Για το βροντερό «όχι» του δημοψηφίσματος που ήταν κατά του μνημονίου, για την άγνοιά του για το σχέδιο Βαρουφάκη, αλλά και για το γεγονός ότι η αριστερή πλατφόρμα δεν στηρίζει την κυβέρνηση για να εφαρμόζει μνημόνια μίλησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Παραπολιτικά. 

Αναφορικά με το «Όχι» του δημοψηφίσματος, ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι ήταν ένα περήφανο Όχι κατά ενός μνημονίου, κατά της λιτότητας και της λεηλασίας της οικονομίας και του ελληνικού λάου. «Αυτό το Όχι το οποίο διατράνωσε ο ελληνικός λαός κάτω από φοβερά αντίξοες συνθήκες, αυτό το Όχι μεταφράστηκε στη συνέχεια σε μια συνθηκολόγηση από την μεριά της κυβέρνησης, σε μια υπογραφή μιας νέας συμφωνίας στην πραγματικότητα ενός τρίτου μνημονίου. Αυτό το θεωρώ απολύτως απαράδεκτο, ασύμβατο με τη λαϊκή εντολή η οποία ήταν σαφέστατη όπως ήταν σαφέστατη και το Γενάρη και ήταν μια αντιμνημονιακή λαϊκή εντολή. Να προχωρήσει η χώρα μας σε μια νέα προοδευτική πορεία χωρίς μνημόνια, χωρίς λιτότητα, χωρίς ιδιωτικοποιήσεις, χωρίς κηδεμονίες και χωρίς κατάλυση της εθνικής μας κυριαρχίας». 

Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη: 

Ασφαλώς και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια θέση η οποία έλεγε με σαφήνεια ότι η επιλογή είναι το ευρώ αλλά δεν δεχόμαστε την άποψη της πάση θυσία παραμονής στο ευρώ. Δηλαδή δεν δεχόμαστε μια άποψη που λέει πάνω από όλα το ευρώ και ας καταστραφεί η χώρα, ας λεηλατηθεί ο τόπος ας εξουθενωθεί ο ελληνικός λαός. Αυτή η άποψη είναι καταστροφική για τη χώρα, δεν την είχε ο ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως είχαμε τη άποψη εφόσον είναι αναγκαίο και αν κρινόταν επιβεβλημένο προκειμένου να αποφευχθεί μια μνημονιακή καταστροφή της χώρας, ένα τρίτο μνημόνιο το οποίο οδηγεί τον τόπο σε πλήρες αδιέξοδο προκειμένου να αποφευχθεί αυτό –λέω αν κρινόταν επιβεβλημένο –και η έξοδος από το ευρώ θα ήταν μια πολύ θεμιτή λύση, εναλλακτική λύση. 

Ερωτηθείς, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν σχολίασε την σημερινή συνέντευξη του πρωθυπουργού ανέφερε ότι δεν την είχε ακούσει, γιατί είχε αλλή δουλειά. 

