Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Λίγα 24ώρα πριν, στο Προεδρικό Μέγαρο, οι πολιτικοί αρχηγοί, μεταξύ αυτών και οι Αλέξης Τσίπρας και Ευάγγελος Μεϊμαράκης, έστελναν μήνυμα συνεννόησης και προσπάθειας εξόδου της χώρας από τη δυσμενή θέση.

Μετά την καταιγίδα αποκαλύψεων για τα σχέδια του Γιάνη Βαρουφάκη και τις δημόσιες παραδοχές του ίδιου του τέως Υπουργού για «εντολή Τσίπρα», το κλίμα βαραίνει πολύ.

Παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Ν.Δ. ουδέποτε είχε ανακτήσει πλήρη εμπιστοσύνη στα λεγόμενα και τις πράξεις του κ. Τσίπρα, όσα μεσολάβησαν προκάλεσαν την έκρηξη του κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος μάλιστα έσπευσε να συζητήσει τους προβληματισμούς του με αρκετά εκ των κορυφαίων στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Το μήνυμα που εστάλη ότι, δηλαδή, η Ν.Δ. θα εξετάσει και τις νομικές - ποινικές παραμέτρους της υπόθεσης, και όχι μόνον τις πολιτικές, αλλά και ότι η θετική της στάση, εφεξής, δεν θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητη, τουναντίον, συνιστούν τις πρώτες ηχηρές βολές προς την πλευρά του Μαξίμου.

Ο κ. Μεϊμαράκης δεν θα αποφύγει, μάλιστα, και την μετωπική με τον Πρωθυπουργό, καταθέτοντας ο ίδιος ερώτηση για το θέμα, με στόχο να σύρει τον κ. Τσίπρα, στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» στη Βουλή, προκειμένου είτε να δώσει εξηγήσεις για όσα λέγονται, είτε να αναγκαστεί να αποδοκιμάσει και αποπέμψει τον Γ. Βαρουφάκη από το κόμμα.

Η απόφαση για αύξηση της πίεσης προς τον κ. Τσίπρα ήταν ειλημμένη, ωστόσο η υπόθεση Βαρουφάκη επιτάχυνε τα πράγματα.

Παρά την υψηλή δημοφιλία του Πρωθυπουργού, ο οποίος μοιάζει να βρίσκεται στο απυρόβλητο δημοσκοπικά παρά τα όσα συμβαίνουν στην κυβέρνησή του, ο κ. Μεϊμαράκης είναι αποφασισμένος να εντείνει την πίεση με στόχο να βάλει στο κάδρο της πολιτικής φθοράς τον ίδιο τον κ. Τσίπρα. Τόσο οι δηλώσεις του κόμματος, όπως η χθεσινή, όσο και η «γραμμή» από το γραφείο Μεϊμαράκη θα «δείχνουν» πλέον όλο και πιο πολύ ως κύριο υπεύθυνο τον κ. Αλ. Τσίπρα. Αν αυτή η προσπάθεια θα αποδειχθεί αρκετή ώστε να περιοριστούν τα πολύ υψηλά ποσοστά δημοφιλίας και αποδοχής που απολαμβάνει ο κ. Τσίπρας και που είναι, ουσιαστικά, αυτά που διαμορφώνουν και το πολιτικό κλίμα υπέρ του (προς διάσπαση!) ΣΥΡΙΖΑ μένει να αποδειχθεί. Δεδομένου, ωστόσο, ότι στο επιτελείο Μεϊμαράκη, αλλά και σε πολλά άλλα γαλάζια γραφεία (καραμανλικών, σαμαρικών ή και φιλελεύθερων αποχρώσεων) οι εκλογές θεωρούνται μονόδρομος, ο κ. Μεϊμαράκης εμφανίζεται αποφασισμένος να αρχίσει από τώρα να βάζει εμπόδια στην πορεία του αντιπάλου του. Με την ελπίδα ότι στο τέλος μπορεί και να τον... προλάβει στο εκλογικό νήμα.