ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλεξιάδης: Αμετάβλητος ο ΕΝΦΙΑ το 2015 - Οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών θα προχωρήσουν

Δημοσίευση 29 Ιουλίου 2015, 13:43 / Ανανεώθηκε 29 Ιουλίου 2015, 14:25
Αλεξιάδης: Αμετάβλητος ο ΕΝΦΙΑ το 2015 - Οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών θα προχωρήσουν
Facebook Twitter Whatsapp

Αμετάβλητος θα παραμείνει το 2015 ο ΕΝΦΙΑ, ενώ οι όποιες αλλαγές θα επέλθουν το 2016, επεσήμανε ο Τρύφων Αλεξιάδης. 

Αμετάβλητος θα παραμείνει το 2015 ο ΕΝΦΙΑ, ενώ οι όποιες αλλαγές θα επέλθουν το 2016, επεσήμανε ο Τρύφων Αλεξιάδης

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «οι δημοσιονομικές ανάγκες δεν επιτρέπουν αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ του 2015 ή αναπροσαρμογή στις αξίες βάσει των οποίων υπολογίζεται», καθώς δεν μπορεί να μεταβληθεί ο στόχος των εσόδων 2,65 δισ. ευρώ και πρόσθεσε ότι «οι αλλαγές στον φόρο ακινήτων θα επικεντρωθούν στο να πέσει μεγαλύτερο βάρος στις υψηλότερες περιουσίες».

Όπως εξήγησε ο ΕΝΦΙΑ περιλαμβάνει δυο φόρους και οι αλλαγές εξετάζονται στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ που υπολογίζεται με βάση την αξία της ακίνητης περιουσίας. «Για τον χρόνο πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ είναι κάτι που το συζητάμε σήμερα και αύριο με τους θεσμούς», συμπλήρωσε.

Επίσης ανακοίνωσε ότι εξετάζονται μέτρα που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα και θα αφορούν στην αξιοποίηση των πιστωτικών καρτών για την άμεση πληρωμή του ΦΠΑ στο δημόσιο. 

Παράλληλα, ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε στο θέμα των αδήλωτων ταμειακών μηχανών για τις οποίες όπως είπε υπάρχουν ενδείξεις εμπλοκής φοροτεχνικών.

«Για να καταπολεμηθεί το φαινόμενο επείγει η ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των φορολογικών μηχανισμών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, κάτι που θα μπορούσε πιλοτικά να εφαρμοσθεί σε τουριστικές περιοχές και νησιά», υπογράμμισε.

Όσον αφορά στη φορολόγηση των αγροτών, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί θα προχωρήσουν, τόσο στο σκέλος της κατάργησης του ειδικού καθεστώτος, όσο και στο σκέλος της επιδότησης του πετρελαίου τους. «Πρέπει να γίνουν και εκεί παρεμβάσεις και διορθώσεις, αλλά με προσοχή για να μην χτυπήσουν την πρωτογενή παραγωγή», υπογράμμισε.

Σε άλλο σημείο, ο κ. Αλεξιάδης διέψευσε πληροφορίες που ανέφεραν πως μια ημέρα την εβδομάδα οι εφορίες θα είναι κλειστές στο κοινό προκειμένου οι υπάλληλοι των εφοριών να διατίθενται για έλεγχους στην αγορά. Όπως είπε το προσωπικό των εφοριών δεν επαρκεί για να γίνει κάτι τέτοιο.

Σε ερώτηση σχετική με το αν θα υπάρξουν διευκολύνσεις προς τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις προκειμένου να πληρώσουν τον λογαριασμό των φόρων μέχρι το τέλος του έτους είπε ότι εξετάζονται διάφορα μέτρα που θα ανακοινωθούν. Ειδικότερα για τις επιχειρήσεις είπε ότι μελετάται η διεύρυνση της δυνατότητας συμψηφισμών φόρων με το δημόσιο.

Ο κ. Αλεξιάδης ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά και στις τουριστικές περιοχές για τις οποίες, είπε, ότι έχει γίνει σχεδιασμός ώστε οι έλεγχοι να ξεκινήσουν από τα ακριβά ξενοδοχεία και να επεκταθούν μέχρι και την τελευταία καντίνα. Δίνοντας μια εικόνα για το ποσοστό παραβατικότητας στην αγορά είπε ότι από τους ελέγχους που έκαναν το τελευταίο Σαββατοκύριακο 600 εφοριακοί σε 1.600 επιχειρήσεις διαπιστώθηκε ότι το 23% φοροδιέφευγε.

