Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Κανείς θα περίμενε, μέσα στον ορυμαγδό των αποκαλύψεων για τον Γιάνη Βαρουφάκη αλλά και στο μπαράζ των αμφισβητήσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας να εμφανιζόταν χθες ιδιαιτέρως επιθετικός.

Ωστόσο και χθες, στη συνέντευξή του στον Αντ1, ο κ. Μεϊμαράκης επέμεινε μετριοπαθώς. Απέφυγε τις βαριές κουβέντες για τον Γ. Βαρουφάκη, αν και επεσήμανε ότι ενδέχεται να υπάρχουν όχι μόνον πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες, ενώ σαφής ήταν η προσπάθειά του να καταλογίσει στον κ. Τσίπρα άγνοια μάλλον παρά οποιαδήποτε άλλη σκέψη.

Η γραμμή Μεϊμαράκη, που προκαλεί προβληματισμό σε μερίδα στελεχών του κόμματος που εμφανίζονται υπέρ μίας πιο σκληρής γραμμής (όπως οι Βορίδης, Γεωργιάδης, Μητσοτάκης) μοιάζει συνεπής ως προς την ανάλυση που έχει γίνει στο επιτελείο του για την στρατηγική έναντι του ενδεχομένου πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο.

Ο κ. Μεϊμαράκης εκτιμά ότι οι υψηλοί τόνοι της Ν.Δ. μέχρι τον Ιούλιο και η σαφής διάθεση δικαίωσης όχι μόνον δεν απέδωσαν, αλλά αντιθέτως προκάλεσαν τη δυσφορία των πολιτών. Διαβλέπει, δε, ότι ο κ. Τσίπρας διατηρεί, επί προσωπικού, υψηλή δημοφιλία, γεγονός που καθιστά προβληματικές τις σε υψηλούς τόνους επιθέσεις εναντίον του. Επίσης, στο επιτελείο Μεϊμαράκη, διαγνώστηκε αφενός η ανάγκη επανασυσπείρωσης των παραδοσιακών ψηφοφόρων (εξ ου και οι πρωτοβουλίες για επιστροφή του κόμματος στη Ρηγίλλης και η επαναφορά της «καραμανλικής» ρητορικής περί μεσαίου χώρου) αφετέρου δε η προοπτική να εκφράσει η Ν.Δ. το μεγαλύτερο τμήμα των πολιτών που ψήφισαν στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου «ναι» και τάσσονται σαφώς υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.

Σε αυτό τον καμβά, και με πρώτο στόχο να... διευκολυνθεί ο κ. Τσίπρας να υπογράψει τη νέα συμφωνία, ο κ. Μεϊμαράκης δεν διστάζει να λάβει, προσεκτικές πάντως, αποφάσεις και από τον προκάτοχό του κ. Αντώνη Σαμαρά. Όχι μόνον στο ύφος, επιλέγοντας τη μετριοπάθεια έναντι των υψηλών τόνων, ούτε μόνον στον τρόπο αντιπολίτευσης, με συναινετική διάθεση έναντι των καταγγελιών, αλλά και στην ουσία της πολιτικής. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ., είναι χαρακτηριστικό, ισορρόπησε χθες όταν ρωτήθηκε για την άποψη του κ. Σαμαρά ότι «αν ο Τσίπρας ήξερε τους χειρισμούς Βαρουφάκη είναι συνένοχος, αν δεν ήξερε είναι επικίνδυνος», χωρίς πάντως, να ταυτιστεί με τον προκάτοχό του, αποδίδοντας κυρίως απειρία στον Πρωθυπουργό. Ενδιαφέρον είχε και η απάντησή του, όταν του σημειώθηκε ότι και στο παρελθόν το κόμμα της ΝΔ είχε απευθύνει προσκλητήριο προς όλους τους πολίτες χωρίς όμως αποτέλεσμα: «πολλές φορές τα κόμματα έχουν ευκαιρίες, άλλες φορές γίνονται με επιτυχία και άλλες όχι».