Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Αναπόφευκτη θεωρείται η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από τις χθεσινές πρωτοβουλίες της Αριστερής Πλατφόρμας.

Αφενός ο Παναγιώτης Λαφαζάνης προέβη σε μία πολιτική κίνηση στήριξης του Γιάνη Βαρουφάκη για το plan b, η οποία θα μπορούσε να προμηνύει ακόμη και συμπόρευσή τους το επόμενο διάστημα. Κι αφετέρου η μειοψηφία στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος απέρριψε κάθε πρόταση της προεδρικής πλειοψηφίας για έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο ή εναλλακτική άμεση διενέργεια εσωκομματικού δημοψηφίσματος επιμένοντας σε διαρκές συνέδριο μέσα στο Σαββατοκύριακο και τερματισμό των διαπραγματεύσεων από πλευράς κυβέρνησης.

Κομματικά και κυβερνητικά στελέχη που συμμετείχαν στην χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας μιλούσαν αργότερα για επισημοποίηση της ρήξης και τόνιζαν πως ο κεντρικός πυρήνας της Πλατφόρμας έχει αποφασίσει την διάσπαση και ενδεχομένως την διεκδίκηση του κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα.

Η Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει αύριο για να αποφασίσει ανάμεσα σε έκτακτο συνέδριο, δημοψήφισμα ή διαρκές συνέδριο αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρή. Η μειοψηφία εμφανίζεται αποφασισμένη να δώσει σκληρή μάχη για να αποτρέψει την ψήφιση της συμφωνίας και η κυβέρνηση την δική της μάχη για να κερδίσει το συνέδριο ή το δημοψήφισμα και να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της συμφωνίας. Το κλίμα στην χθεσινή συνεδρίαση ήταν ψυχροπολεμικό. Στελέχη της πλειοψηφίας περιγράφουν ως απολύτως αρνητικούς τους συντρόφους τους από την Αριστερή Πλατφόρμα με απορριπτική διάθεση σε κάθε πρόταση για διάλογο από την πλευρά των προεδρικών. Αρχικώς η Πλατφόρμα ζητούσε να είναι η Κεντρική Επιτροπή το όργανο που θα αποφασίσει εάν η κυβέρνηση θα καταψηφίσει ή εάν θα υπερψηφίσει το μνημόνιο. Η πλειοψηφία δεν έπεσε σ’αυτήν την παγίδα καθώς είναι άγνωστο εάν διαθέτει τον απόλυτο έλεγχο του οργάνου και αναζητεί διέξοδο μέσα από ευρύτερα σώματα, όπως ένα συνέδριο ή ένα σώμα μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ που θα ψηφίσουν κατά την εκτίμησή τους υπέρ της συνέχισης της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε για το αδιέξοδο αργά το βράδυ από τον Νίκο Βούτση ο οποίος νωρίτερα είχε μεταβεί στο Μαξίμου για να πάρει οδηγίες για τους χειρισμούς του απέναντι στους διαφωνούντες.