θα διασφαλίσει κάποια συμφωνία και για το χρέος, κάτι που θα τον ενίσχυε τόσο στο εσωτερικό του κόμματός του όσο και έναντι του εκλογικού σώματος. Αλλά, κατά τους συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη, ανεξαρτήτως αυτού οι κάλπες είναι μπροστά.

Με αυτή τη λογική, ο κ. Μεϊμαράκης ετοιμάζει ήδη τις δικές του «απαντήσεις» στο εκλογικό πρόβλημα που θέτει ο κ. Τσίπρας, πρόβλημα ούτως ή άλλως δυσεπίλυτο για τη Ν.Δ., όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις.

Ο κ. Μεϊμαράκης, λοιπόν, μετά και την πανηγυρική επιβεβαίωσή του στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ. βάζει μία σειρά από προτεραιότητες:

  • εμπέδωση της στροφής της Ν.Δ. προς το μεταρρυθμιστικό κέντρο αλλά και παράλληλες παραταξιακές ενέσεις με στόχο τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ που έστρεψαν την πλάτη τους στο κόμμα στις τελευταίες διαδοχικές εκλογές
  • ενίσχυση – αλλαγή του επιτελείου της Συγγρού. Ήδη στελέχη με στενή σχέση με τον κ. Μεϊμαράκη βρίσκονται στη Συγγρού (Καραχάλιος, Γ. Χατζής κ.α.) ενώ εκκρεμεί εάν ο νέος Πρόεδρος θα προχωρήσει σε αλλαγές στο γραφείο τύπου της ΝΔ (ακούγεται το όνομα της Πηνελόπης Γαβρά)
  • «άνοιγμα» των κομματικών οργάνων προς στελέχη που βρίσκονταν απέναντι στον κ. Σαμαρά, προκειμένου να εμπεδωθεί η προσπάθεια πανστρατιάς. Θεωρείται πιθανό ότι θα επιχειρηθεί η, με όποιον τρόπο, συμμετοχή στελεχών όπως οι Ευρ. Στυλιανίδης, Ν. Δένδιας και Ντόρα Μπακογιάννη. Μένει να φανεί εάν θα υπάρξουν αλλαγές και σε θεσμικούς ρόλους, όπως αυτοί των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων
  • αύξηση της πίεσης προς τον κ. Αλέξη Τσίπρα, παράλληλα με την δεδομένη στήριξη της Ν.Δ. στην προσπάθεια για παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, ο ευρωπαϊκός στόχος δεν θα περιορίσει τον κ. Μεϊμαράκη σε ρόλο... χειροκροτητή. Αντιθέτως, είτε ευθέως είτε μέσω ανάδειξης ευθυνών στελεχών που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επέλεξε, ο κ. Πρόεδρος της Ν.Δ. θα επιδιώξει μεθοδικά να ροκανίσει τη δημοφιλία του κ. Τσίπρα.

Σήμερα το μεσημέρι, στη Βουλή, η Ν.Δ. πραγματοποίησε σύσκεψη προκειμένου να διαμορφώσει πλαίσιο πρωτοβουλιών με στόχο τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Οι αποκαλύψεις για τα σχέδια του πρώην Υπουργού προκάλεσαν σοκ και η Ν.Δ. θα βάλλει κατά του κ. Βαρουφάκη αλλά και εις βάρος του ίδιου του κ. Τσίπρα που, όπως λένε, στη Συγγρού «δεν μπορεί να πει ότι δεν γνώριζε»...