Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να γίνει πράξη το σχέδιο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για τη δημιουργία μηχανισμών αξιολόγησης των πολιτικών που εφαρμόζονται στην Ελλάδα στο πλαίσιο των μνημονιακών συμφωνηθέντων, αποφάσισε η Βουλή.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε η ίδια η Πρόεδρος, Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που έκανε με τον επικεφαλής της επιτροπής κ. Λαμπρόπουλο το απόγευμα της Τετάρτης. Όπως είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να γίνει δράση η συγκεκριμένη πρόταση. «Δεν μπορεί να αποτιμώνται μόνο οι οικονομικές και οι περιβαλλοντικές και όχι η επίπτωση στα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι είναι τέτοια η προσβολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα που είναι δύσκολο πλέον για κάποιον να τα περιγράψει. «Πρέπει να πούμε προς τους ξένους ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να προηγούνται! Τα δικαιώματα του ανθρώπου είναι αιώνια», σημείωσε.

Πάντως η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την δημοσιοποίηση δήλωσης από την ΕΕΔΑ που αφορά την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας. Η δήλωση μάλιστα αυτή εστάλη και προς τους διεθνείς φορείς που διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα, δηλαδή ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, σε μια προσπάθεια κλιμάκωσης της σχετικής πίεσης.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στην εν λόγω δήλωση (που επικαλείται στοιχεία με αποφάσεις ελληνικών και διεθνών ανωτάτων δικαστηρίων, καθώς και στοιχεία από την επιτροπή αλήθειας δημοσίου χρέους), γίνεται λόγος για παραβίαση σειράς συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων και αρχών, όπως η ισότητα, η αναλογικότητα, η ισότιμη πρόσβαση στη Παιδεία, την υγεία, το δικαίωμα στην εργασία, την κοινωνική ασφάλιση, τη συνδικαλιστική ελευθερία, την αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης αλλά και την αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης.