current views are: 8

29 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση09:08

Τσίπρας: Επίθεση σε Αριστερή Πλατφόρμα και Λαφαζάνη – Έκτακτο συνέδριο αρχές Σεπτέμβρη

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο Κόκκινο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, άφησε σαφείς αιχμές για την Αριστερή Πλατφόρμα.

Δημοσίευση 09:08’
αρθρο-newpost

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο Κόκκινο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, άφησε σαφείς αιχμές για την Αριστερή Πλατφόρμα.

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο Κόκκινο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην Αριστερή Πλατφόρμα και στον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Με αναφορές σε «χειμερινά ανάκτορα» και με την άποψη ότι και οι χώρες εκτός ευρώ έχουν λιτότητα, αλλά και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ενιαίο κόμμα, ο Αλέξης Τσίπρας άφησε αιχμές για τη στάση των διαφωνούντων. 
 
Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για συνεδριασεις βουλευτών σε ξενοδοχεία, για αλά κάρτ πλειοψηφία, για εκβιασμένη ενότητα, αποστάτες ενώ διαχώρισε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου από τους υπόλοιπους διαφωνούντες. 
 
Χαρακτηριστικά τόνισε ότι όταν το κόμμα πρέπει να κυβερνήσει λαμβάνεται συλλογικά η απόφαση για διακυβέρνηση. Πρέπει να παραδίδονται οι έδρες όταν φεύγεις. Υπάρχει μια διαφορά στρατηγικής με την άλλη άποψη, είπε, εννοώντας τον κ. Λαφαζάνη, «για αυτό και θέλω να πάμε σε συνέδριο». Σουρρεαλισμός το να λες διαφωνώ αλλά στηρίζω την κυβέρνηση, εξήγησε.

«Με έχει εκπλήξει η στάση ορισμένων συντρόφων σε προσωπικό επίπεδο. Με πολλούς από αυτούς δίναμε μάχες και καθόμασταν με την ίδια αγωνία πριν εβδομάδες και λέγαμε ότι αν κλείσει μια τράπεζα θα καταστραφούμε πολιτικά. Εκβιασμένη ενότητα δεν υπάρχει πουθενά. Εκ του ασφαλούς όμως και έξω από το χορό πολλά τραγούδια λέγονται. Εγώ δεν καταλάβα ότι το όχι του λαού ήταν ναι στη δραχμή. Όταν το λέμε αυτό μάλλον πρόκειται λαθροχειρία.

«Πρέπει πρώτα να απασφαλίσουμε τη βόμβα για τη χώρα» υπογράμμισε και διευκρίνισε ότι «Είμαι ο τελευταίος που θα ήθελα εκλογές, αν είχαμε πλειοψηφία σε βάθος 4ετίαςΓια να συγκρουστούμε με τους θύλακες εξουσίας, να στηρίξουμε τους αδύναμους. Αν δεν εχω πλειοψηφία, θα αναγκαστώ να παώ σε εκλογές. Καλώς ή κακώς, αυτό εξαρτάται από ό,τι γίνει στο κόμμα. Τα μέλη πρέπει συντεταγμένα να δώσουν απαντήσεις, χωρίς προσπάθεια να τις εκμαιεύσουμε. Δεν μπορεί να γίνει με διαδικαασίες άρπα-κόλλα, πρέπει να πάμε σε έκτακτο συνέδριο, σύντομα, αρχές Σεπτέμβρη».

Επίσης μίλησε για το τι τον οδήγησε να δεχτεί τη συμφωνία, υπό τον φόβο μιας άτακτης χρεοκοπίας.  Ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε ακόμη τις δραματικές στιγμές στις Βρυξέλλες, όταν έλαβε το τελεσίγραφο και ελήφθη η απόφαση για το δημοψήφισμα, αλλά και το πώς τον «άδειασαν» οι εταίροι και έκλεισαν οι τράπεζες ενώ είχε διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου. Η επιλογή του να μιλήσει στο Κοκκινο συνδέεται άμεσα με τον στόχο να απευθυνθεί στο κομματικό ακροατήριο, εν όψει των εσωτερικών εξελίξεω στον ΣΥΡΙΖΑ.  

