current views are: 3

29 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση08:03

Το δίλημμα Τσίπρα: «Μεγάλος ΣΥΡΙΖΑ» του 36,5% έναντι του «μικρού ΣΥΡΙΖΑ» του 4%

Η πιο μεγάλη ώρα του Αλέξη Τσίπρα στο εσωκομματικό πεδίο φθάνει: θα προχωρήσει ή όχι το ξεκαθάρισμα των εσωκομματικών λογαριασμών;

Δημοσίευση 08:03’
αρθρο-newpost

Η πιο μεγάλη ώρα του Αλέξη Τσίπρα στο εσωκομματικό πεδίο φθάνει: θα προχωρήσει ή όχι το ξεκαθάρισμα των εσωκομματικών λογαριασμών;

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Η πιο μεγάλη ώρα του Αλέξη Τσίπρα στο εσωκομματικό πεδίο φθάνει: θα προχωρήσει ή όχι το ξεκαθάρισμα των εσωκομματικών λογαριασμών; Η σύγκρουση με το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ από μόνη της είναι βαρύτατη φορτισμένη πολιτικά, καθώς ενέχει τον κίνδυνο της διάσπασης. Και το μείζον στην παρούσα χρονική περίοδο είναι εάν μια τέτοιου μεγέθους πολιτική σύγκρουση ωφελεί ή όχι τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο ίδιος, έχοντας πλήρη επίγνωση των συνθηκών, της ιστορικότητας μιας πιθανής διάσπασης και του πολιτικού φορτίου που φέρει μια σύγκρουση μέχρις εσχάτων, δείχνει ότι έως την ύστατη στιγμή επιζητεί ένα πολιτικό μεμοράντουμ με την Αριστερή Πλατφόρμα που όμως δεν έχει διάθεση συναίνεσης και συνεννόησης.

Και όπως λέει σε συνομιλητές του τις τελευταίες ώρες, ο ίδιος καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να αποτραπεί η ρήξη και επιμένει σε αυτό που είχε τονίσει πρόσφατα σε μια σύσκεψη, ότι δεν μπορεί κάποιοι να διεκδικούν για τον εαυτό τους τον τίτλο του αριστερού έναντι άλλων.

Μπορεί το κλίμα στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ να είναι τεταμένο, με την πλειοψηφία των μελών και μικρομεσαίων στελεχών να είναι εναντίον της κυβερνητικής στροφής. Δεν υπάρχει, όμως, η προσωπικότητα που μπορεί να μετατρέψει αυτό το κλίμα κι αυτή τη διάχυτη αντιμνημονιακή διάθεση σε εναλλακτική λύση και όσον αφορά την πολιτική γραμμή και πολύ περισσότερο όσον αφορά την ηγεσία.

Εξάλλου ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας εμμένει στη διάκριση του κοινωνικού και του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το άλλο ισχυρό του όπλο είναι πως η μεγάλη πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, έστω και με επιφυλάξεις, ψήφισε τα προαπαιτούμενα. Το γεγονός αυτό προσφέρει στον πρωθυπουργό την αναγκαία πολιτική νομιμοποίηση όχι μόνο θεσμικά, αλλά και εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Η γραμμή άμυνας και επίθεσης ταυτόχρονα του Πρωθυπουργού είναι ο “μεγάλος ΣΥΡΙΖΑ” του 36,5% έναντι του “μικρού ΣΥΡΙΖΑ” του 4% και ταυτόχρονα η μεγάλη αποδοχή και δημοφιλία που εξακολουθεί να διατηρεί σε τμήματα της κοινωνίας.

Υπό αυτές τις συνθήκες η εσωκομματική αναμέτρηση διεξάγεται και με το βλέμμα στη θέληση της κοινωνίας που συγκρούεται με την πολιτική πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας που δεν είναι και ρεαλιστική για σημαντικό τμήμα της κοινωνίας.


σχετικα αρθρα