Μία γεύση από το κλίμα που θα επικρατήσει στην αυριανή, ίσως και κομβική για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, συνεδρίαση της Κεντρική Επιτροπής δόθηκε σήμερα, μέσω των δηλώσεων του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του βουλευτή και εκφραστής της Αριστερής Πλατφόρμας, Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ο κ. Τσίπρας, με τη δίωρη συνέντευξή του «στο Κόκκινο», το επί της ουσίας κομματικό ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ, θέλησε να στείλει εσωκομματικό μήνυμα, ρίχνοντας εκ νέου το γάντι στους διαφωνούντες. «Με έχει εκπλήξει η στάση ορισμένων συντρόφων σε προσωπικό επίπεδο. Με πολλούς από αυτούς δίναμε μάχες και καθόμασταν με την ίδια αγωνία πριν εβδομάδες και λέγαμε ότι αν κλείσει μια τράπεζα θα καταστραφούμε πολιτικά. Εκβιασμένη ενότητα δεν υπάρχει πουθενά. Εκ του ασφαλούς όμως και έξω από το χορό πολλά τραγούδια λέγονται. Εγώ δεν καταλάβα ότι το όχι του λαού ήταν ναι στη δραχμή. Όταν το λέμε αυτό μάλλον πρόκειται λαθροχειρία» τόνισε «φωτογραφίζοντας» τον κ. Λαφαζάνη.

«Όταν το κόμμα πρέπει να κυβερνήσει λαμβάνεται συλλογικά η απόφαση για διακυβέρνηση. Πρέπει να παραδίδονται οι έδρες όταν φεύγεις. Υπάρχει μια διαφορά στρατηγικής με την άλλη άποψη», είπε, προσθέτοντας, «για αυτό και θέλω να πάμε σε συνέδριο». 

Και υπογράμμισε:

Είμαι ο τελευταίος που θα ήθελε εκλογές, αν είχαμε πλειοψηφία σε βάθος 4ετίας. Για να συγκρουστούμε με τους θύλακες εξουσίας, να στηρίξουμε τους αδύναμους. Αν δεν εχω πλειοψηφία, θα αναγκαστώ να παώ σε εκλογές. Καλώς ή κακώς, αυτό εξαρτάται από ό,τι γίνει στο κόμμα. Τα μέλη πρέπει συντεταγμένα να δώσουν απαντήσεις, χωρίς προσπάθεια να τις εκμαιεύσουμε. Δεν μπορεί να γίνει με διαδικασίες άρπα-κόλλα, πρέπει να πάμε σε έκτακτο συνέδριο, σύντομα, αρχές Σεπτέμβρη.

Η έμμεση απάντηση Λαφαζάνη

Τις διαθέσεις τις Αριστερής Πλατφόρμας εξέφρασε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά 90,1» αν και δεν σχολίασε τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού. «Έχω πει επανειλημμένα ότι εμείς στηρίζουμε την κυβέρνηση, στηρίζουμε όμως την κυβέρνηση για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Να εφαρμόσουμε όλοι μαζί το πρόγραμμα με το οποίο αναδειχθήκαμε σε κυβέρνηση. Δεν στηρίζουμε την κυβέρνηση για να συνομολογεί μνημόνια και πολύ περισσότερο να εφαρμόζει μνημόνια, ακόμα χειρότερα να δεσμεύεται μακροπρόθεσμα με πρόγραμμα τριετίας σε ένα μνημονιακό δρόμο. Τα μνημόνια θα μας βρουν αντίθετους, οι μνημονικοί εφαρμοστικοί νόμοι θα μας βρουν αντίθετους εμείς δεν θεωρούμε ότι ο τόπος έχει καμία προοπτική με ένα νέο μνημόνιο» τόνισε.       

Και υπογράμμισε για την συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ:

Το κόμμα μας είναι δεσμευμένο με το πρόγραμμά του, είναι δεσμευμένο με δύο λαϊκές εντολές  να ακολουθήσει μια αντιμνημονιακή πορεία, να καταργήσει τα μνημόνια και φυσικά δεν χωράει συζήτηση, δεν μπορεί και δεν έχει δικαίωμα να φέρει ένα τρίτο μνημόνιο προς ψήφιση. Σε αυτή την κατεύθυνση νομίζω πρέπει να κινηθεί  ολόκληρο το κόμμα. Αυτή την κατεύθυνση καταστατικά και δημοκρατικά οφείλουμε να υπηρετήσουμε και αυτή την κατεύθυνση πρέπει να υποστηρίξουν όλα τα συλλογικά όργανα του κόμματος είτε ΚΕ είναι αυτή είτε διαρκές συνέδριο. Αυτή είναι η καταστατική μας δημοκρατική μας δέσμευση τόσο απέναντι στις αρχές που έχουμε συνομολογήσει όσο και απέναντι στον λαό ενώπιων του οποίου εμφανιστήκαμε με ένα πολύ σαφές και συγκεκριμένο πρόγραμμα  και βεβαίως απέναντι σε μια δέσμευση που έχουμε στο 62% του ελληνικού λαού που ψήφισε ένα μεγάλο Όχι στα μνημόνια.

Το newpost έγραφε νωρίτερα ότι κομματικά και κυβερνητικά στελέχη που συμμετείχαν στην χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας μιλούσαν για επισημοποίηση της ρήξης και τόνιζαν πως ο κεντρικός πυρήνας της Πλατφόρμας έχει αποφασίσει την διάσπαση και ενδεχομένως την διεκδίκηση του κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα.

Η Κεντρική Επιτροπή θα αποφασίσει ανάμεσα σε έκτακτο συνέδριο, δημοψήφισμα ή διαρκές συνέδριο. Η μάχη θα είναι σκληρή...