Πρόταση για δημιουργία χώρου φιλοξενίας εκτός Αττικής για τους πρόσφυγες που έχουν καταλύσει στο Πεδίον του Άρεως θα κάνει στην αυριανή σύσκεψη των συναρμόδιων φορέων που θα γίνει στην Περιφέρεια Αττικής η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου. 

Όπως επισημαίνει σε συνέντευξή της η κ. Χριστοδουλοπούλου, εφόσον διαπιστωθεί, από τη σχετική αυτοψία που διενεργείται σήμερα, ότι ο χώρος αυτός πληροί τις κατάλληλες προδιαγραφές, «θα είναι δυνατή στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της άλλης η μεταφορά των προσφύγων στο συγκεκριμένο χώρο»

Μέχρι τότε, το υπουργείο προχωρά στη δημιουργία κινητής μονάδας που βρίσκεται από σήμερα κοντά στους πρόσφυγες στο Πεδίον του Άρεως, προκειμένου να εντοπίσει τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως ασυνόδευτα ανήλικα και άτομα με προβλήματα υγείας, και να τα κατευθύνει στις κατάλληλες δομές φιλοξενίας.

Η υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρεται, επίσης, στη δημιουργία περισσότερων κινητών μονάδων Πρώτης Υποδοχής στα νησιά που δέχονται τις μεγάλες προσφυγικές ροές και στο νέο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στη Μόρια της Λέσβου που αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στον επόμενο μήνα.
   
Σχολιαζοντας το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους πρόσφυγες στην Αθήνα, η κ. Χριστοδουλοπούλου τόνισε ότι τους τελευταίους μήνες παρουσιάζεται αυτό το προσφυγικό ρεύμα με νέα χαρακτηριστικά. Είναι ένα προσφυγικό ρεύμα που αποτελείται από ανθρώπους που στην πλειοψηφία τους θέλουν να μην παραμείνουν στην Ελλάδα και κατά συνέπεια δεν ανήκουν σε μία από τις προστατευόμενες νομικές κατηγορίες, που προβλέπονται στο νόμο και τις ευρωπαϊκές συμβάσεις. 

Σε σχέση με την εξεύρεση χωρου για στέγαση των μεταναστών υπογράμμισε: 

 Δεν μπορούμε να έχουμε την κύρια ευθύνη στην αναζήτηση λύσης, γιατί δεν έχουμε ούτε δομές ούτε χρήματα. Αυτό το οποίο επιδιώκουμε είναι να αναζητηθεί ένας μεγάλος χώρος εκτός Αθήνας, που να τηρεί τις προδιαγραφές αξιοπρεπούς στέγασης και φιλοξενίας για τους ανθρώπους αυτούς και για όσο καιρό παραμένουν στη χώρα μας.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου τόνισε ότι αυτό το κέντρο θα χρηματοδοτηθεί από κέντρο πρόνοιας, επειδή ακριβώς δεν είναι αμιγώς προσφυγικό το θέμα και η χρηματοδότηση θα προέρχεται από κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού, που υπάρχουν για τέτοιους σκοπούς. 

Αναφορικά με το θέμα της Αμυγδαλέζας η  αναπληρώτρια υπουργός σημείωσε : «Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο ίσως οι μηχανισμοί του κράτους να μην το αντιλαμβάνονται και να έχουν τη γραφειοκρατική λογική για να το επιλύουν, όμως σε αυτό δεν ευθύνονται οι κρατούμενοι κάθε κατηγορίας και πρέπει να λυθεί άμεσα».