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε πλήρη άγνοια για το σχέδιο Βαρουφάκη, υπογραμμίζοντας ότι δεν είχε υπόψη του ποτέ κανένα σχέδιο για το οτιδήποτε, ωστόσο αυτό το οποίο γνώριζε ήταν η διαπραγμάτευση η οποία γινόταν αυτούς τους έξι μήνες, διαπραγμάτευση για την συμφωνία η οποία ήταν εντελώς ατυχής. Ήταν μια διαπραγμάτευση γεμάτη κωλυσιεργίες, γεμάτη αντιφάσεις, παλινωδίες πράγματα τα οποία είχα επισημάνει σε όλη αυτή την εξάμηνη περίοδο. Σε γενικές γραμμές ήταν σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό.  «Δεν νομίζω ότι ο κ. Βαρουφάκης έκανε πράγματα τα οποία ήταν εντελώς έξω από τα πλαίσια τα οποία είχε συνεννοηθεί με τον πρωθυπουργό και την διαπραγματευτική ομάδα.Θα ήθελα να τονίσω όμως ότι θεωρώ απαράδεκτο το μνημονιακό κατεστημένο να βρίσκει αφορμή τον Βαρουφάκη προκειμένου να ποινικοποιήσει το plan B». 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε κατηγορηματική αντίθεση σε καινούριο μνημόνιο επισημαίνοντας: «Αυτή η συμφωνία και το νέο μνημόνιο θα είναι άκρως βλαπτική για τον τόπο. Μπορεί να δώσει στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό την χαριστική βολή με την έννοια ότι θα μας βάλει σε μια πορεία ύφεσης για πάρα πολλά χρόνια κινδυνεύοντας να υποθηκεύσει ταυτόχρονα τη χώρα. Επομένως δεν έχουμε δικαίωμα να ακολουθήσουμε μια τέτοια πορεία, έγκαιρα η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και στην βάση των δεσμεύσεών της να προσχωρήσει σε μια εναλλακτική λύση και να διακόψει τις διαπραγματεύσεις οι οποίες δεν θα οδηγήσουν πουθενά και τα πρώτα μηνύματα και τα πρώτα σημάδια τους είναι πάρα πολύ αρνητικά. ]Ακούω ότι έχουμε εμπλακεί ήδη με την τρόικα, η τρόικα έχει γίνει πλέον «Τερατόϊκα». Έχουμε εμπλακεί σε συζητήσεις που από ότι μαθαίνω έχουν πάρει πολύ κακή τροπή, ζητάνε πάρα πολλά πράγματα και απαράδεκτα πράγματα. Δεν βγαίνουν αυτές  οι διαπραγματεύσεις…»

Σε περίπτωση ζητήματος ψήφου εμπιστοσύνης, ο κ. Λαφαζάνης τόνισε: 

Έχω πει επανειλημμένα ότι εμείς στηρίζουμε την κυβέρνηση, στηρίζουμε όμως την κυβέρνηση για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Να εφαρμόσουμε όλοι μαζί το πρόγραμμα με το οποίο αναδειχθήκαμε σε κυβέρνηση. Δεν στηρίζουμε την κυβέρνηση για να συνομολογεί μνημόνια και πολύ περισσότερο να εφαρμόζει μνημόνια ακόμα χειρότερα να δεσμεύεται μακροπρόθεσμα με πρόγραμμα τριετίας σε ένα μνημονιακό δρόμο.  Τα μνημόνια θα μας βρουν αντίθετους, οι μνημονικοί εφαρμοστικοί νόμοι θα μας βρουν αντίθετους εμείς δεν θεωρούμε ότι ο τόπος έχει καμία προοπτική με ένα νέο μνημόνιο.       

Με αφορμή την αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε την κρισιμότητά της και δήλωσε:

Το κόμμα μας είναι δεσμευμένο με το πρόγραμμά του, είναι δεσμευμένο με δύο λαϊκές εντολές  να ακολουθήσει μια αντιμνημονιακή πορεία, να καταργήσει τα μνημόνια και φυσικά δεν χωράει συζήτηση, δεν μπορεί και δεν έχει δικαίωμα να φέρει ένα τρίτο μνημόνιο προς ψήφιση. Σε αυτή την κατεύθυνση νομίζω πρέπει να κινηθεί  ολόκληρο το κόμμα. Αυτή την κατεύθυνση καταστατικά και δημοκρατικά οφείλουμε να υπηρετήσουμε και αυτή την κατεύθυνση πρέπει να υποστηρίξουν όλα τα συλλογικά όργανα του κόμματος είτε ΚΕ είναι αυτή είτε διαρκές συνέδριο. Αυτή είναι η καταστατική μας δημοκρατική μας δέσμευση τόσο απέναντι στις αρχές που έχουμε συνομολογήσει όσο και απέναντι στον λαό ενώπιων του οποίου εμφανιστήκαμε με ένα πολύ σαφές και συγκεκριμένο πρόγραμμα  και βεβαίως απέναντι σε μια δέσμευση που έχουμε στο 62% του ελληνικού λαού που ψήφισε ένα μεγάλο Όχι στα μνημόνια.