Στη μυστική ομάδα εργασίας του τέως υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, που προετοίμαζε το έδαφος για μια έξοδο από το ευρώ, αναφέρεται το Politico.

Όπως δήλωσε ο μέχρι πρότινος συνεργάτης του κ. Βαρουφάκη, Τζέιμς Γκάλμπεϊθ, «αντάλλασσαν πληροφορίες με κρυπτογραφημένα email, ο κύκλος διατηρούνταν αυστηρά στενός και συναντιούνταν μακριά από τα ελληνικά κυβερνητικά κτίρια».

«Τα μέλη της ήξεραν ότι η αποστολή τους ήταν ευαίσθητη», είπε ο κ. Γκάλμπρεϊθ στο Politico, αλλά δεν ήταν μία ανέντιμη εργασία, πρόσθεσε.

«Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία για το τι κάναμε, εκτός από το ότι γνωρίζαμε ότι θα μπορούσε να παρερμηνευθεί», σημείωσε ο αμερικανός οικονομολόγος, ο οποίος συντόνιζε την ομάδα για τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Η εντολή που είχε η ομάδα ήταν να προσπαθήσει να βρει απαντήσεις σε ένα σύνολο εξοργιστικών ερωτημάτων, τα οποία σύμφωνα με τον Γκάλμπρεϊθ περιελάμβαναν:

  • Πού θα έπρεπε να στρέψει την προσοχή της η κυβέρνηση αν αναγκαζόταν να ανέβει αυτό το βουνό;
  • Ζητήματα όπως ποια είναι τα αποθέματα καυσίμων;
  • Τι συμβαίνει με τα τρόφιμα;
  • Για πόσο θα διαρκούσαν οι ιατρικές προμήθειες;

«Τέτοια πράγματα, τα οποία βέβαια δεν μπορούσαμε να ανακαλύψουμε γιατί αν αρχίσεις να ρωτάς, καταλήγεις να προειδοποιείς τον κόσμο ότι ετοιμάζονται πλάνα. Όμως οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να κάνουν αυτά τα ερωτήματα», συμπληρώνει ο Γκάλμπρεϊθ.

«Η φύση των συζητήσεων απαιτούσε μυστικότητα», τόνισε και είπε:

Το βασικό ήταν ότι κανείς δεν ήταν χαλαρός για το τι έλεγε στον οποιονδήποτε. Η ομάδα αποτελούνταν από 4-5 άτομα. 

Μάλιστα, σύμφωνα με το Politico, όταν ο Γκάλμπρεϊθ ρωτήθηκε αν αυτή η μυστική ομάδα χρησιμοποιούσε λέξεις- κωδικούς, γέλασε.