Με θερινό... αγώνα δρόμου μοιάζει η διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους δανειστές, με στόχο να ολοκληρωθεί πριν από τις 20 του Αυγούστου η συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια των τεσσάρων θεσμών έχουν πιάσει ήδη δουλειά στην Αθήνα.

Ενώ αύριο αναμένονται στην ελληνική πρωτεύουσα οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών, Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) στοίχημα αποτελεί η ολοκλήρωση των επαφών, αφού ο χρόνος πιέζει, με τις δύο πλευρές να θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο ενος νέου δανείου γέφυρα που θα περιπλέξει τις διαδικασίες.

«Με καλή διάθεση - προαίρεση, μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία μέχρι τις 18 του μηνός», εκτίμησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η οποία σε σημερινή της συνέντευξη στον Real Fm σημείωσε ότι τα όσα έχουν συμφωνηθεί και διατυπωθεί και εγγράφως, «μιλούσαν» για δύο πακέτα προαπαιτούμενων με τα τέσσερα και δύο σημεία τα οποία ψηφίστηκαν από το ελληνικό Κοινοβούλιο και το επόμενο βήμα είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας

«Δεν υπάρχει στην ατζέντα, δεν υπάρχει στο τραπέζι κάποια άλλη πρόταση επισήμως αυτή τη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι εάν επιτευχθεί ο στόχος της 18ης Αυγούστου, η πρώτη αξιολόγηση θα τοποθετηθεί περίπου μετά την παρέλευση τριμήνου. Στόχος της κυβέρνησης είναι σύμφωνα με την κυρία Γεροβασίλη «να φθάσουμε όπως χρειάζεται» στην έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Ίδια χρονική περίοδο σημείωσε στο ημερολόγιό της και η Κομισιόν. «Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης είναι εφικτή κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα. Η ίδια συμπλήρωσε ότι με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα οι αναγκαίες κοινοβουλευτικές διαδικασίες επικύρωσης μπορούν να λάβουν χώρα εγκαίρως για να μπορεί να αποπληρωθεί η ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου μέσω της πρώτης δόσης από τον ESM.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, επισήμαναν παράλληλα ότι στόχος και των δύο πλευρών είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ειδικά για τα τεχνικά κλιμάκια, αυτά αναμένεται να έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους μέσα στην εβδομάδα και μόνον σε κάποια ειδική περίπτωση θα υπάρξει «follow up» το Σαββατοκύριακο.

Ο Επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε., Πιέρ Μοσκοβισί, προ ημερών είχε θέσει ως στόχο την επίτευξη συμφωνίας ως τις 30 Αυγούστου, όμως φαίνεται ότι θα πρέπει να υπάρξει νωρίτερα αποτέλεσμα, αφού η Ελλάδα οφείλει να καταβάλει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ποσό 3,5 δισ. ευρώ στις 20 Αυγούστου.

Το γερμανικό οικονομικό πρακτορείο ΜΝΙ, χθες μετέδωσε, επικαλούμενο ευρωπαίους αξιωματούχους ότι τα κλιμάκια των θεσμών προσγειώθηκαν στην Ελλάδα με οδηγία να ολοκληρώσουν τη διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας έως τις 10 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τους Financial Times, μάλιστα, οι εταίροι έχουν ατύπως προγραμματίσει συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Αυγούστου, ώστε να επικυρωθεί τυχόν συμφωνία. Σύμφωνα με το πρακτορείο της Φρανκφούρτης, εάν παραταθεί η διαπραγμάτευση ίσως χρειαστεί ένα ακόμη δάνειο-γέφυρα, ύψους 5 δισ. ευρώ στη χώρα μας, που θα αυξήσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας έως τα τέλη του 2018 από τα 82-86 δισ., στα 90 δισ. ευρώ.