Κατα μέτωπο επίθεση εξαπολύει ο Αλέξης Μητρόπουλος στον Γιάνη Βαρουφάκη τονίζοντας ότι «με την αμετροέπειά του, με την αφέλειά του, με τον ζήλο του να αναδείξει περισσότερο τις ιδέες του φαίνεται ότι έβλαψε το ελληνικό ζήτημα», εκτιμώντας ότι ο πρωθυπουργός δεν ήταν κοινωνός των επικίνδυνων φάσεων του σχεδίου του. 

'Οπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής: 

Φαίνεται ότι ήξεραν τις προθέσεις του ο Σόιμπλε και οι δανειστές, με συνέπεια τη σφοδρότητα των μέτρων να την υποστούμε και από αυτό το σχέδιο...φαίνεται ότι αυτά που λέει τα είχε εκμυστηρευτεί ή τα είχε εκφράσεις ως απειλή, ως ένα από τα σχέδιά του. 
 

Ο κ. Μητρόπουλος εκτίμησε, ότι ο πρωθυπουργός «δεν πρέπει να ήταν κοινωνός αυτών των παιδαριωδών, των αφελών, των επικίνδυνων φάσεων αυτού του σχεδίου".
 
Ωστόσο, δεν απέδωσε δόλο στον πρώην υπουργό Οικονομικών, λέγοντας:

Περισσότερο θεωρώ ότι αφορά ονειροπαρμένους και αφελείς και λιγότερο ανθρώπους που λειτουργούσαν με δόλο και σχέδιο, διότι έπρεπε να ξέρει -φοβούμαι ότι και πολλοί άλλοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρουν- ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις, φοβούμαι και η δική μας, έχουν δεσμευτεί γραπτά ότι και να φύγουμε από το ευρώ θα πληρωθεί κανονικά και εντόκως και εγκαίρως το χρέος μας.