Συνεχίζεται το «γαϊτανάκι» αντιδράσεων και δηλώσεων, σχετικά με το περιβόητο «σχεδίο Β» του Γιάνη Βαρουφάκη

Σήμερα πέντε δικηγόροι κατέθεσαν νέα μήνυση κατά του κ. Βαρουφάκη και μη πολιτικών προσώπων στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Οι δικηγόροι ζητούν να ερευνηθεί για τα μη πολιτικά πρόσωπα εάν έχουν διαπράξει το αδίκημα της παράβασης προσωπικών δεδομένων, την παράβαση κρατικών μυστικών, την παράβαση καθήκοντος όπως επίσης και αν αποτελούν εγκληματική οργάνωση ή συμμορία καθώς υπήρχε δομή, αρχηγός, συνεργασία και σχέδιο. Ακόμη ζητούν να ερευνηθεί εάν έχουν παραβιαστεί τα άρθρα εκείνα του ποινικού κώδικα που αφορούν το νόμισμα και την απόπειρα παραχάραξης του νομίσματος.

Παράλληλα, η Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου διαβίβασε στην πρόεδρο της Βουλής τις δύο μηνυτήριες αναφορές κατά του τέως υπουργού Οικονομικών για τους χειρισμούς του κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Άμεση κλήση του κ. Βαρουφάκη ζητούν με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Μνημόνια  οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κ.κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, Σάββας Αναστασιάδης, Μάκης Βορίδης και Χρήστος Σταϊκούρας.

Οι τέσσερις βουλευτές ζητούν την διερεύνηση των ευθυνών του τέως Υπουργού για την σύσταση ομάδας για την απομάκρυνση της χώρας από την Ευρωζώνη, για το γεγονός ότι δεν έλαβε μέτρα για να μην βρεθεί η χώρα εκτός χρηματοοικονομικής στήριξης και για το ό,τι οδήγησε την ελληνική οικονομία σε κατάρρευση. 

Την ίδια ώρα, ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το plan Β του Βαρουφάκη, κατέθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά

Η κυρία Γεννηματά ρωτά τον πρωθυπουργό:

  • Ποιά ήταν (και τι περιελάμβανε) η εντολή που έδωσε στον κ. Βαρουφάκη για την επεξεργασία Plan B και με ποιό στόχο;
  • Ποιά ήταν ακριβής σύνθεση, ποιες οι ενδιάμεσες αναφορές και ποια η τελική έκθεση της «ολιγομελούς ομάδας» που το επεξεργαζόταν;
  • Αν και σε ποιες συγκεκριμένες εισηγήσεις-προτάσεις κατέληξε η εν λόγω Επιτροπή και πότε και πως του γνωστοποιήθηκαν.;
  • Ποιά ήταν η δική του αντίδραση σε αυτές;
  • Αν υπήρξαν προπαρασκευαστικές πράξεις ή αν είχαν αρχίσει να εκτελούνται πράξεις για την υλοποίηση του Plan B και ποιες;
  • Παραμένει κατά την Κυβέρνηση αδιαπραγμάτευτος στόχος για την χώρα η παραμονή στην ζώνη του Ευρώ και στην Ενωμένη Ευρώπη;

Παράλληλα, σύμφωνα με κύκλους του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο Αλέξης Τσίπρας είναι «συνένοχος ή επικίνδυνος».

Οι κύκλοι του κ. Σαμαρά, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση του Γιάνη Βαρουφάκη, ανέφεραν: «Αν ο κ. Τσίπρας το ήξερε είναι συνένοχος, αν δεν το ήξερε είναι επικίνδυνος».

Από την πλευρά του «Ποταμιού», ο εκπρόσωπος του κόμματος, Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στον «Βήμα FM» έκανε λόγο για μεθόδους παρακράτους που μετέρχονται κρατικοί λειτουργοί -όταν χρησιμοποιούν πόρους τους Κράτους για σκοπούς άλλους από τους νόμιμους- όπως για παράδειγμα στην περίπτωση που διορίζεται πρόσωπο προκειμένου να παρακάμψει τις υπηρεσίες και τις διαδικασίες και να πάρει στην κατοχή του προσωπικά δεδομένα. Σχολιάζοντας τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για το «σχέδιο Βαρουφάκη», ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε σε μη θεσμική μυστικότητα που καταδεικνύει άλλους σκοπούς και δεν έχει σχέση με τα εναλλακτικά σχέδια που εκπονεί θεσμικά το Κράτος με τρόπο ορθολογικό.

Για αστυνομική διάσταση της υπόθεσης Βαρουφάκη κάνει λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θέτει και θέμα Ζωής Κωνσταντοπουλου στην ανακοίνωση που εξέδωσε. 

Επίθεση Μητρόπουλου σε Βαρουφάκη

Επίσης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Γιάνη Βαρουφάκη, τονίζοντας ότι «με την αμετροέπειά του, με την αφέλειά του, με τον ζήλο του να αναδείξει περισσότερο τις ιδέες του φαίνεται ότι έβλαψε το ελληνικό ζήτημα», εκτιμώντας ότι ο πρωθυπουργός δεν ήταν κοινωνός των επικίνδυνων φάσεων του σχεδίου του. 

Ντ. Μ.