Άμεσα μέτρα για ελέγχους - Ενίσχυση προσωπικού

- θα προωθηθεί ρύθμιση για να παραμένουν οι εφορίες κλειστές κάποιες μέρες της εβδομάδας ώστε οι υπάλληλοι να αξιοποιούνται στον φορολογικό έλεγχο.

- Θα διακοπούν οι αποσπάσεις υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών σε άλλα υπουργεία. Αυτή τη στιγμή έχουν αποσπασθεί 300 άτομα από το υπουργείο Οικονομικών σε άλλες υπηρεσίες

- θα υπάρξουν μετατάξεις 1.000 υπαλλήλων από τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα στο υπουργείο Οικονομικών μέσω ΑΣΕΠ προκειμένου να αξιοποιηθούν στον έλεγχο

- Θα ολοκληρωθούν άμεσα οι προσλήψεις που είναι σε εκκρεμότητα και αφορούν το υπουργείο Οικονομικών.

- Θα γίνει αγορά 4 φορτηγών με X-ray προκειμένου να αξιοποιούνται στους ελέγχους. Όπως είπε ο Τρύφων Αλεξιάδης, σήμερα, κανένα τελωνείο της χώρας δεν διαθέτει σύστημα ελέγχου με ακτίνες X-ray, ενώ όλες οι γειτονικές χώρες είναι εξοπλισμένες με αυτό. Ανέφερε ότι στο τελωνείο του Προμαχώνα η Βουλγαρία διαθέτει 35 τελωνειακούς με μηχάνημα Χ-ray, ενώ εμείς διαθέτουμε 6 τελωνειακούς και χωρίς μηχάνημα. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο Τελωνείο των Κήπων στα σύνορα με την Τουρκία.

Εξοικονόμηση δαπανών από ενοίκια

Παράλληλα οΤρύφων Αλεξιάδης ανακοίνωσε ότι:

- θα γίνει προσπάθεια μεγάλης εξοικονόμησης δαπανών στο υπουργείο Οικονομικών σε τομείς οπως τα ενοίκια που καταβάλλει σήμερα για τη στέγαση των υπηρεσιών του. Ποσό 24,5 εκατ. ευρώ το χρόνο πληρώνει το ΥΠΟΙΚ σήμερα σε ενοίκια.

- Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί το περιεχόμενο των διατάξεων για το λαθρεμπόριο καπνού. Το ίδιο και για το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Ακόμη, απέκλεισε για άλλη μία φορά το ενδεχόμενο νέας παράτασης της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης κάλεσε τους φορολογούμενους να καταγγείλουν στο υπουργείο Οικονομικών φαινόμενα διαφθοράς. Χαρακτήρισε πολύ σοβαρό πρόβλημα με τις αδήλωτες φορολογικές ταμειακές μηχανές."Θα κάνουμε πιο αυστηρό το θεσμικό πλαίσιο. Όσοι κάνουν αυτό το σπορ εξασφάλισαν μόνιμη καταγραφή στη λίστα φοροφυγάδων και μόνιμους ελέγχους", διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην έλλειψη προσωπικού στον φοροελεγκτικό μηχανισμό. Όπως είπε το ΣΔΟΕ έχει χρεωμένες για έλεγχο 37.500 υποθέσεις και διαθέτει μόνο 421 ελεγκτές. Μάλιστα εξ αυτών, περίπου 12.000 υποθέσεις τελεσιδικούν στο τέλος του 2015 με κίνδυνο να χαθούν σημαντικά έσοδα για το δημόσιο.

Σε ερώτηση σχετική με την υπόθεση του Γιάνη Βαρουφάκη είπε ότι: «δεν έχω να σχολιάσω τίποτε». Σε ότι αφορά την διενέργεια ΕΔΕ στο υπουργείο Οικονομικών είπε ότι: «Σωστά και πρέπει να γίνει ΕΔΕ, αλλά νομίζω ότι η δήλωση που έκανε χθες ο κ. Χατζηθεοδώρου είναι σαφής».

Σημειώνεται πως στη συνέντευξη Τύπου δεν μπόρεσε να παραστεί η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου, καθώς είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τους θεσμούς.