Διεθνείς προεκτάσεις έχει λάβει η υπόθεση του Plan B που εκπονούσε ο Γιάνης Βαρουφάκης με τα μεγαλύτερα ΜΜΕ να αφιερώνουν δημοσιεύματα και αναλύσεις ως προς τις κινήσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η ανάλυση του αρθρογράφου του Reuters Τζον Φόλεϊ, υπό τον τίτλο «ο Βαρουφάκης δίνει στην Ελλάδα το δώρο του αποδιοπομπαίου τράγου».

«Η λέξη αποδιοπομπαίος τράγος δεν είναι ελληνική» γράφει ο Φόλεϊ, που σημειώνει πως η έννοια της είναι αρκετά οικεία για την χτυπημένη από το χρέος χώρας. «Ο Φαρμακός κάποτε ονομαζόταν το θύμα, ήταν αυτός που κάποτε εξοβελιζόταν από την κοινότητα για να εξιλεωθεί από τις αμαρτίες της και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης που αποκάλυψε το σχέδιο χακαρίσματος των υπολογιστικών συστημάτων του κράτους μπορεί να είναι η μοντέρνα εκδοχή της έννοιας αυτής», σημειώνει ο αρθρογράφος και παραθέτει την εξέλιξη της υπόθεσης: 

Μερικές ημέρες μετά την παραίτησή του, ο Βαρουφάκης είπε σε επενδυτές ότι σχεδίαζε να υπεξαιρέσει ( purloin), τα φορολογικά στοιχεία και να δημιουργήσει ένα σύστημα παράλληλων πληρωμών ώστε να αρχίσει η διαδικασία εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

«Η ιστορία αυτή, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ο Βαρουφάκης είναι μία μίξη ιδιοφυΐας και... μάπας», σημειώνει ο Φόλεϊ που τονίζει ότι η υπόθεση αυτή δίνει στον Αλέξη Τσίπρα την ευκαιρία να αποστασιοποιηθεί από τις ιδέες και τις μεθόδους του πρώην ΥΠΟΙΚ. Και αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, ενδεχομένως να είναι ότι χρειάζεται τόσο η Ελλάδα, όσο και η ευρωζώνη

Ο Τσίπρας θα μπορούσε να πάρει έμπνευση από την Κίνα, η οποία εδώ και πολλές δεκαετίες αντελήφθη την αξία μίας στρατηγικής εκκαθάρισης. «Η δίκη του πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας Ζου Γιονγκάνγκ φέτος φαίνεται να προμήνυε μία εσωκομματική διαμάχη εντός του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος. Ωστόσο οι μύθοι για τις υπερβολές του αξιωματούχου βοήθησαν ώστε να καταγραφεί ως ένας εκ των ηττημένων της ιστορίας, η επιρροή του εξαφανίστηκε και το κόμμα παρέμεινε εξίσου δυνατό» γράφει ο Φόλεϊ.

«Ο Βαρουφάκης ωστόσο δεν υπέφερε μίας κινέζικης έμπνευσης διαπόμπευση. Ισχυρίζεται πως ο Τσίπρας του πρόσφερε ένα άλλο υπουργείο, το οποίο και αρνήθηκε. Διατηρεί ακόμα την υποστήριξη των ακροαριστερών του ΣΥΡΙΖΑ» συνεχίζει ο αρθρογράφος και προσθέτει: 

Ωστόσο ακόμα και έτσι είναι ο ιδανικός αποδιοπομπαίος τράγος. Οι δανειστές της κυβέρνησης ενδεχομένως να πιστεύουν πως η πολιτική του εξόντωση, που έχει επισπευσθεί με τις τελευταίες αποκαλύψεις, θα έχει αφαιρέσει το ποιο τοξικό στοιχείο της ελληνικής κυβέρνησης. Ταυτόχρονα οι σύμμαχοι του Τσίπρα θα αντιληφθούν ότι είναι το τίμημα για να αντιταχθούν στη νέα πιο συγκαταβατική γραμμή της κυβέρνησης θα είναι μεγάλο. 

«Βεβαίως τα προβλήματα της Ελλάδας παραμένουν» αναφέρει ο Φόλεϊ που τονίζει ωστόσο πως «η συζήτηση για μία άμεση έξοδο από το ευρώ έχει πεθάνει» και καταλήγει:

Τόσο οι επενδυτές, όσο και οι δανειστές φαίνεται να αναγνωρίζουν πως υπάρχει μία πολιτική κάθαρση. Τα ακραία στοιχεία μέσα στο σύστημα δημιουργούν διχόνοια. Εάν όμως αποβληθούν μπορούν να δημιουργήσουν ενότητα...