 
Ο πρωθυπουργός επίσης χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «επιλογή εξαιρετικά υψηλού ρίσκου», αλλά πρόσθεσε ότι ήταν μονόδρομος, με δεδομένο ότι οι δανειστές πρότειναν συμφωνία με εξαιρετικά δύσκολα μέτρα, «λίγο χειρότερα από αυτά που έχουμε τώρα», χωρίς καμία διέξοδο επιβίωσης. 
 

Οι έξι μήνες διαπραγμάτευσης

«Το εξάμηνο αυτό έχει αποδώσει πολλά πράγματα. Δεν πρέπει να υποτιμούμε τους εαυτούς μας. Δεν πρέπει να μαστιγώνουμε τους εαυτούς μας. Ήταν ένα διάστημα συγκίνησης, στεναχώριας, είχε όλα τα συναισθήματα ωστόσο στο τέλος της ημέρας μένει η περηφάνεια. Οι συσχετισμοί ήταν ετερεοβαρείς, οι ισχυροί επέβαλαν την ισχύ τους, ωστόσο αυτό που μένει ότι η εξέλιξη αυτή δεν αφήνει την Ευρώπη ίδια» σημείωσε ο πρωθυπουργός στην αρχή της συνέντευξης.

Η διαφορά με τους δανειστές ήταν η διαφορετική στρατηγική. Δεν υπήρχε πρόθεση να ξεγελάσουμε τους θεσμούς, συμπλήρωσε. Σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ πήγε με μια ενιαία γραμμή στις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το κόμμα γνώριζε τα της διαπραγμάτευσης, αλλά άλλο κυβέρνηση και άλλο κόμμα. Οι συνεδριάσεις ως κυβέρνηση ήταν συνεχείς και οι γραμματείς του κόμματος επίσης γνώριζαν.

Ωστόσο, και το κόμμα και την κυβέρνηση πολλές φορές ο ελληνικός λαός τα ξεπέρασε, είπε.

Ερωτηθείς για το τρίτο μνημονίο, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι τα δεδομένα άλλαξαν προεκλογικά και μετεκλογικά. «Δεν είπαμε προεκλογικά ότι θα σκίσουμε τα μνημόνια με ένα νόμο, αλλά είπαμε ότι ο δρόμος της αλλαγής δεν θα ήταν περίπατος, ότι θα δώσουμε μάχη».

Η εντολή που πήραμε από το λαό ήταν να κάνουμε ότι μπορούμε για να σταματήσει ο λαός να ματώνει, συμπλήρωσε. «Ο λαός είχε συνείδηση τις δυσκολίες που αντιμετωπίζαμε και τις αντιμετώπισε με ψυχραιμία».

Για το δημοψήφισμα 

«Η επιλογή του δημοψήφισματος ήταν υψηλού ρίσκου, ήταν όλοι απέναντί μας. Οι πιθανότητες ήταν λίγες να κερδίσουμε, ωστόσο ήταν μονόδρομος. Μας έδιναν μια συμφωνία με πολύ δύσκολα και αχρείαστα μέτρα, αλλά δεν έδιναν και διέξοδο επιβίωσης». Το κλείσιμο των τραπεζών δεν ήταν δεδομένο, εξήγησε

Το δημοψήφισμα πάντως είπε ο πρωθυπουργός κατάφερε να ξεντροπιάσει τους δανειστές, να δείξει το πραγματικό τους πρόσωπο. Η Ευρωζώνη έφτασε στα όρια της και οι επόμενοι έξι μήνες θα είναι κρίσιμοι .Υποχωρήσαμε στο ζήτημα του α’ ερωτήματος, πήγαμε καλύτερα στο β’ σκέλος του ερωτήματος του δημοψηφίσματος.

«Από τα 13 δισ. σε 5 μήνες, πήγαμε στα 83 δισ. σε 3 χρόνια. Το χρέος θα συζητηθεί αμέσως μετά το 1ο review του Noεμβρίου» τόνισε σχετικά με το πρόγραμμα. 

Ακόμη και την πιο κρίσιμη είπα την αλήθεια στον ελληνικό λαό με διαγγέλματα, τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι εκείνο το διάστημα η κυβέρνηση δέχτηκε πόλεμο. «Την Τετάρτη βγήκα και είπα στο λαό ότι δεν κάνω δημοψήφισμα για να βγούμε από το ευρώ, αλλά για να αποκτήσω παραπάνω διαπραγματευτική ισχύ. Το ερώτημα δεν ήταν “ναι ή όχι στο ευρώ”».

