Σε διάψευση των ισχυρισμών του Γιάνη Βαρουφάκη πως η τρόικα ελέγχει τη γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την εκπρόσωπο της, Μίνα Αντρέεβα, να κάνει λόγο για «αναληθείς», και «ανεδαφικές» δηλώσεις.

Η κυρία Αντρέεβα υπογράμμισε πως η Κομισιόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προσφέρουν «τεχνική βοήθεια» στην γενική γραμματεία Εσόδων, και διευκρίνισε πως πρόκειται σε κάθε περίπτωση για μια «ημιανεξάρτητη» υπηρεσία που «παλαιότερα ήταν μέρος του υπουργείου Οικονομικών».

Όσον αφορά δε τις καταγγελίες του κ. Βαρουφάκη πως η τρόικα ελέγχει το λογισμικό της ΓΓΔΕ, η κυρία Αντρέεβα διευκρίνισε πως όλη τεχνική υποστήριξη δίνεται από το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Οικονομικών, κι όχι από τους δανειστές.

«Ομαλή» η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές στην Αθήνα

Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης είναι εφικτή κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, δήλωσε επίσης η Αντρέεβα. Η ίδια προσέθεσε ότι με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα οι αναγκαίες κοινοβουλευτικές διαδικασίες επικύρωσης μπορούν να λάβουν χώρα εγκαίρως για να μπορεί να αποπληρωθεί η ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου μέσω της πρώτης δόσης από τον ESM.

«Συνεχίζεται να σημειώνεται πρόοδος», ανέφερε η εκπρόσωπος σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, χαρακτηρίζοντας «ομαλή» τη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές στην Αθήνα, και ενημέρωσε ότι ο επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν στην Αθήνα Ντέκλαν Κοστέλο βρίσκεται από χτες επί τόπου και ηγείται των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων.

Επιπλέον, η Μ. Αντρέεβα επανέλαβε ότι περισσότερες μεταρρυθμίσεις θα χρειαστούν από την πλευρά της Ελλάδας για να ξεκλειδώσει η πρώτη εκταμίευση.