Στις ραγδαίες εξελίξεις με το Plan B του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, τόνισε πως η Νέα Δημοκρατία δεν πείστηκε από τις εξηγήσεις που έδωσε ο κ. Βαρουφάκης και το Μέγαρο Μαξίμου για την υπόθεση. 

«Να έρθει ο κ. Τσίπρας στη Βουλή, θα τον σύρουμε να δώσει τις απαντήσεις που απαιτούνται γιατί ο ελληνικός λαός θα πρέπει να πληροφορηθεί τι ακριβώς συνέβη» είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Εφεδρικά σενάρια απαιτούνται κι εγώ τα έκανα όταν ήμουν στο υπουργείο Άμυνας, είπε, για να προσθέσει: 

Αλλά δεν έφερνα τους παιδικούς μου φίλους να τα κάνουν αυτά, αλλά τα έκανα με τα στελέχη, που θα συνέχιζαν και μετά από εμένα.

Ταυτόχρονα σημείωσε πως «το Plan B για το οποίο μας δεν μίλαγαν δεν μπορούσε να σημαίνει και έξοδο από το ευρώ. Εμείς θεωρούσαμε πως το Plan Β θα ήταν ένα σχέδιο για μία καλύτερη συμφωνία που θα μας κράταγε στο κοινό νόμισμα». 

Διαμήνυσε πως η ΝΔ θα εξαντλήσει τα πολιτικά μέσα που έχει στη διάθεσή της. Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε πως το κόμμα δεν θα ζητήσει ποινική διερεύνηση αλλά πολιτική απόδοση ευθυνών για την υπόθεση. 

Απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητηθεί νέα εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση καθώς όπως είπε «είναι ευθύνη της Προέδρου της Βουλής και δεν θα το κάνει, για αυτό αποφασίσαμε να καλέσουμε τον κ. Βαρουφάκη» σε αυτή για το πως μπήκε η χώρα στο μνημόνιο.

Σχολιάζοντας τη στάση του πρωθυπουργού στο θέμα, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως «αν δεν ήξερε, είχε παρασυρθεί». «Εγώ αναγνωρίζω στον κ. Τσίπρα μια απειρία. Δεν επιτρέπεται η άγνοια σε τόσο κρίσιμα ζητήματα» ανέφερε.

Διαμήνυσε παράλληλα πως η ΝΔ θα ψηφίσει όσα νομοσχέδια είναι «σωστά για την χώρα» και σε αυτό το πλαίσιο διευκρίνισε ότι «δεν στηρίζουμε την κυβέρνηση στα μέτρα, μόνο στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας». 

«Ακόμα και κακή να είναι η συμφωνία, στηρίζοντας τη μπορούμε να την αλλάξουμε επεσήμανε» και συνέχισε: 

Και ζούμε σε ένα περιβάλλον διεθνές που αλλάζει συνέχεια.

Παράλληλα τόνισε πως ο πρωθυπουργός «έχει την τύχη να έχει μία υπεύθυνη αντιπολίτευση. Αλλά δεν πρέπει να το εκμεταλλεύεται γιατί με την πάροδο του χρόνου οι πολίτες θα καταλάβουν τι χειρίστηκε σωστά η Νέα Δημοκρατία και τι λάθος η κυβέρνηση». 

Όπως σημείωσε, ο κ. Τσίπρας «δεν είναι ο πολιτικός εχθρός, είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας. Στις δημοσκοπήσεις, μετρήστε θετικά και τη δίκη μας γνώμη, είναι συμπαθής δεν, για αυτό η δημοφιλία του είναι υψηλή, ενώ τα ποσοστά του κόμματος του παραμένουν χαμηλά».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κύριος Μεϊμαράκης σχολίασε πως δεν είναι δυνατόν να πηγαίνεις σε εκλογές για να λύσεις τα εσωτερικά προβλήματα του κόμματός σου, εις βάρος της χώρας και πρόσθεσε πως θεωρεί ότι υπάρχουν λύσεις για μια σταθερή κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή.

Για το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης συνεργασίας το επόμενο διάστημα, ο κ. Μειμαράκης εμφανίστηκε θετικός, λέγοντας πως «αν μας ζητήσουν να μπούμε σε μια κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας, θα το σκεφτόμασταν σοβαρά. Η ΝΔ δεν θα αρνηθεί να πράξει το εθνικό της καθήκον». 

Στα εσωτερικά ζητήματα του κόμματος, ο κύριος Μεϊμαράκης προανήγγειλε «προσκλητήριο» πρώτα από όλα προς τους πολίτες και τους ψηφοφόρους που έχουν απομακρυνθεί από την Νέα Δημοκρατία, να επανέλθουν για την δημιουργία ενός κεντροδεξιού κόμματος που θα προκαλέσει την «επανάσταση του αυτονόητου»: «Πρώτος από όλους εγώ θα πρέπει να ξαναγραφτώ στο κόμμα, και αυτό πρέπει να κάνουν όλα τα μέλη του κόμματος, από τα πιο διάσημα μέχρι τους απλούς πολίτες», επεσήμανε.