Περιγράφοντας το παρασκήνιο της ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος ο κ. Τσίπρας τόνισε:

 Το βράδυ της Παρασκευής συγκάλεσα το συμβούλιο για την απόφαση του δημοψήφισματος. Στο μεταξύ επικοινώνησα με Ολάντ και Μέρκελ και εξήγησα το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος και ζήτησα εβδομαδιαία παράταση. Και οι δύο με διαβεβαίωσαν ότι θα γίνει. Μόνο η κυρία Μέρκελ μου είπε ότι θα πει στον λαό ότι το δίλημμα είναι ευρώ ή δραχμή. Η επιλογή να μας κλείσουν τις τράπεζες ήταν εκδικητική. Έτσι ή θα κάναμε πίσω και δεν θα αφήναμε τον λαό να εκφραστώ ή θα συνεχίζαμε. Το «όχι» είναι μεγάλο χαρτί για εμάς. Το δημοψήφισμα έκανε την Ελλάδα το κέντρο του πλανήτη.

«Η κυβέρνηση ήταν μαζί με το λαό απέναντι στους δανειστές. Αυτή ήταν μεγάλη νίκη, δεν το χαρίζουμε. Κάποιοι το ερμηνεύουν λάθρα και εκ του ασφαλούς. Δεν έπαιξα κορώνα γράμματα την ανθρωπιστική καταστροφή, την επιβίωση των λαΪκών στρωμάτων».

«Ήξερα ότι αν έκανα αυτό που λέει η καρδιά μου, την ίδια μέρα θα έπεφταν τα υποκαταστήματα των τραπεζών εκτός Ελλάδας, ότι θα τελειωνε η ρευστότητα στο εσωτερικό, ότι η ΕΚΤ θα αποφάσιζε το κούρεμα των collaterals, θα κατέρρεε αμέσως η Eurobank και ίσως και η Εθνική. Δεν θα υπήρχε κούρεμα καταθέσεων, δεν θα υπήρχαν καν αποταμιεύσεις» πρόσθεσε σχετικά με την συμφωνία στις Βρυξέλλες και την χαρακτήρισε απόφαση ευθύνης.

Αφήνοντας αιχμές για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι είναι «ΜΙκρόμυαλοι όσοι πιστεύουν ότι η επανάσταση θα γίνει με εφόδους στα Χειμερινά Ανάκτορα». Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η ζημιά στην αγορά από τα capital controls είναι μεγάλη, ωστόσο η κατάσταση είναι ανατρέψιμη. «Η Αριστερά συνεχίζει να αγωνιζεται, σε ένα πλαίσιο όμως πολύ συγκεκριμένο».

Για τα πρωτογενή πλεονάσματα και το μνημόνιο

«Μπορούμε να έχουμε 0 φέτος, 1 το 2016 κ.λπ., γλιτώσαμε μέτρα άνω των 15 δισ. σε σχέση με τις προηγούμενες απαιτήσεις. Χώρες που δεν είναι στο ευρώ επίσης έχουν λιτότητα».

Τι θα κάναμε αν δεν συζητηγάμε για εναλλακτική διακυβέρνηση, αν εμείς οι… σοφοί της Αριστεράς αποφασίζαμε ότι είμαστε καλύτεροι στην αντιπολίτευση. Αν αποδείξεις στον λαό ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις στην διακυβέρνηση θα σε ψηφίσει να είσαι στην αντιπολίτευση; διερωτήθηκε αφήνοντας και πάλο καρφιά εντός ΣΥΡΙΖΑ.

«Το μνημόνιο είναι λάθος συνταγή, δίνουμε μάχη να απεγκλωβιστούμε» πρόσθεσε.

Η Αριστερά έχει μάθει στη λαθολογία τα τελευταία χρόνια. Μη και πούμε πέντε πράγματα που κάναμε καλά, είπε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για την συμφωνία και όσους αντιδρούν προσθέτοντας

«Επώδυνος συμβιβασμός, αλλά ακούω να λένε ότι αυτό το μνημόνιο είναι το χειρότερο. Αλλά εδώ έχουμε διαφορετικά όρια προσαρμογής, δεν έχουμε απολύσεις, δεν εχουμε μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις – δεν είναι το ίδιο με το αποτέλεσμα που θα έχει η μείωση του ΦΠΑ».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η αύξηση του ΦΠΑ δεν έχει νόημα, αυτό που πρέπει να αυξηθεί είναι η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, ενώ για τους αγρότες είπε ότι πρέπει να βρεθούν αντισταθμιστικά μέτρα. 

Η Αριστερά θα κριθεί από το αν θα καταφέρει να αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή και τη διαπλοκή, τόνισε και εξήγησε ότι το τελευταίο διάστημα αμέλησε η κυβέρνηση το θέμα της φοροδιαφυγής γιατί ασχολούταν με την διαπραγμάτευση.«Δεν μπορούμε να λέμε ότι φταίνε μόνοι οι ξένοι, δεν θα αντιπαρατεθούμε με την ντόπια ολιγαρχία, που κρατά ακόμα θύλακες εξουσίας;»

Σκουριές, τηλεοπτικές άδειες και ΕΛ.ΑΣ.

Για τις Σκουριές ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι  «Στις Σκουριές οφείλουμε ως κυβέρνηση να προσέξουμε μη βγουν 5.000 άνθρωποι στην ανεργία».

Σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες, αυτές θα ρυθμιστούν για πρώτη φορά. Από μηδενική βάση θα γίνει αξιολόγηση και θα πρέπει οι επιχειρηματίες να πληρώνουν για τις άδειες, να υπάρξει επιτέλους νομιμότητα. Έτσι ώστε κάποιοι να μην κρύβουν ζημίες και να μην φοροδιαφεύγουν ή να μην χρηματοδοτούνται από τις τράπεζες. Η ενημέρωση και η λειτουργία των ΜΜΕ πρέπει να είναι διαφανής και νόμιμη.

Ο ρόλος του αστυνομικού δεν είναι να ξυλοκοπεί, σημείωσε σχετικά με την ΕΛ.ΑΣ. και υποστήριξε ότι έχουν γίνει τομές στην Αστυνομία. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχουν και προβοκατορικές κινήσεις στις πορείες. Η δημοκρατική Αστυνομία τι πρέπει να κάνει, να αφήσει τις μολότοφ να κάψουν πολίτες;

Λαφαζάνης- Κωνσταντοπούλου

«Υπάρχουν πολλά κέντρα αποφάσεων, στην ΠΓ συναντιούνται κάποιες φορές. Το παρόν μοντέλο μπορεί να λειτουργεί πολυσυλλεκτικά και θετικά όταν ειναι αντιπολίτευση, αλλά όταν βρίσκεται στην κυβέρνηση και το μοντέλο των πολλών κέντρων μεταφέρεται στην κυβέρνηση και τη Βουλή δημιουργεί προβλήματα»

Για το Συνέδριο του 2013, σημείωσε ότι: Θέλαμε έναν ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, «δεν έγινε ένα ενιαίο κόμμα, από κόμμα συνιστωσών. Πρώτος τις ευθύνες τις έχω εγώ, είναι μια συζήτηση που βρίσκονται οι ευθύνες. Συζητήσαμε ακόμα για την ηγεσία, τον ρόλο της. Δεν υπάρχει στο μυαλό κανενός η σκέψη να γίνει ΣΥΡΙΖΑ σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Σχετικά με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας τόνισε όταν το κόμμα πρέπει να κυβερνήσει λαμβάνεται συλλογικά η απόφαση για διακυβέρνηση. Πρέπει να παραδίδονται οι έδρες όταν φευγεις. Υπάρχει μια διαφορά στρατηγικής με την άλλη άποψη, είπε, εννοώντας τον κ. Λαφαζάνη για αυτό και θέλω να πάμε σε συνέδριο. Σουρρεαλισμός το να λες διαφωνώ αλλά στηρίζω την κυβέρνηση, εξήγησε.

«Με έχει εκπλήξει η στάση ορισμένων συντρόφων σε προσωπικό επίπεδο. Με πολλούς από αυτούς δίναμε μάχες και καθόμασταν με την ίδια αγωνία πριν εβδομάδες και λέγαμε ότι αν κλείσει μια τράπεζα θα καταστραφούμε πολιτικά».

Ο πρωθυπουργός σχετικά με την Πρόεδρο της Βουλής έκανε λόγο για «Σχέσεις εκτίμησης με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, θα κριθεί όμως αν παράγεται θεσμική δυσλειτουργία». Και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε όμως να ψηφίζουμε στις 6 το πρωί για να δείξουμε ότι αντιστεκόμαστε. Αυτά είναι παιδικά πράγματα».


σχετικα αρθρα